Home История Легендата за Хубавата Елена от Троя

Легендата за Хубавата Елена от Троя

от izumitelno
0 коментар 17,8K преглеждания

Английският поет и драматург Кристофър Марлоу описва Елена от Троя като „лицето, предизвикало хиляди кораба”. Наистина когато троянският принц Парис и Елена избягват от Троя, към тях се запътва огромна ахейска войска, която обявява война на Троя, за да си върне хубавата Елена. Настрана от митологичната история за „Присъдата на Парис”, много историци смятат, че любовта между Елена и Парис е причина за Троянската война.

Поради красотата си Елена често е била любим обект за много художници в продължение на векове. На гръцки името Елена се изписва и произнася като Helene и може би произлиза от Selene, означаващо „луна”.

Животът на Елена

Повечето писмени записки се намират в известните гръцки епически поеми – „Илиада” и „Одисея”. От тях се счита, че Елена е дъщеря на гръцкия бог Зевс и на Леда, която е дъщеря на цар Тестий, управляващ Етолия. Според някои други версии Елена се излюпва от яйце, дадено от гръцката богиня Немезида.

Макар Елена да е била биологична дъщеря на Зевс, тя винаги е смятана за потомък на спартанския цар Тиндарей, съпругът на Леда. Била е и сестра на Кастор, Полидевк, и Клитеместра.

В ранните й години е отвлечена от двама атиняни, Тезей и Пиритой, които искали да се оженят за някоя от дъщерите на Зевс. В малък промеждутък, когато похитителите й били в търсене на Персефона (друга дъщеря на Зевс, омъжена за Хадес, владетел на подземния свят), тя била оставена под надзора на Етра, майката на Тезей. По-късно когато Хадес открил Тезей и Пиритой, братята на Елена – Кастор и Полидевк, я спасили. Много автори в древна Гърция я описват като много младо момиче, а в тази конкретна история е била някъде на около 5 години.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Едни от най-големите лъжи в историята

Историята на древна Спарта

Сватбата на Елена е много важно събитие за ахейските хора и за гърците. Всички ахейски царе в района по средиземноморието са били или ухажори на Елена, или изпратени емисари с предложение за брак. Това поставило баща й, спартанският цар Тиндарей, в много опасна позиция в случай, че отхвърлените представители решали да си отмъстят. Той се страхувал, че между семействата можело да възникнат вражди или че накрая между избрания от Елена кандидат и отпадналите ухажори може да възникне конфликт, който пък да доведе до избухването на война.

 

Одисей, приятел на Тиндарей, смятан за един от най-умните гърци, излезнал със страхотна идея. Той накарал всички представители да сключат клетва, според която няма да се води война и женитбата на Елена ще бъде почетена. 10-годишната Троянска война, водена от гръцката армия, е дело именно на тази клетва.

Хубавата Елена взима за свой съпруг Менелай, братът на Агамемнон. Много учени считат, че Менелай е избран от Тиндарей, тъй като е бил най-силен и с най-голямо благосъстояние сред останалите кандидати. Има предположения, че сватбата е имала политическо естество.

След женитбата Елена ражда дъщеря, Хермиона. Менелай става господар на Спарта, тъй като свекър му (Тиндарей) и зетовете му (Кастор и Полидевк) умират. След като троянският принц Парис идва в Спарта, Елена се влюбва в него. Според някои митологични записки Афродита, богинята на любовта, изпраща стрела, за да накара Елена да се влюби в Парис, тъй като богинята му дължала услуга. Според някои Елена се влюбва в Парис, според други тя е отвлечена от него.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Митове и легенди за старите имена на планините в България

История и митове за Родопите

 

Менелай, в търсене на отмъщение, повежда огромна ахейска войска, за да си върне съпругата. Всички ахейски крале, свързани с клетвата и съюза, накрая, след 10 годишна война, побеждават Троя. Според някои Елена е напуснала смъртния свят след края на войната. Споменава се, че Менелай искал да убие невярната си съпруга, но запленен от красотата й, не успява. По-голяма част от източниците изтъкват, че Елена се връща в Спарта заедно с Менелай.

Има най-различни легенди, написани за живота на Елена. Толкова легендарна била красотата й, че била предмет на изкуството за много. Елена от Троя явно винаги ще остане „лицето, предизвикало хиляди кораби”.

 ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Наистина ли Троя пада при Китен?

Историята на Троя

Легендата за Орфей и Евредика

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

Трагичната история на Клеопатра и Марк Антоний

Наистина ли Троя пада при Китен?

 

Троянските коне и трите падения на Троя

Историята на величествения Картаген

Дунавската цивилизация – най-старата на Земята?

Хайнрих Шлиман и откриването на Троя

Учените вече са категорични: Градът на Птиците до Пазарджик е най-древният в Европа

Клеопатра не е египтянка и още интересни факта около Древен Египет

 

снимки: pixabay.com / източник: sanovnik.bg

Може да харесате още