Home Загадки Преди 3700 години метеор опустошил Мъртво море и близката цивилизация

Преди 3700 години метеор опустошил Мъртво море и близката цивилизация

от izumitelno
0 коментар 7,1K преглеждания

 

Преди около 3700 години масивен метеор приближил Земята. Докато навлизал в атмосферата на планетата, той избухнал освобождавайки цялата си космическа ярост и масивна топлинна вълна.

Според експертите топлинната вълна, освободена от експлозията в небето, била толкова мощна, че унищожила градове и селища на север от Мъртво море.

 

Преди 3700 години метеор опустошил Мъртво море и близката цивилизация

 

Радио-въглеродното датиране и минералите, които били изровени, които мигновено били кристализирали при високите температури, сочат че масивна експлозия, причинена от метеор, който експлоадирал в атмосферата, мигновено унищожила цивилизацията в 25 километровото кръгло поле, наречено Среден Гор, обяснява археологът Филип Силвия в репортаж на „Научни новини”.

Освен това, доказателствата им предполагат, че събитието също така е изтласкало солена вода от Мъртво море върху преди това плодородната земеделска земя.

Това било бедствен момент и хората не се завърнали в региона стотици години.

Хората, които живели в региона и оцелели при катастрофалния сблъсък, не се завърнали в региона 600-700 години, обяснява Филип Силвия, който работи в Югозападния университет „Тринити” в Албакърки.

Новите открития били съобщени на ежегодното събрание на Американските училища по ориенталски изследвания.

Разкопките на пет големи обекта в Среден Гор, където сега е Йордания, сочат че всичките те били продължително населявани поне 2500 години до внезапен колективен колапс към края на Бронзовата епоха.

 

Полевите проучвания са локализирали 120 по-малки селища в региона, които изследователите подозират, че също са били изложени на извънредна топлина и вятър.

Смята се, че между 40 000 и 65 000 човека са населявали Среден Гор, когато метеорът се е разпаднал в атмосферата, обяснява Силвия.

Доказателства за разрушенията, причинени от експлозията на метеора, могат да се намерят в древния град Тал ел-Хамам, който датира към Бронзовата епоха.

Някои Библейски изследователи предполагат, че Тал ел-Хамам е бил първоначалните градове Содом и Гомора. Само че, повечето изследователи вярват, че не такъв е случаят.

 

Експертите, включително Силвия, разкопават обекта през последните тринадесет години.

Радиовъглеродното датиране сочи, че кирпичените стени са изчезнали внезапно преди около 3700 години, като са останали само каменните основи.

Освен това, външните пластове на много керамични парчета от същия период показват знаци на разтопяване в стъкло.

Силвия казва, че циркониевите кристали в тези стъкловидни пластове са се оформили за секунда при изключително високи температури.

Както „Научни новини” обяснява, ветрове с голяма сила създали дребни сферични минерални зрънца, които изглежда се изсипали върху Тал ел-Хамам, обясняват изследователите.

Учените са идентифицирали тези дребни скални фрагменти в керамични артефакти, намерени на обекта.

 

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар