Home Любопитно Кокошките могат да броят до пет и още изумителни факти за тях

Кокошките могат да броят до пет и още изумителни факти за тях

от izumitelno
1 коментар 3,1K преглеждания

Кокошките са очарователни – колкото повече учените се вглеждат в тези птици, толкова по-интересни и сложни изглеждат.

Например, би ли ви хрумнало някога, че цветът на яйцата им съвпада с цвета на техните ушни миди? Или че на тази Земя има повече пилета, отколкото хора?

Изненадващо е, но изглежда, че всъщност споделяме някои интригуващи прилики с тези опитомени птици. Едно е ясно със сигурност – кокошките, подобно на хората, предпочитат привлекателни човешки лица пред тези, които не са толкова генетично надарени.

Кокошките могат да броят до пет и още изумителни факти за тях

Вижте още изумителни неща, които не сте знаели за тези птици досега, подбрани от Bored Panda:

1. Те могат да преброят до пет

Кристин Никол е професор по хуманно отношение към животните в университета в Бристол. Тя е открила, че кокошките могат да различава числа до пет и са запознати с математическата логика, че ако A е по-голямо от B и B е по-голямо от C, тогава A е по-голямо от C.

2. Те разбират, че обект, който вече не виждат, все още съществува

Пилетата разбират, че ако даден обект се скрие от погледа им, това не означава, че той спира да съществува – нещо, което малките деца не успяват да проумеят, докато не навършат едногодишна възраст.

3. Те могат да разпознаят до 30 други кокошки

Тези птици могат да разпознаят до 30 други себеподобни. Малките пилета „запечатват“ образа на майка си между 24 и 36-ия час след излюпване. Пилетата са стадни птици и имат сложна социална йерархична структура. Всяко има специфичен социален статус, признат от другите членове.

4. Всички са произлезли от банкивската кокошка

Всяка кокошка, която виждаме днес, е потомък на банкивската кокошка – птица, която обитава широки части от Южна Азия. Авторът Андрю Лоулър посочва, че тези птици са толкова страхливи, че когато бъдат заловени, могат да умрат от сърдечен удар, причинен от ужаса, който изпитват.

5. Цветът на яйцата й обикновено съвпада с цвета на ушните миди на кокошката

Изглежда, че цветът на ушите е свързан с цвета на яйцата при кокошките. Породите с бели ушни миди обикновено снасят бели яйца. Кокошките с червени ушни миди пък обикновено снасят яйца в различни нюанси на кафяво.

6. Кокошките предпочитат привлекателните човешки лица

Учените провеждат изследване, по време на което обучават четири кокошки да реагират на снимки на женско лице. Оказва се, че те кълват повече върху екрани, които показват симетрични лица, разкривайки същите предпочитания, които имат и хората.

Тези резултати предполагат, че естествената ни склонност към симетрия се корени в нервната система, противно на предишното схващане, че тя е плод на културни влияния.

7. На земята има повече кокошки, отколкото хора

В допълнение към това, с броя си от 25 милиарда, кокошките са повече, отколкото всеки друг вид птици на планетата.

Огромна част от това, което знаем за тях, до голяма степен се основава на селскостопански изследвания, които ограничават резултатите, тъй като индустрията е склонна да мисли за животните само по отношение на тяхната „производителност“.

Източник: Профит.бг

Може да харесате още

1 коментар

Нели 10.04.2022 - 13:06

Уау.

Оставете коментар