Изчезналите женски български имена

Кога за последно сте чували да наричат някого Шепердана? А жена на име Чурица или Орда да сте срещали скоро? Днес ще си припомним някои от изчезналите български имена, съществували преди около 130 години.

Връщаме се назад във времето чрез безценния Речник на българския език на Найден Геров. В него големият ни езиковед, общественик и фолклорист събира думи, изрази, гатанки, поговорки, пословици, песни и дори клетви, които е записвал в продължение на няколко десетилетия. Първият том на изданието, чието пълно име е Речник на блъгарский язик с тлъкувание речити на блъгарски и на руски. Събрал, нарядил и на свят изважда Найден Геров, излиза от печат през 1885 г.

Две години по-късно на бял свят се появява и вторият. През 1899 г., когато е отпечатан третият том, неговият създател Найден Геров вече е тежко болен. След смъртта му – през 1901 г. и 1904 г. са издадени още два тома на речника, в който Геров е събрал изключително ценна информация. Делото му продължава неговият племенник Тодор Панчев, който издава последен, шести том – допълнение към труда на чичо си.Една част от този толкова интересен и стойностен труд е посветен на “кръстните имена”. Именно от тези страници Lifebites.bg почерпи информация и потърси изчезналите български имена.

В текста, който четете, сме обърнали внимание на женските собствени имена. В неговото продължение ще намерите списък с изчезналите мъжки имена. Обещаваме да потърсим и тези, които макар и вече да са истинска рядкост, все още се срещат на различни места в страната. В поредицата, посветена на българските имена, ще се опитаме да изясним и някои от причините за изчезването им.

Надяваме се с тези текстове да обогатим познанията ви за българското общество, такова каквото е било преди повече от век, и да запалим любопитството ви към тази част от историята на народа ни.

Ето и списъка* с изчезналите български имена за жени, които открихме в безценния речник на Найден Геров:

А
Анга, Анчя, Ата, Ангя
Б
Баца, Беда, Билина, Богя, Бока, Буза, Будимка, Благатка, Буда
В
Вака, Вакла, Вана, Вика, Виля, Вителенка, Влахина, Войдана, Войнка, Воскя, Вула
Г
Гелушя, Гилина, Гиола, Глигойра, Года, Голуба, Гоичя, Горголица, Гроза, Груда, Гутка, Гурлица, Гюмрия, Гъна
Д
Далчя, Дардана, Дрета, Дупка, Дулчна, Дуля, Дура, Душя, Дудена, Демия
Е
Евта, Ека, Евгеница
З
Зазуля, Завира, Зака, Зойца, Зура
И
Ика, Ила, Ихтина
К
Каравилка, Кавдивка, Катуна, Кекя, Керда, Кийка, Кинра, Киоса, Кира, Круна, Кона, Куйка, Кута
Л
Лака, Локсандра, Лисава
М
Малана, Мада, Малтичка, Манасия, Маника, Маникя, Маргара, Марушя, Мацелана, Махруда, Матруна, Маса, Масия, Минакия, Мичя, Моба, Мода, Моля, Момена, Моца, Моцка, Моща, Мрена
Н
Наза, Некя, Неранца, Никла, Нокя, Нута, Нуна, Няга
О
Обрания, Ована, Овчя, Орда
П
Пала, Палагия, Палакия, Палесана, Пандела, Пандура, Панта, Пачена, Пижя, Пиза, Понда, Проя, Прокония, Пула, Пуна
Р
Раба, Разделина, Ракя, Рама, Рана, Ренгия, Риза, Рипа, Ронса, Ройка
С
Сада, Сазда, Саздия, Салата, Салка, Севастакия, Севета, Сека, Седева, Совица, Слена, Сипана, Сина, Сентика, Сента, Села, Солуна, Сона, Соса, Снаса, Стевана, Стоядина, Струмника, Струна, Стреда, Суса
Т
Тага, Таза, Така, Тала, Телфа, Тема, Тима, Тоза, Тока, Тола, Толица, Томанка, Томаица, Тоница, Трена, Трендавина, Тръса, Тръсина, Туна
Ф
Фета, Фона, Фетка, Фрала
Ц
Цика, Цикона, Цоца, Цопка, Црена, Цръна, Црънка, Цръца
Ч
Чубра, Чиркашка, Чона, Чубрика, Чула, Чупа, Чура, Чурица, Чурка
Ш
Шепердана, Шотка, Шумка, Шуна, Шурка, Шурулийка, Шута

*Ако сред изброените имена откриете такива, които все още се срещат, моля, споделете наблюденията си като коментар под текста или на нашата Фейсбук страница.

Вследствие на читателски реакции от списъка ни отпаднаха иманата Агна, Будимка, Борка, Водица, Евросима, Зимба, Игна, Йорда, Маруда, Сена, Кона, Добрена, Хита, Фота, Фона, Модра, Дема, Воскресия, Йона, Бица, Левтерица, Перка, Кона, Костайка, Лиса, Селима, Смилка, Салина, Суска, Сема, Пана, Пъла, Гайтана, Гмитра, Черна, Чина, Уна и Никула.

Благодарим за активността и споделените истории!

Източник: lifebites

loading...

104 Comments

Leave a Reply
 1. Здравейте,
  благодаря за интересната статия.
  Познавам жена на име Кута, в Добруджа.

 2. В гр.Панагюрище има жени с име Трена и Пелагия,с. Дорково детенце с име Дуля.

 3. Името Маруша или Марушка се среща все още в Бургаска област.

 4. Познавам жени,и то млади на по 30 години-Кадивка и Дурдана(от помашкия край)

 5. Някои от тези имена е добре, че са изчезнали !!!
  Дупка
  Чурка
  Цоца
  Овчя
  и любимото от имената започващи с буквата “С” – САЛАТА

 6. Познавам жена на 70 години, която се казва Чона. Тя е от гр. Карлово!

 7. Майката на моя приятелка се казва Чона , от Хасковския край

 8. Познавам жена на име Чона, живее в Пловдив и жена на име Керка от Сливен, на баба, разновидност на Кера

 9. Познавам жена на име Минедорка. Живее в село Царевец, Велико Търново

 10. Евгеница е счетоводител на държавата служба. По-малка е от мен, значи името ще го има още дълго.
  Палагия работеше в хлебарницата на село.

 11. Това е списък на рядко срещани имана, тъй като е видно, че често срещаните отсъстват. В края на 18 век често се срещат женски имена, завъшващи на “ка”, като Марийка, Анка, Зойка, Катеринка, Цветанка, Здравка и други…

 12. Майка ми е наречена Маруда на баба си и така е в кръщелното свидетелство.По-късно в горните класове я наричат Маргарита и това име остава.

 13. Баба ми беше Тропня. Викаха й Трупничка. Имам връстничка Доца ,кръстена на баба й.

 14. Савета, Малтица, Далия, Кунка, Крачуна, Сидер Крачун, Параскева… сигурно има и още из наше село, но съм била малка и не всички ги помня.

 15. Здравейте, сестрата на баба ми се казва Първа. Викаме и Пръвка (а децата и викахме мръвка) не видях да го пише от изчезналите. А иначе имена завършващи на ка…леля ми се казва Даринка.

 16. Майка ми се казва ТРУШКА, изключително рядко име, вероятно вече изчезващо. Родом е от с. Върбовка, Великотърновска област, но сега живее при мен в Бургас, възрастна е вече. Името й може да се нареди сред много редките и изчезващи имена.

 17. Познавам млада жена от Пазарджик на име Ройка. Смисълът на името и е да се рои.

 18. За Шотка и за Шумка съм чувала. Вакла не, но Ваклина познавам. Наскоро чух и друго прекрасно женско име – Горица. Не знам дали ще е интересно и мъжкото Дойчо.

 19. В нашия род имаме Маламка (Манка) и Кирушка. Не съм ги срещала оттогава.

  • Малама значи злато, много красиво име, което се среща в Странджанския регион, както и Пагона /Снежанка/, Плумка /Накит, бижу/

 20. Здравейте, ние си имаме съседка Мирена, която е на осем годинки. Интересно е да надникнеш в миналото. Благодаря за статията.

 21. Имах родственица, която се е казвала Еримена,живяла в Софийска област, по-точно, община Горна Малина, а името очевидно идва от гръцко женско прилагателно Еримения, Иримени, нещо подобно. Не съм чувала някъде другаде да има жив представител с това име или подобно, освен за една актриса ли беше, нещо в тази сфера помня мисля и е млада жена май, която се казва Ирмена(Чичикова).
  Знам, че темата е за женските имена и моля да ме извините за лекото отклонение, но би било полезно да спомена и едно мъжко име, което май не се среща никъде – Бан (също ми се пада далечен роднина, пак от Софийска област) .

 22. Баба ми се казва Мода. Да ни е жива и здрава! Родена в село Одраница, област Земен. Сега живее в Перник. Винаги сме се удивлявали на името й и се гордея, че носи такова уникално българско име.

 23. Прабаба ми се казваше Каравилка, също така съм срещала имената Горица и Зойца.

 24. Забелязах името на жена ми. То ѝ е дадено от баба ѝ, а на нея от нейната баба и т.н. 😁

 25. Нуна и Нута ВИКАТ на Теменужка (баба ми се казва така) и има още две баби с това име само в нейната махала

 26. Имам приятелка която се казва Толя *(което е близо до Тола), а баба й е Цоца

 27. Две имена, които са носени от прабаби на мой близък са Риска и Филатка. Мисля, че това са интересни имена, които не се срещат вече.

 28. Не случайно са изчезнали! Повечето правят асоциации с други неща. Да ти спукат детето от базик, никак не е полезно за психиката му. Много малко от тези имена биха се използвали сега…

  • Не, само асоциации. В миналото нарочно са се давали грозни имена на деца, родени след многократни смъртни случаи на по-големите деца в семейството. Целта е била да бъдат предпазени и да оцелеят. Сега може и да са смешни, но тогава това е бил един от начините родителите да се чувстват обнадеждени, че това дете ще оцелее.

 29. Моя прабаба се казваше Пауна,а ние й казвахме Пунче.А баба ми се казваше Стана.

 30. Моята свекърва се казва Чубра и е от Айтоския край(Невестино).Приятелката ми се казва Марушка.Сестрата на най-близката ми приятелка е Сетка(Мало Конаре до Пазарджик).

 31. Моята прабаба се казваше Неда, викаха й Неца. Извадете моля от списъка Пелагия, Локсандра, Вула, Евгеница, Неранца, те са гръцки.

 32. Баба ми се казваше Севастия имаше в селото и още Севета Станика.Това са имена от Трънско.

 33. Баба се казваше Стана, а имаше сестра , която се казваше Ангя. От с. Стакевци Белогрсдчишко. Наи стина името Ангя е изчезнало, а на мен ми харесва.

  • На стакевската застава служех през 1989г.и съм с много добри впечатления от хората там.
   Моя баба от годечко се казваше Илда. На нея кръстиха една от братовчедките ми. От Велинград една от съседките ни бе Седефа. А на мой приятел жена му е Графка.

 34. Моята баба се казваше Сива. Може би в Северозападна България има още жени с това име, но поне аз не съм чувала, а е било популярно. Намирам го за красиво и мистично.

 35. Моята баба се казваше Сива. Може би в Северозападна България има още жени с това име, но поне аз не съм чувала. Намирам го за красиво и мистично.

 36. Лично познавам баба, която се казва Груда, също така познавам младо момиче на име Пелагия. Статията ви е наистина много интересна и полезна! Пишете повече статии за българския бит! 🙂

 37. Баба ми беше Белина, а прабаба ми беше Никула. Прадядо се е казвал Белчо.

 38. Може би е за добавяне към списъка – една от прабабите ми се казваше Ябленка.

 39. Познавам жена с името Вана, кв. Кулата Врачанско. А също много често се среща името Вула в Гърция. Както се знае Северна Гърция е била българска територия точно преди 100 години. И също така съм срещала грък с името Бойко.

 40. Аз познавам Ройка и Маруша. Моята майка се казваше Мариона. Имаше в село една баба Смарайда, но мисля, че тя има гръцки корени. Майка имаше колежка Деспа. Познавам и Дженка и Кераца.

 41. Познавам жена, която се казва Ангя- в шопския край, а и на село в радомирско имаше една баба Терена.

 42. Чувала съм за баба Труфанка/ Труфка – с. Тръстика Разградско
  А имах колежка Симеонка , викахме и` Моца и още една – Яблена.
  Татко имаше колежка Горица.

 43. Моята баба се казваше Аксена,а една от нейните сестри-Тека.Имам пра баби с имена Пелагия и Мелания -украинки.Много хубави,забравени имена.

 44. Томаица беше съседката ни , а Седева моя учителка.С.Копривец Русенско.

 45. Лелята на майка ми се казваше Тунка. Тя произхождаше от района на Пазарджик.
  А прабаба ми се е казвала Параскева – родом от гр.Клисура.

 46. Когато бях малка през ваканциите ходех на село при баба. Една нейна съседка се казваше Ордана.

 47. Все още познавам баби с имената ВАНА, ОВДА, ЕВАНГЕЛИЯ, ФИЛИОНА. Последните две са имената на мойте пра баби.

 48. Повечето имена са гръцки от Беломорска Тракия. Много от изброените имена знам в мъжки вариант Ваклин, Груди, Кути, Панти ( Панта Пантелей) Фоти, Сулка, Манда ( странджанско) , Никла е гръцки вариант на Николина, Фокта е Фотина . Цвета на галено Цура , Цонка , Стаматка -Мата . Моята прабаба беше Кера предполагам от Хера , а прадядо ми Паруш ( пароша значи душа на санскрит ) все по-рядко име , другата баба Руса . Моето име е Николина и все по рядко се среща. Мисля , че българските имена изчезват защото все по малко знаем смисъла им . Щеше да е интересно ако към всяко име беше написано в кой край най-често се среща . Тези редки имена са добро средство да проследиш родословното си дърво. Други редки имена са ДокИна и Докия , Дочка предполагам, че са производни .

 49. Познавам жена на име Чонка. Популярна личност в Карлово. Мисля, че там името се среща по принцип.

 50. В с.Реяновци, Трънско срещнах женски имена, чието значение и произход не разбирам: СИНГАЛИЯ, СИОТА и ЧОЛА, както и мъжкото име СИНЬГАН.

 51. Майка ми се казва Вета , баба ми беше Милана , прабаба ми пък Друма!

 52. Чона – Карлово и околните села
  Груда – Харманли и околията (бежанците от Беломорска Тракия)

 53. Срещала съм Ангя и Суска в Благоевград, но възрастни жени! Тук се срещат и имената Зоица и Стоица, но са мъжки. 🙂 Димитрия и Андрея също! 🙂 Интересно име е Фикия. Едната ми прабаба се е казвала така, отново е от благоевградския край.

 54. Баба ми се казваше Фотина. Семейството и са бежанци. А майка ми е Ташка.

 55. Моята прабаба се е казвала Влахина – семейството й са преселници от Беломорска Тракия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + 19 =