Home Любопитно Без да подозира: Жена живее 99 години с органи на съвсем „грешни“ места

Без да подозира: Жена живее 99 години с органи на съвсем „грешни“ места

от izumitelno
0 коментар 14,4K преглеждания

В архивите на световната медицина има десетки и дори стотици случаи, които оставят буквално без думи даже и най-големите светила в тази наука. Често те се натъкват на толкова големи аномалии, че първите им думи са „Това не е възможно!“. За един от тези случаи разказва вестник „24 часа“.

Без да подозира: Жена живее 99 години с органи на съвсем „грешни“ места

През пролетта на 2018-а година група от петима студенти по медицина подготвяли човешко тяло за изследване в лабораторията по дисекция на трупове в Орегонския университет за здравеопазване и наука в Портланд. Те искали да видят тайните на човешкото тяло, които познавали само от учебниците по анатомия.

Медицински еднорог
Трупът, който ще изследват, е на 99-годишна жена, починала от естествена смърт. Името й е Роуз Мари Бентли, студентите обаче не знаели това. От почит и уважение към онези, които са предоставили телата си на наукта, на младите изследователи не се дават подробности и детайли от личния живот на човека, живял някога в тялото, което сега лежи на сребристата маса пред тях, коментира Си Ен Ен.

Но студентите и техните професори скоро ще разберат, че г-жа Бентли е била толкова специална, че заслужава своето специално място в медицинската литература и историческите книги. Целия си живот тя била с левокардия – повечето от жизненоважните й органи били почти огледално обърнати като разположение в тялото. Това състояние както и множество други странни, но и красиви в чудатостта си аномалии, превърнали г-жа Бентли в нещо като медицински еднорог.
„Мисля, че шансът да се намери друг човек като нея, е един на 50 милиона“, коментира асистентът Камерън Уокър, който преподава в курса по Основи на клиничната анатомия. „Не мисля, че някой от нас ще забрави този случай„, допълва още той.

Изследователската група е трябвало да започне с отваряне на гръдната кухина на починалата жена. Но малко след това студентите започнали да поставят под въпрос своите медицински познания.

„В сърцето й липсваше голяма вена, която обикновено е от дясната страна“, казва Нилсен, който ръководи групата. Дълго я търсели, но не могли да я намерят, имали чувството, че полудяват. Извикали професорите и ги попитали дали те пропускат нещо, за да не могат да я видят. Професорите първо били шокирани от студените, че не могат да я открият, а после от това, което заедно установили. Типичното тяло има голяма вена, която следва дясната страна на гръбначния стълб, извива се под черния дроб и изпразва деоксигенираната кръв в сърцето.

Вената на г-жа Бентли била отляво и вместо да завършва директно в сърцето, тя продължавала през диафрагмата й, през гръбначните прешлени, достигала аортната арка и се изпразвала в дясната страна на сърцето. Никой от нас няма кръвоносен съд, който да прави това директно.

Множество вени или липсвали при възрастната жена, или били на съвсем друго място. Дясното предсърдие на сърцето й било двойно по-голямо от обичайното. Белият и дроб имал само две повърхности, вместо типичните три. Вместо отляво, стомахът й бил отдясно. Черният й дроб, който е предимно вдясно разположен, при нея се намерил предимно вляво. Далакът й бил отдясно, вместо отляво. Дебелото й черво също било обърнато.

Без да подозира: Жена живее 99 години с органи на съвсем „грешни“ места

1 на 50 милиона
Левокардията се появява рано в развитието на плода – вероятно от 30-ия до 45-ия ден на бременността. Все още няма обяснения какви са причините за това. Състоянието се среща само при 1 от 22 000 бебета и е неизменно свързано с тежко вродено сърдечно заболяване. Поради сърдечни дефекти, едва от 5% до 13% от родените с левокардия живеят след 5-годишна възраст. Известни са случаите на 13-годишно момче и 73-годишен, които са определяни за хората, успели най-дълго да живеят с това състояние.
Роуз Мари Бентли е родена с аномалия, но няма сърдечни дефекти и това й позволява да достигне възрастта от 99 години. Заедно с другите си извънредно редки анатомични аномалии, случаят на Бентли е 1 на 50 милиона, коментират от университета в Портланд.

Роуз – вяра в науката и „дай очите ми на човек, който никога не е виждал изгрева на слънцето“
Роуз Мари Фелпс е родена в малко градче на брега на Орегон. Тя е най-малката от четирите деца в семейството, разказва 78-годишната й дъщеря Пати Хелминг.
Роуз има още 4 деца. Тя е фризьор по професия, но била силно очарована от науката, казва Пати и вярва, че майка й е щяла да бъде добра медицинска сестра, ако е имала възможността да се обучи.
По време на Втората световна война участва като доброволец в оказването на медицинска помощ.

Била е развълнувана, когато някой я потърсил в рамките на проучване на оцелелите от едра шарка, с която тя се преборила като дете.
Единствените здравословни оплаквания на г-жа Бентли били за хронични киселини.
Никой от семейството на Роуз не предполагал, че може да има нещо странно в тялото й. „Тя беше много здрава, винаги правеше нещо, подтикваше ни към нещо – риболов, плуване. Беше отличен плувец“, коментира друга от дъщерите й – Джинджър Робинс.

Автор: Иван Вълев

Източник: Skafeto

Може да харесате още

Оставете коментар