Home Любопитно История и митове за Родопите

История и митове за Родопите

от izumitelno
0 коментар 3,4K преглеждания

Името на планината Родопи е познато от древни времена. Най-значителните древногръцки поети – Омир, Вергилий и Овидий я споменават.

 

През Средните векове е наречена Славееви гори, вероятно от името на местен управител с име Слав. Турците дали име на планината Доспат, вероятно от древната титла деспот.

 

Легенди за появата на Родопите

Легендарната слава на Родопа планина е свързана с подвизите на Момчил юнак, деспот Слав и Иванко, а древната история помни походите на Александър Македонски, Октавий и Лала Шахин през проходите на планината. Още по-омайваща въображението е легендата за появата на планината. Тя е с най-древни корени от митологията.

 

Според преданието, запазено още от времето на траките, Родопа била красива девойка, желана от боговете. Всеки от тях се надявал тя да му стане жена. Най-ревнив към нея бил бог Хемус, който искал да я скрие от другите богове и хвърлял каменни блокове. Легендата гласи, че от тях са израснали прочутите седем тепета на Пловдив. Тъй като разбрал, че не може да опази красивата девойка, богът я вкаменил и тя се превърнала в планина – красива и загадъчна.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

WWF: Българските гори ще изчезнат 

Дунавската цивилизация – най-старата на Земята?

 

 

Друга легенда пък разказва, че Родопа и Хемус били брат и сестра – деца на морския бог. Те играели по цял ден на воля из околността и измисляли все нови лудории. Един ден решили да се маскират като старци. Хемус си направил дълга бяла брада, а Родопа разплела русите си коси.

История и митове за Родопите

Старият бог, владетел на света, зърнал играта им, разсърдил се и превърнал Родопа в планина. Хемус уплашено погледнал сестра си и също се вкаменил. Така се появили Родопа и Хемус, които оттогава стоят далече един от друг, защото злият бог разстлал между тях обширна низина.

 

Легенда за Орфей и Родопа

Красивата и тайнствена Родопа планина е родното място на певеца Орфей, който я огласял с песните си. Той скитал по цял ден из планината и веднъж седнал да си почине на един връх.

Из зад една скала се показала триглава змия и запълзяла към него. Търкулнали се камъни, Орфей се стреснал и видял змията. Вече било късно да избяга и затова той запял. Змията се спряла, заслушала се и се унесла в песните му. Три дни и нощи звучали чудните песни на Орфей, докато накрая змията заспала. Той побягнал и изчезнал, но родопчани още помнят прекрасните му протяжни мелодии, които и днес звучат в песните им.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Кивота на Орфеевия завет

Легендата за Орфей и Евредика

 

 

Легенда за Родопите и Слав

История и митове за Родопите

Някога в Родопа планина живеел праведен човек, който се бил обрекъл на Бога. Казвал се Слав. Свещеникът живеел уединено, далече от хората, познавал билките и приготвял лекове, с които лекувал всякакви болести.

Славата му се носела надалече, хората го търсели, а той можел да излекува и най-тежко болните с лековитите си билки, с чист въздух и добра дума.

Слав живял дълго и помагал на хората. От признателност народът нарекъл планината на негово име – Попславова или Славеева планина.

 

Наред с това обаче в паметта на народа продължавала да живее легендата за красивата Родопа, затова нейното име са наложило за планината, а поляната с дъхави треви, която се намира на най-високия връх на планината се нарича Попславова поляна.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Учените вече са категорични: Градът на Птиците до Пазарджик е най-древният в Европа

Най-ценната и уникална находка в целия свят е открита в България

Преди 8 хил. години цивилизацията в древна Варна е ползвала мистериозни технологии

Митове и легенди за старите имена на планините в България

 

Наистина ли Троя пада при Китен?  

Признато: Най-древната цивилизация идва от България

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

На територията на България е открита най-древната цивилизация в света

 Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село Крепча

Мистериозната находка от Провадия, която може да преобърне историята на България

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

Предсказания за бъдещето на България

Нова теория: Хърватите всъщност са българи

 

снимки: pixabay.com / източник: sanovnik.bg

Може да харесате още