Home Загадки Невиждана досега находка при разкопките на Мисионис край Търговище 

Невиждана досега находка при разкопките на Мисионис край Търговище 

от izumitelno
0 коментар 2,8K преглеждания
Снимка на JamesDeMers от Pixabay

Както е известно, през последните две години бяха извършени най-мащабните провеждани някога разкопки на античния и средновековен град Мисионис край Търговище.
Това се случи поради факта, че той бе включен в списъка на приоритетните обекти в България, финансирани специално от държавата с оглед на развитието на културно-историческия туризъм, пише в. „Труд„.

На първо време бе разкрита прекрасната резиденция на епископите на Мисионис от V-VІ в., последователи на кръстителя на днешните земи на Североизточна България апостол Андрей Първозвани, съобщава проф Николай Овчаров.

През 2021 г. започна разкриването на серия от жилищни и обществени постройки са с дължина до 20 м, издигали се на два и повече етажи. В римската архитектура те се наричали „инсули” и наподобявали днешните жилищни блокове. Разкопките показват, че сградите се намират между доста широки улици, водели към централния площад на града.

Така през V-VІ в., притиснати от непрекъснатите варварски нашествия, архитектите на Римската империя успяват да проектират и изградят истински античен град в суровите планински условия! Това вече бе констатирано във великия Перперикон в Източните Родопи, а сега се регистрира в неговия събрат – „Северния Перперикон” Мисионис, уточнява проф. Овчаров.

Невиждана досега находка при разкопките на Мисионис край Търговище 

Проф. Николай Овчаров и археологът Стефан Иванов на Мисионис

Публикуваме пълния текст на съобщението:

За съжаление през 2022 г. бе спряно целевото държавно финансиране на въпросните приоритетни обекти с огромно значение за развитие на културния туризъм.

Става дума за римската провинциална столица Рациария край Видин, праисторическия култов център „Солниците” край Провадия; античния град Хераклея Синтика до Петрич и скалния град Перперикон в Източните Родопи. Именно сред тях е и късноантичният и средновековен град Мисионис край Търговище.

От отговорите на министъра на културата Атанасов на различни парламентарни питания стана ясно, че той въобще не е наясно с проблемите и спецификата на финансирането на археологическите проучвания у нас. Чиновниците му бяха написали общи приказки за „прозрачност“ при разпределението на средствата и „успешно ликвидиране“ на някакви „схеми“ при разпределянето на средствата за разкопки.

Атанасов отново показва, че не е вникнал в разликата между редовните археологически разкопки, чието финансиране минава през МК, и целевото подпомагане на определени български общини със задачата за развитие на културно-историческия туризъм.

Именно по тази линия в Министерството на финансите са заложени специални средства в държавния бюджет. От Министерството на културата се изисква само да съгласува процедурата! Вместо да направи това, младият министър отказа.

Директорът на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова вече констатира ясно, че настоящият археологически сезон е пълен провал. Това нейно изказване бе цитирано от парламентарната трибуна от депутата Димитър Николов на 22 юли във връзка със спирането на средствата за разкопки на друг ключов обект в нашата археология – римския град Никополис ад Иструм.

На питането от народен представител министър Атанасов представя данни, че тази година за редовни разкопки (извън целевото финансиране на споменатите по-горе обекти, което Атанасов категорично отказа!) са отпуснати 3 млн лв. Те се разпределят на 152 проекта и лесно може да се изчисли, че това прави 18-20 000 лв. на проект. Като се сметнат хонорарите на археолозите, командировъчни и други разходи, за разкопки остават не повече от десетина хиляди лв. на обект. А това по груба сметка и съобразно с днешната инфлация прави по 10 работника за един месец!

Е, г-н министър, с такива средства ли ще проучвате антични и средновековни градове, разполагащи се на десетки хектари? Такова финансиране означава да се направят няколко дупки, което само ще унищожи евентуалните сгради, на които би се попаднало. Защото в средствата за разкопки трябва да се предвиди и аварийна консервация, за която очевидно липсват пари.

Но това не е всичко! Според отговора на Атанасов от 22 юли, парите са били току-що разпределени. А тежките процедури изискват тепърва сключване на договори и куп други бюрократични подробности. Като се прибавят сроковете за превеждане на парите това означава, че тазгодишните разкопки могат да започнат не по-рано от края на август – началото на септември. А само няколко седмици по-късно започват есенните дъждове, слагащи край на ползотворната част от археологическата дейност.

Ето това е реалната картина на тазгодишния археологически сезон. Обобощено: Напълно спрени целеви археологически проучвания на жизненоважни за българския културно-исторически туризъм обекти и тотално орязани и безвъзвратно закъснели средства за останалите редовни археологически проучвания!

Но битката за оцеляването на българския културно-исторически туризъм продължава, макар и без изгледи за успех при този кабинет. Това става изцяло с подкрепата на многострадалните и неглижирани от държавата общини. Вече разказах за великолепното начало на разкопките на Перперикон, финансирани според възможностите от община Кърджали. Същото се отнася и до община Търговище, чиито основен приоритет е античният и средновековен град Мисионис.

И резултатите не закъсняват. Още през първите седмици там се попада на огромна сграда от 5-6 век, която се е развивала във височина на два или три етажа. Тя се намира в непосредствена близост до епископската резиденция от същата епоха. Разбира се, разкопките ще продължат още поне месец, но вече имаме основание да смятаме, че сме попаднали на голяма обществена сграда, вероятно свързана с управлението на Мисионис през късноантичната епоха.

За същото свидетелстват и десетките находки от бронз и сребро, датирани в различните периоди от съществуването на селището. Става дума за монети, накити, предмети на въоръжението и т. н. Разкопките ще продължат до края на август, ако междувременно очертаващият се служебен кабинет не преразгледа решението на четворната коалиция и не отпусне така необходимите за културно-историческия туризъм средства.

източник: blitz.bg

Може да харесате още