Home История Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село Крепча

Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село Крепча

от izumitelno
0 коментар 51,2K преглеждания

Надпис на повече от 11 века отриха археолози в скален манастир край село Крепча, община Опака, област Търговище. Това е най-старият запазен надпис в света. Известният български археолог професор Николай Овчаров твърди, че надписът е направен в първата половина на Х век.

 

Допълнителни изследвания на написаното сочат, че той е изписан от монаха Антоний през 922 година. Българските археолози смятат, че именно свещеникът е създател и на целия манастир.

 

 

Надписът е разчетен от проф. Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет. Значението му е Всички български светии. По повод голямото откритие в скалната обител край Крепча беше отслужена литургия за пръв път от 1100 години.

Досега за най-древната писана реч, направена на българската азбука, се смяташе намереният върху керамичен съд надпис Алцек. Откритието е направено в старата столица на Първото българско царство – Велики Преслав. Надписът бе открит от проф. Димитър Овчаров, който доказа, че той е изписан през 931 година.

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

 

Героичното Априлско въстание възкресява надеждите на българите за свобода

 

 

Доскоро най-старите надписи на кирилица се смятаха, че са от края на IX-X век. Археолозите оприличаваха повечето от тях на графити. Откриват се предимно на територията на България. Към момента те са около 100. Най-много са открити в Североизточна България, където е било и сърцето на Първата българска държава.

 Повечето надписи са на славянски език. Първият надпис, който е сериозно изследван, е на стената на Шуменската крепост и е гласял ОСТРО БОГОИН. Първоначално се е смятало, че той е на местното славянско наречие, но в последствие е прието в научните среди, че надписът е на прабългарски.

 

 

Намерени са и други надписи на протобългарски, съдържащи отделни думи и цели фрази. Според учените това ясно доказва, че когато кирилицата е била наложена в България, тя не е била монопол на нито един от преобладаващите етноси в България и че тогава все още българи и славяни не са били един народ.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Падането под турско робство – история, причини и факти

Първото българско царство – история, възход и падение

Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи

Кубер и основите на Куберова България

Съветски учен: Старобългарският език създава славянската общност, българите са от най-древните доиндоевропейски народи

Основателят на Москва – британски принц

Историята на Котраг и създаването на Волжка България

Най-известните и славни войводи на България

Тайната на българските руни

Нова теория: Хърватите всъщност са българи

Образът на Аспарух – между митовете и историческите факти

Средновековни български крепости: Шуменската крепост

10 интересни факта за кирилицата, които ще ви изненадат 

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още