Home Любопитно Древните тракийски гробници по българските земи

Древните тракийски гробници по българските земи

от izumitelno
0 коментар 3,3K преглеждания

Древните обитатели на нашите земи – траките, са оставили забележителна култова архитектура, оцеляла през хилядолетията, благодарение на това, че е засипана с пръст в надгробните могили, в които се намира.

На наша територия се намират колосалните като брой 60 хиляди надгробни могили, но от тях са проучени само около хиляда. Без съмнение нашата страна е центърът на тракийската култура, тъй като подобни тракийски гробници има и по други места, но тук са най-силно съсредоточени.

Начало на архитектурата на гробните могили и тяхното развитие

Не може да се определи с точност как се е развивала архитектурата на гробните могили. Предполага се, че нейното начало е поставено с изсечените в скалите отвори, които после са оформени като култови помещения. Такива има в планините Родопи, Странджа, източните Старопланински склонове.

Възрастта им е определена през късната бронзова епоха, което означава втора половина на ІІ хилядолетие преди Христа до ранната желязна епоха – ІХ до VІІ век преди новата ера.

Има предположения, че тези изсечени в скалите места са ползвани като светилища, а не за гробни могили, но не се изключва да са служели и за двете цели. Те са характерни с малките си, ниски и кръгли входове, което предполага да се влиза чрез пълзене вътре. Издялани са ниши, които са явно за поставяне на култови предмети. Всички са ограбени отдавна, тъй като достъпът до тях не е труден.

Истинските тракийски гробници обаче са датирани от по-късни епохи. Най-известните от тях са паметници с национално значение.

Казанлъшка гробница

Древните тракийски гробници по българските земи

Това е тракийска могила, намираща се в Казанлък, открита случайно през 1944 година. Тя е с кръгъл купол и е част от некропол, който е в земите на Одриското царство. Иззидана е с тухли и има гробна камера, а цялата е покрита с риза от камък.

Останки на мъж и жена, както и конски кости са сред намерените артефакти. Открити са и някои предмети, както и място за жертвоприношения, но явно гробницата е ограбена отдавна.

Световна слава гробницата получава заради стенописите в нея, които изобразяват сцени от живота на знатните особи, които са погребани, както и военни сцени. Тази гробница е част от световното културно наследство.

Гробницата при Старосел

Древните тракийски гробници по българските земи

Тази тракийска гробница е част от култов комплекс на траките и се смята за най-големият царски комплекс с мавзолей на траките. Без съмнение е мавзолей на владетел от края на V и началото на ІV век преди Христа. В комплекса има няколко храма и царски погребения.

Гробницата в Свещари

Древните тракийски гробници по българските земи

Тази гробница също е царска и е от ІІІ век преди новата ера. Смята се, че в нея е погребан владетелят на гетите Дромихет. В гробницата са открити кости на коне, както и човешки. Предметите в нея са ограбени още в древността.

Голямата Косматка

Древните тракийски гробници по българските земи

Това е могила до град Шипка. В нея са открити величествени и напълно запазени погребения на тракийски владетели. Там е гробът на цар Севт ІІІ, погребан заедно с коня си и с много ценни предмети.

Гробницата в Мезек

Древните тракийски гробници по българските земи

Намиращата се до село Мезек гробница е най-колосална от всички тракийски гробници по нашите земи. Датировката я отнася към ІІІ -ІV век преди Христа. Открити са шест погребения, като до входа е погребана жена. Предметите в нея са богати дарове от злато, сребро и други скъпоценности.

Гробницата в Светица

Древните тракийски гробници по българските земи

През 2004 г. край град Шипка е открита тракийска гробница в могилата Светица. Смята се, че гробницата датира от V век пр. Хр. Предполага се, че погребаният е бил войн, защото е погребан с цялото си бойно въоръжение. Сред предметите, открити в гробницата, най-ценни са златен пръстен-печат и златен съд издялан във формата на маска-лице, който изпълнява функцията на чаша. Гробницата, част от Долината на тракийските владетели, има вход и е отворена за туристи.

 

Александровската гробница 

Древните тракийски гробници по българските земи

Открита през 2000 г. край село Александрово, област Хасково. Гробницата датира от IV век пр.Хр. и е принадлежала на знатен аристократ или тракийски цар. Тя е едно от най-значимите открития на археологията в България, като най-запазени от нея са стенописите, които са уникални по рода си. От 2009 г. близо до гробницата е изграден Музеят на тракийското изкуство, в който е направено копие на Александровската гробница, което е достъпно за туристи, за разлика от оригинала.

Могилата Шушманец

Древните тракийски гробници по българските земи

Могилата Шушманец е открита през август 1996 г., близо до град Шипка. В нея се помещава храм, датиран от IV в пр. Хр. Архитектурата му прилича на слънчев диск с лъчи.

Уникалният и дизайн и изпълнение я правят един от най-представителните шедьоври на тракийската архитектура. Некрополния комплекс се състои от широк коридор, правоъгълно преддверие с полуцилиндричен свод и кръгла куполна камера, покрити с фина блестяща бяла мазилка. В предверието на храма са открити останки на принесени в жертва кучета и коне.

 

Кухата могила 

Древните тракийски гробници по българските земи

Античната куполна гробница край Поморие Кухата могила е най-голямата, разкривана по българските земи. Намира се под земния насип на висока могила и представлява оригинална комбинация от типична тракийска гробница и римски мавзолей (хероон). Датира от ІІ-ІІІ век след Христа и според учените в кръглата й като ротонда зала с висок свод са се извършвали религиозни езически обреди.

 

Внушителна по размери, изградена от камък и тухли, с уникален гъбообразен купол – поморийската гробница е единствена по рода си на Балканския полуостров.

Караново

Древните тракийски гробници по българските земи

Караново е селищна могила, която се намира в село Караново, община Нова Загора. Тя е част от Карановската култура на Карановската селищна могила в Тракия и е една от най-старите в Европа. Могилата датира от късната медна епоха – около 4000 пр. Хр. В нея са намерени много находки като битови предмети, култови скулптури, монети, златни, сребърни и бронзови накити, керамика. Присъствието в близост до гроба на аристократа на колесница, потвърждва наличието на особен ритуал, съпътстващи полагането на античните коли при погребенията на знатните траки.

 

инфо: sanovnik.bg / uchiteli.bg

Може да харесате още

Оставете коментар