Home Любопитно Най-старата цивилизация в България

Най-старата цивилизация в България

от izumitelno
1 коментар 46,1K преглеждания

Загадъчни виртуални триъгълници свързват свещените обекти по земята на България. Точни пропорции и отстояния се забелязват между древните ни светилища, установява изследователят Христо Смоленов.

„Понякога е трудно да повярваме, че сме наследници на цивилизация толкова древна и напреднала, че да строи гигантски могили за ориентири. Както и да създаде преди 7 хилядолетия шедьоврите от Варненския некропол, да произведе над 1000 т. чиста мед от мините в Стара Загора, да положи основите на геометрията.

При това не само в златните еталони от Варна, но и в мрежа от свещени обекти разположени на големи, точно отмерени разстояния“, казва изследователят, цитиран от 168 часа.

Изследователят и негови колеги твърдят, че именно от Варненската цивилизация – майка произхожда системата от мерни единици на Древния Египет и Шумер. Прочутият царски лакът – мярата, с която са построени пирамидите в Гиза, се открива 2000 години по-рано в еталонни предмети от Варненския некропол.

Същото важи за така наречения Нипурски лакът – мерната единица в Шумер. Според Смоленов не е изключено египетската мяра за дължина – „хет“ (100 царски лакътя) да е използвана и преди това. Той открива тази мерна единица в гигантския триъгълник между Варненския некропол, археологическия резерват Сборяново край Свещари и Велики Преслав.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Цар Иван Асен II – най-силният владетел на Балканския полуостров: живот и управление

Хан Кубер – братът на хан Аспарух, който побеждава аварите 6 пъти и създава Куберова България

 

Виртуалният триъгълник се оказва Питагоров – правоъгълен със съотношението между страните 3:4:5. Единият му край е точно във Варненския некропол, другият е в комплекса Свещари, а третия – в развалините на Велики Преслав. Въпреки че са от различни епохи, тези паметници винаги са били строени на свещени за древните места.

Как е възможно 40 века преди раждането на Питагор и 20 века преди изграждането на пирамидите нашите прадеди да са имали същите геометрични познания? Както и интуиция, за да изградят подобна сложна мрежа. До момента няма яснота как е постигана подобна точност на огромни разстояния.

Една от хипотезите е, че по върховете на необикновено големите могили и други характерни скални обекти са палени огньове през нощта. Те са се виждали от големи разстояния и линиите са могли да бъдат коригирани впоследствие с отместване на огньовете. Паленето на огньове може би е свързано с мита за Прометей, който учел хората да палят огън.

Както и с богинята Бастет, която първоначално била въплъщение на огъня в нощния мрак. Нейни светилища е имало в Странджа и Сакар, с което може би са свързани корените на нестинарските мистерии. Бастет е особено почитана и в Египет, където е изобразявана с женско тяло и глава на котка. Смятало се, че е въплъщение на слънцето и негово око.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Ослепените 15 хиляди Самуилови воини не са измислица, а исторически доказано злодейство

Синовете на Кубрат

 

Династията Дуло – забравените владетели на Европа

 

В очертанията на загадъчния триъгълник попадат Мадарското плато с гигантската могила в източния му край и могилата край село Войвода, която също е необикновено голяма. Те също не са на случайни места. Между тях могат да се проследят характерни ъглови и линейни съотношения. Случайно или не, но точно върху ъглополовящата на ъгъла от Варненския некропол лежи първата столица на българите – Плиска. Както и подредените каменни блокове (девташлари) между Плиска и Златна нива.

 

Най-старата цивилизация в България

С Мадарското плато е свързана много древна обредна традиция.
„Самото име Ма-да-ра може да се разшифрова като „Майката, даваща светлина“, казва Смоленов.  Другият връх на триъгълника попада в култовия комплекс Свещари.

Той принадлежи на тракийското племе гети, за които Херодот казва, че това са онези траки, които обезсмъртяват. Тази идея е в основата на различни вярвания, разпространили се в древния свят. В Свещарската гробница според проф. Диана Гергова е прототипът на всички олтари като особено свещено място.

Гетите възприели тази концепция за безсмъртието от своя жрец Залмоксис. Според гърците той е ученик на Питагор, но според други учени първият математик всъщност е възприел вижданията на Залмоксис. Той проповядвал учението за мярата и пропорциите като основа на космическата хармония.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Учените вече са категорични: Градът на Птиците до Пазарджик е най-древният в Европа

Тайната за България и българите, която кара враговете ни да треперят от ужас

 

Всичко това дава основание на изследователите да твърдят, че по нашите земи е възникнала една от най-древните световни цивилизации. И Египетската и Шумерската култури са от по-късни дати като част от постиженията им се базират на математически изчисления и пропорции, известни по нашите земи поне 1000 години по-рано.

„Нашата земя има уникална история и на нас тепърва ни предстои да разберем какво точно са дарили предците ни на света и да се гордеем с него“ – категорични са учените.

Цивилизацията на титаните пак при нас

ЧАСТ от битките на титаните, наричани и атланти, са се разигравали на територията на днешна България.

Древният автор Дион Касий твърди, че според римляните в земите на гетите (бел.ред. – за такива се смятат днешните български земи) имало една огромна пещера, в която се скрили титаните след поражението им. Античният географ Страбон също оставя описание, че битката се е разиграла в непосредствена близост до днешна Южна България.

„… благодарение на наводнението се откриват дори и сега кости, каквито са присъщи на човешкото тяло, но по-големи от тях. Необикновената им големина явно показва, че те са принадлежали на чудовищни бойци,“ пише древният автор Гай Юлий Солин. Той живял през III век от новата ера и се смята от историците за надежден източник на информация.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Историята на Котраг и създаването на Волжка България

Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи

 

„168 часа“ е научил за древните текстове благодарение на известния траколог проф. Иван Маразов. Според него титаничната битка е свързана с тракийските земи и по още една причина. Названието Стара планина – „Хемус“ означава кръв. С нея била обагрена планината по време на легендарните събития.

Участници в битката били титаните Атлас и Прометей – първият учител на хората, който им дал огъня, знанията, изкуствата и занаятите. Той ги предупредил за предстоящия потоп. Заради добрините си той бил наказан с разпъване на скала на източния бряг на Черно море.  Според изследователя Христо Смоленов самото име „титани“ (ти-та-ан) означава „онези, които живеят на небето“.

Според древните текстове другият титан, Атлас, наричан и Атлант, крепял на плещите си небесата.

„На шумерски Ат-ла-ан-ти“ означава „Пазител на небесните двери, върху когото тежат всички небеса“, разтълкува името Смоленов. Най-древните митове за потопа и погълнатата от него цивилизация, която Платон нарича Атлантида, идват от шумерски текстове.

„Това са аргументи в подкрепа на хипотезата, че именно с нашите земи е свързана тази велика предшестваща цивилизация, загинала в Големия потоп,“ казва Смоленов. Той е убеден, че следи от нея са съхранени във Варненския некропол и много други свещени за прадедите ни места.  Тази първа цивилизация е разпространила влиянието си в Египет, Шумер и дори древен Китай.

„Още един аргумент за това е китайският мит за произхода на света. Според него първият герой на човечеството Пан-Ку бил роден от космическото яйце и крепял небосклона на плещите си“, казва Смоленов. Именно космическото яйце Фанес е в основата на орфическите представи за произхода на света.
Според изследователя има потвърждение за връзки между Черноморската Атлантида и древен Китай. Такива са нефритените идоли от Хонгшан, които са копия на идолите от Варненския некропол. Разликата е, че нашите са с 1000 години по-стари от китайските.

„Не е задължително титаните да са с гигантски размери. Не е изключено това да са били представители на цивилизация с необикновена интелигентност и съответстваща духовна висота – допуска Смоленов. – Възможно е това да са първите учители на човечеството, чиито следи откриваме именно по нашите земи.“

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Произходът на името „България“

Цар Иван Асен І – основоположник на Второто Българско Царство

Велика България – история и поява

Кратка история на българските владетели и царе

Дунавската цивилизация – най-старата на Земята?

 Волжка България или Страната на градовете

 

инфо: drevnite.com

Може да харесате още

1 коментар

Петров 17.02.2022 - 08:22

Има много доказателства, че България е мястото, в което се е развила най-старата цивилизация. Аз вярвам в това и се надявам в скоро време да научим още неща и да се докаже това твърдение.

Оставете коментар