Home Загадки Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

от izumitelno
0 коментар 62,8K преглеждания

Наложените хипотези за произхода на българите се пропукват, смята иранистът доц. д-р Иво Панов.
Българска експедиция откри „двойник“ на Мадарския конник в Северен Афганистан, пише на челно място в. „24 часа“ като се позовава на публикация в новия брой на „Списание 8“. Едно от шокиращите открития е, че конникът се нарича Мадара.

В Афганистан имало и местности Шумен и Варна, а учените са записали легенди за героя Ходжа Болгар.


Над 800 думи с еднакво звучене и значение са открити в българския и фарси, официалния език на Иран. И до днес в региона за красавиците се казвало, че „са хубави като българки“, а фолклористите чертаели паралели между местните ритми и българската народна музика.Наложените хипотези за произхода на българите се пропукват, смята иранистът доц. д-р Иво Панов. Не можем да твърдим, че са хуни – монголоидността не им е присъща, не би трябвало да ги сродяваме и с тюрките, казва участникът в експедицията „Българи-прародина“, проведена в края на 2008 г.
Според доц. д-р Панов планината Памир, в чиито скали е изсечен конникът, вероятно е прародина на българското племе./sanovnik.bg/

Още преди 20 години наши учени предоставят фотоси на изсечения в скала ездач.

Те дават и точните координати на местонахождението му – 2500 м надморска височина в планините на областта Шамарк. След 50-минутен преход с джип и още толкова катерене по стръмните скали екипът достига заветната цел.
Конникът е масивен и внушителен. За съжаление е обезглавен от талибаните, които рушат всичко, което не произхожда от тяхната култура. А Мадара безспорно произхожда отпреди ислямския период.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Доказано! Траките са с най-древната писменост

Предсказания за бъдещето на България 

 

Името Мадар произлиза от персийската дума за майка „модар“.

Така го наричат местните – майка. Обикновено това название се свързва с мъдрост. „По същия начин гробницата на основателя на персийската държава Кир се нарича „модар де Соломон“ – майката на Соломон, т.е. става дума за някаква мъдрост. – обяснява доц. Панов. – Допускаме, че същата мъдрост е закодирана и в Мадарския конник, но тепърва трябва да разберем точно какво е посланието на тези, които са го сътворили.“

Прототипи на Мадарския конник могат да се намерят на много места из земите на Иран, но те ще бъдат посетени при следващи експедиции. Ако тяхната загадка намери решение, може би ще се превърнат в ключ и към енигмата на нашия Мадарски конник.

Освен величествения скален паметник, експедиция „Българи – прародина“ се връща с още много материал за изследване. Откриват над 800 думи, които се срещат във фарси и в българския.

 

Например в памирските езици лош е лош, а луд – лауда. Някои от думите не са стигнали до нас чрез езици посредници като турския или арабския. Откриването на названия, които присъстват само в персийския и в българския, ще покаже, че някъде има допирни точки между двете култури. Но тяхното издирване и класификация тепърва предстои.В Афганистан и до ден днешен се носят легенди за герой на име Ходжа Болгар. Пак там вее българският вятър. За него се знае, че ако човек е болен, трябва да излезе на полето, да го духне този вятър и той ще се излекува.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Търсят произхода на човечеството в България

Произходът на името „България“

 

В много от произведенията на класическата иранска литература в периода VІІІ – XV в. има споменавания за българите под името „болгар“. Вече повече от десетилетие научен екип изследва персийския фолклор и произведенията на персийските автори класици.

 

Принос в това отношение имат както българските иранисти, така и афганистанските писатели д-р Розек Руин и преподавателят в специалност „Иранистика“ Голам Ягоне, а също и младият ирански учен и преподавател Алиреза Пурмохаммад.

В тези произведения красотата на българката е пословична, най-хубавите жени се сравняват с българки – в Афганистан все

още се използва поговорката: „Хубава като българка“

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село КрепчаБългарите са се славили навсякъде по онези земи като майстори кожари. Предлаганите от тях ботуши, конски юзди и седла са били високо ценени заради умелата изработка.

Тези стоки не са били внос – уверява доц. Панов, произвеждани са на място.“ „Чайнак-е болгар“ е уникален български чайник от кожа.

Той е известен със способността си да излекува всякакъв здравословен проблем. В него се запарва чай за болни.

 

В различни области записват песни, в които се споменават българите. Сега текстовете им се превеждат, за да могат да бъдат изследвани. Музиковедът открива и доста допирни точки в ритмите, тактовете, мелодиите. Тамбурата е позната под името булгарела.

 ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Произход на българите – теории и хипотези

Нова теория: Хърватите всъщност са българи

 

Това са само част от сходствата, които доц. Панов разкри в аванс пред нашия екип. Предстои най-трудната част – обработването на информацията, сравняването, тълкуването и анализирането на данните.

Няколко години ще са необходими, за да разберем окончателните резултати. Но експедиция „Българи – прародина“ вече е набелязала обектите за следващото приключение.

Този път ще посетят и земите на Иран. По пътя „Балхара“ е топоним водач, „болгар“ – етноним, познат навред из земите на памирските народи.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Кратка история на българските владетели и царе

Ето как е изглеждал в действителност Исус

Династията Дуло – забравените владетели на Европа

 Кара Булгар – забравената империя на черните българи

Древната история на Първото българско царство. Къде са живели прабългарите на Аспарух?

Синовете на Кубрат

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

История на хуните и Хунската империя

Кои са печенегите, каква е ролята и връзка им с нашата история?

Династията на Асеневци – история, величие и падение

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Цар Калоян – един от владетели, заради които българите имаме славата на велик народ

Загадъчната смърт на българските владетели

Първото българско царство – история, възход и падение

Второто българско царство – история, възход и падение

Може да харесате още