Изчезналите женски български имена

Кога за последно сте чували да наричат някого Шепердана? А жена на име Чурица или Орда да сте срещали скоро? Днес ще си припомним някои от изчезналите български имена, съществували преди около 130 години.

Връщаме се назад във времето чрез безценния Речник на българския език на Найден Геров. В него големият ни езиковед, общественик и фолклорист събира думи, изрази, гатанки, поговорки, пословици, песни и дори клетви, които е записвал в продължение на няколко десетилетия. Първият том на изданието, чието пълно име е Речник на блъгарский язик с тлъкувание речити на блъгарски и на руски. Събрал, нарядил и на свят изважда Найден Геров, излиза от печат през 1885 г.

Две години по-късно на бял свят се появява и вторият. През 1899 г., когато е отпечатан третият том, неговият създател Найден Геров вече е тежко болен. След смъртта му – през 1901 г. и 1904 г. са издадени още два тома на речника, в който Геров е събрал изключително ценна информация. Делото му продължава неговият племенник Тодор Панчев, който издава последен, шести том – допълнение към труда на чичо си.Една част от този толкова интересен и стойностен труд е посветен на “кръстните имена”. Именно от тези страници Lifebites.bg почерпи информация и потърси изчезналите български имена.

В текста, който четете, сме обърнали внимание на женските собствени имена. В неговото продължение ще намерите списък с изчезналите мъжки имена. Обещаваме да потърсим и тези, които макар и вече да са истинска рядкост, все още се срещат на различни места в страната. В поредицата, посветена на българските имена, ще се опитаме да изясним и някои от причините за изчезването им.

Надяваме се с тези текстове да обогатим познанията ви за българското общество, такова каквото е било преди повече от век, и да запалим любопитството ви към тази част от историята на народа ни.

Ето и списъка* с изчезналите български имена за жени, които открихме в безценния речник на Найден Геров:

А
Анга, Анчя, Ата, Ангя
Б
Баца, Беда, Билина, Богя, Бока, Буза, Будимка, Благатка, Буда
В
Вака, Вакла, Вана, Вика, Виля, Вителенка, Влахина, Войдана, Войнка, Воскя, Вула
Г
Гелушя, Гилина, Гиола, Глигойра, Года, Голуба, Гоичя, Горголица, Гроза, Груда, Гутка, Гурлица, Гюмрия, Гъна
Д
Далчя, Дардана, Дрета, Дупка, Дулчна, Дуля, Дура, Душя, Дудена, Демия
Е
Евта, Ека, Евгеница
З
Зазуля, Завира, Зака, Зойца, Зура
И
Ика, Ила, Ихтина
К
Каравилка, Кавдивка, Катуна, Кекя, Керда, Кийка, Кинра, Киоса, Кира, Круна, Кона, Куйка, Кута
Л
Лака, Локсандра, Лисава
М
Малана, Мада, Малтичка, Манасия, Маника, Маникя, Маргара, Марушя, Мацелана, Махруда, Матруна, Маса, Масия, Минакия, Мичя, Моба, Мода, Моля, Момена, Моца, Моцка, Моща, Мрена
Н
Наза, Некя, Неранца, Никла, Нокя, Нута, Нуна, Няга
О
Обрания, Ована, Овчя, Орда
П
Пала, Палагия, Палакия, Палесана, Пандела, Пандура, Панта, Пачена, Пижя, Пиза, Понда, Проя, Прокония, Пула, Пуна
Р
Раба, Разделина, Ракя, Рама, Рана, Ренгия, Риза, Рипа, Ронса, Ройка
С
Сада, Сазда, Саздия, Салата, Салка, Севастакия, Севета, Сека, Седева, Совица, Слена, Сипана, Сина, Сентика, Сента, Села, Солуна, Сона, Соса, Снаса, Стевана, Стоядина, Струмника, Струна, Стреда, Суса
Т
Тага, Таза, Така, Тала, Телфа, Тема, Тима, Тоза, Тока, Тола, Толица, Томанка, Томаица, Тоница, Трена, Трендавина, Тръса, Тръсина, Туна
Ф
Фета, Фона, Фетка, Фрала
Ц
Цика, Цикона, Цоца, Цопка, Црена, Цръна, Црънка, Цръца
Ч
Чубра, Чиркашка, Чона, Чубрика, Чула, Чупа, Чура, Чурица, Чурка
Ш
Шепердана, Шотка, Шумка, Шуна, Шурка, Шурулийка, Шута

*Ако сред изброените имена откриете такива, които все още се срещат, моля, споделете наблюденията си като коментар под текста или на нашата Фейсбук страница.

Вследствие на читателски реакции от списъка ни отпаднаха иманата Агна, Будимка, Борка, Водица, Евросима, Зимба, Игна, Йорда, Маруда, Сена, Кона, Добрена, Хита, Фота, Фона, Модра, Дема, Воскресия, Йона, Бица, Левтерица, Перка, Кона, Костайка, Лиса, Селима, Смилка, Салина, Суска, Сема, Пана, Пъла, Гайтана, Гмитра, Черна, Чина, Уна и Никула.

Благодарим за активността и споделените истории!

Източник: lifebites

62 Comments

Leave a Reply
 1. Здравейте,
  благодаря за интересната статия.
  Познавам жена на име Кута, в Добруджа.

 2. В гр.Панагюрище има жени с име Трена и Пелагия,с. Дорково детенце с име Дуля.

 3. Името Маруша или Марушка се среща все още в Бургаска област.

 4. Познавам жени,и то млади на по 30 години-Кадивка и Дурдана(от помашкия край)

 5. Някои от тези имена е добре, че са изчезнали !!!
  Дупка
  Чурка
  Цоца
  Овчя
  и любимото от имената започващи с буквата “С” – САЛАТА

 6. Познавам жена на 70 години, която се казва Чона. Тя е от гр. Карлово!

 7. Майката на моя приятелка се казва Чона , от Хасковския край

 8. Познавам жена на име Чона, живее в Пловдив и жена на име Керка от Сливен, на баба, разновидност на Кера

 9. Познавам жена на име Минедорка. Живее в село Царевец, Велико Търново

 10. Евгеница е счетоводител на държавата служба. По-малка е от мен, значи името ще го има още дълго.
  Палагия работеше в хлебарницата на село.

 11. Това е списък на рядко срещани имана, тъй като е видно, че често срещаните отсъстват. В края на 18 век често се срещат женски имена, завъшващи на “ка”, като Марийка, Анка, Зойка, Катеринка, Цветанка, Здравка и други…

 12. Майка ми е наречена Маруда на баба си и така е в кръщелното свидетелство.По-късно в горните класове я наричат Маргарита и това име остава.

 13. Баба ми беше Тропня. Викаха й Трупничка. Имам връстничка Доца ,кръстена на баба й.

 14. Савета, Малтица, Далия, Кунка, Крачуна, Сидер Крачун, Параскева… сигурно има и още из наше село, но съм била малка и не всички ги помня.

 15. Здравейте, сестрата на баба ми се казва Първа. Викаме и Пръвка (а децата и викахме мръвка) не видях да го пише от изчезналите. А иначе имена завършващи на ка…леля ми се казва Даринка.

 16. Майка ми се казва ТРУШКА, изключително рядко име, вероятно вече изчезващо. Родом е от с. Върбовка, Великотърновска област, но сега живее при мен в Бургас, възрастна е вече. Името й може да се нареди сред много редките и изчезващи имена.

 17. Познавам млада жена от Пазарджик на име Ройка. Смисълът на името и е да се рои.

 18. За Шотка и за Шумка съм чувала. Вакла не, но Ваклина познавам. Наскоро чух и друго прекрасно женско име – Горица. Не знам дали ще е интересно и мъжкото Дойчо.

 19. В нашия род имаме Маламка (Манка) и Кирушка. Не съм ги срещала оттогава.

 20. Здравейте, ние си имаме съседка Мирена, която е на осем годинки. Интересно е да надникнеш в миналото. Благодаря за статията.

 21. Имах родственица, която се е казвала Еримена,живяла в Софийска област, по-точно, община Горна Малина, а името очевидно идва от гръцко женско прилагателно Еримения, Иримени, нещо подобно. Не съм чувала някъде другаде да има жив представител с това име или подобно, освен за една актриса ли беше, нещо в тази сфера помня мисля и е млада жена май, която се казва Ирмена(Чичикова).
  Знам, че темата е за женските имена и моля да ме извините за лекото отклонение, но би било полезно да спомена и едно мъжко име, което май не се среща никъде – Бан (също ми се пада далечен роднина, пак от Софийска област) .

 22. Баба ми се казва Мода. Да ни е жива и здрава! Родена в село Одраница, област Земен. Сега живее в Перник. Винаги сме се удивлявали на името й и се гордея, че носи такова уникално българско име.

 23. Прабаба ми се казваше Каравилка, също така съм срещала имената Горица и Зойца.

 24. Забелязах името на жена ми. То ѝ е дадено от баба ѝ, а на нея от нейната баба и т.н. 😁

 25. Нуна и Нута ВИКАТ на Теменужка (баба ми се казва така) и има още две баби с това име само в нейната махала

 26. Имам приятелка която се казва Толя *(което е близо до Тола), а баба й е Цоца

 27. Две имена, които са носени от прабаби на мой близък са Риска и Филатка. Мисля, че това са интересни имена, които не се срещат вече.

 28. Не случайно са изчезнали! Повечето правят асоциации с други неща. Да ти спукат детето от базик, никак не е полезно за психиката му. Много малко от тези имена биха се използвали сега…

 29. Моя прабаба се казваше Пауна,а ние й казвахме Пунче.А баба ми се казваше Стана.

 30. Моята свекърва се казва Чубра и е от Айтоския край(Невестино).Приятелката ми се казва Марушка.Сестрата на най-близката ми приятелка е Сетка(Мало Конаре до Пазарджик).

 31. Моята прабаба се казваше Неда, викаха й Неца. Извадете моля от списъка Пелагия, Локсандра, Вула, Евгеница, Неранца, те са гръцки.

 32. Баба ми се казваше Севастия имаше в селото и още Севета Станика.Това са имена от Трънско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 2 =