Уникалната Шондонг – пещерата, която не може да се сравни с нищо друго

Пещерата Шондонг носи титлата най-голямата пещера в света. Толкова е огромна, че си има река, джунгла и дори собствен климат с истински облаци. “Hang Sơn Đoòng” в превод от виетнамски означава „пещерата на планинската река“.

Намира се в Националния парк Фонг Нха-Ке Банг във Виетнам. Входът на пещерата, който е скрит в дълбините на джунглата, е открит през 1991 г. от местния жител Хо Хан, но самата пещера придобива международна слава чак през 2009 г., след като е проучена от група британски учени.

При инспекцията на пещерата е установено, че нейните размери достигат рекордни стойности – повече от 5 километра дължина, 200 метра височина и 150 метра широчина. А общият обем на пещерата се оценява на 38,5 милиона кубични метра.

Пещерата е толкова голяма, че е образувала свой собствен микроклимат: в нея има джунгла, която се е образувала в резултат на проникването на светлина през дупките в арката, както и облаци, поради голямата разлика в температурите. Но тази пещера е известна не само с рекордния си размер. Още нещо, уникално в нея са огромните сталактити, които са сред най-големите в света и достигат до 70 метра височина.

Тук е открит необичаен пещерен бисер с размерите на бейзболна топка.

Сега достъпът до пещерата изисква разрешение, което се предоставя на ограничена основа – през 2019 и 2020 г. няма да бъдат издадени повече от 1000 такива разрешителни. Туристическият сезон тук продължава от февруари до август.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − three =