Home История Образът на Аспарух – между митовете и историческите факти

Образът на Аспарух – между митовете и историческите факти

от izumitelno
0 коментар 26k преглеждания

 Хан Аспарух е сред най-емблематичните фигури в историята ни. В неговия образ се преплитат различни митове, част от които са доказани като исторически факти, отнасящи се най-вече до любовта му с жрицата Пагане.

Аспарух е български владетел, който основава Българската държава със столица Плиска през 681 година, след като Стара Велика България начело с неговия баща Кубрат се разпада.

Хан Аспарух е третият от общо петте сина на хан Кубрат. Посланието, което Кубрат остава до синовете си, преди да умре, е една от най-знаковите истории, призоваваща към сплотеност.

Разказва се, че преди да почине, Кубрат извикал синовете си и ги накарал да счупят наръч от пръчки. Никой от тях не успял, след което ханът ги накарал да чупят пръчките една по една и те се справили без проблем.

Тогава Кубрат им казал, че заедно ще бъдат непобедими, но разделят ли се, врагът лесно ще ги надвие. Синовете му обаче не послушали завета му и се разпръснали в различни посоки.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:  Произходът на името „България“


С хан Аспарух се свърза и легендата за мартеницата – един от най-типичните български символи. Разказва се, че един от братята на Аспарух – Баян и сестра му Хуба изпратили гълъб с вързан бял конец, за да покажат на брат си, че са живи.

Докато връзвали белият конец на гълъба, те били нападнати от хуни, които ранили Баян и кръвта му оцветила част от белия конец. Щом птицата с червено-бял конец долетяла до Аспарух, той разбрал, че роднините му са в смъртна опасност и успял навреме да ги спаси.

 

Първият в историята ни хан прави популярни символите на коня и конската опашка. Още с установяването си край река Дунав новото на Балканите българско племе принуждава великата Византия да им плаща ежегоден данък.

 

Но най-любопитното от историята за хан Аспарух безспорно е митът за любовта му към младата жрица на племето Пагане.

Пагане е можела да предсказва бъдещето и в племето се вярвало, че тя разговаря с Тангра. Гаданията на Пагане са посочили на Аспарух къде точно да основе българската държава.

 

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Древната история на Първото българско царство. Къде са живели прабългарите на Аспарух?

Търговски обучения - myjobistosell.com

Бързи и ипотечни кредити - creditpernik.com

 

Аспарух искал да се ожени за нея, но тя му казала, че съветът на Великите боляри няма да му разреши, тъй като тя не е със знатно потекло, а дъщеря на обикновен конник.

 

Пагане обаче била предвидена за човешка жертва за Тангра, заради което женитба за нея била немислима. Дори един от болярите се заклева в живота на дъщеря си, че жрицата е най-подходящата жертва за бога.

 Пагане приема съдбата си и заедно с нея и умира и първото неродено дете на хана.

 

Аспарух се жени за дъщерята на болярина, който се заклел в решението си за Пагане. Съпругата на хана умира заедно с детето му при раждането.

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Прабългарите в Дунавска България от времето на рода Дуло

Хан Кубер – братът на хан Аспарух, който побеждава аварите 6 пъти и създава Куберова България

Какво не знаем за произхода на българите? Заселили са се на Балканите векове преди Аспарух

Прабългарите превземат Рим – 535г

 

източник: sanovnik.bg

loading...

Може да харесате още