Home Любопитно Без да подозира: Жена живее 99 години с органи на съвсем „грешни“ места

Без да подозира: Жена живее 99 години с органи на съвсем „грешни“ места

от izumitelno
0 коментар 5k преглеждания

В архивите на световната медицина има десетки и дори стотици случаи, които оставят буквално без думи даже и най-големите светила в тази наука. Често те се натъкват на толкова големи аномалии, че първите им думи са „Това не е възможно!“. За един от тези случаи разказва вестник „24 часа“.

През пролетта на 2018-а година група от петима студенти по медицина подготвяли човешко тяло за изследване в лабораторията по дисекция на трупове в Орегонския университет за здравеопазване и наука в Портланд. Те искали да видят тайните на човешкото тяло, които познавали само от учебниците по анатомия.

Медицински еднорог
Трупът, който ще изследват, е на 99-годишна жена, починала от естествена смърт. Името й е Роуз Мари Бентли, студентите обаче не знаели това. От почит и уважение към онези, които са предоставили телата си на наукта, на младите изследователи не се дават подробности и детайли от личния живот на човека, живял някога в тялото, което сега лежи на сребристата маса пред тях, коментира Си Ен Ен.

Но студентите и техните професори скоро ще разберат, че г-жа Бентли е била толкова специална, че заслужава своето специално място в медицинската литература и историческите книги. Целия си живот тя била с левокардия – повечето от жизненоважните й органи били почти огледално обърнати като разположение в тялото. Това състояние както и множество други странни, но и красиви в чудатостта си аномалии, превърнали г-жа Бентли в нещо като медицински еднорог.
„Мисля, че шансът да се намери друг човек като нея, е един на 50 милиона“, коментира асистентът Камерън Уокър, който преподава в курса по Основи на клиничната анатомия. „Не мисля, че някой от нас ще забрави този случай„, допълва още той.

Изследователската група е трябвало да започне с отваряне на гръдната кухина на починалата жена. Но малко след това студентите започнали да поставят под въпрос своите медицински познания.

„В сърцето й липсваше голяма вена, която обикновено е от дясната страна“, казва Нилсен, който ръководи групата. Дълго я търсели, но не могли да я намерят, имали чувството, че полудяват. Извикали професорите и ги попитали дали те пропускат нещо, за да не могат да я видят. Професорите първо били шокирани от студените, че не могат да я открият, а после от това, което заедно установили. Типичното тяло има голяма вена, която следва дясната страна на гръбначния стълб, извива се под черния дроб и изпразва деоксигенираната кръв в сърцето.

Вената на г-жа Бентли била отляво и вместо да завършва директно в сърцето, тя продължавала през диафрагмата й, през гръбначните прешлени, достигала аортната арка и се изпразвала в дясната страна на сърцето. Никой от нас няма кръвоносен съд, който да прави това директно.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Множество вени или липсвали при възрастната жена, или били на съвсем друго място. Дясното предсърдие на сърцето й било двойно по-голямо от обичайното. Белият и дроб имал само две повърхности, вместо типичните три. Вместо отляво, стомахът й бил отдясно. Черният й дроб, който е предимно вдясно разположен, при нея се намерил предимно вляво. Далакът й бил отдясно, вместо отляво. Дебелото й черво също било обърнато.

1 на 50 милиона
Левокардията се появява рано в развитието на плода – вероятно от 30-ия до 45-ия ден на бременността. Все още няма обяснения какви са причините за това. Състоянието се среща само при 1 от 22 000 бебета и е неизменно свързано с тежко вродено сърдечно заболяване. Поради сърдечни дефекти, едва от 5% до 13% от родените с левокардия живеят след 5-годишна възраст. Известни са случаите на 13-годишно момче и 73-годишен, които са определяни за хората, успели най-дълго да живеят с това състояние.
Роуз Мари Бентли е родена с аномалия, но няма сърдечни дефекти и това й позволява да достигне възрастта от 99 години. Заедно с другите си извънредно редки анатомични аномалии, случаят на Бентли е 1 на 50 милиона, коментират от университета в Портланд.

Роуз – вяра в науката и „дай очите ми на човек, който никога не е виждал изгрева на слънцето“
Роуз Мари Фелпс е родена в малко градче на брега на Орегон. Тя е най-малката от четирите деца в семейството, разказва 78-годишната й дъщеря Пати Хелминг.
Роуз има още 4 деца. Тя е фризьор по професия, но била силно очарована от науката, казва Пати и вярва, че майка й е щяла да бъде добра медицинска сестра, ако е имала възможността да се обучи.
По време на Втората световна война участва като доброволец в оказването на медицинска помощ.

Била е развълнувана, когато някой я потърсил в рамките на проучване на оцелелите от едра шарка, с която тя се преборила като дете.
Единствените здравословни оплаквания на г-жа Бентли били за хронични киселини.
Никой от семейството на Роуз не предполагал, че може да има нещо странно в тялото й. „Тя беше много здрава, винаги правеше нещо, подтикваше ни към нещо – риболов, плуване. Беше отличен плувец“, коментира друга от дъщерите й – Джинджър Робинс.

Автор: Иван Вълев

Източник: Skafeto

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар