Home История Нова теория: Хърватите всъщност са българи

Нова теория: Хърватите всъщност са българи

от izumitelno
0 коментар 56,7K преглеждания

Произходът на хърватите преди масовото преселение на славяните все още, подобно и на този на българите, е обект на засилени научни спорове. Модерните хървати несъмнено са славянски народ, но археологически и други исторически доказателства будят различни предположения какъв е народ основал тази държава в началото на IX век.

 

Наложената в академичните среди теория през годините е, че древните хървати са славянски народ, мигрирал от прародината, която се е наричала Бяла Хърватия. Учените обаче все още не знаят къде точно се е намирала тя. Предполага се, че местоположението ѝ е било на територията на съвременна Словакия.

 

Нова теория: Хърватите всъщност са българи

 В последните години обаче все по-често от средите на младите хърватски историци се издига мнението, че древните хървати не са били славяни. Първата пукнатина в славянската теория е самият произход на думата Хърватия. На езика на огромния в ранното Средновековие Аварски хаганат хърват означава генерал.

 

 

Честа практика в държавата на аварите е била на заслужилите генерали да им се отпускат територии, които да управляват. Днес е широко известен фактът, че много от благородниците в аварската държава са били българи (прабългари).

 

Друга съществен довод относно теорията за българския произход е легендата за първия владетел на Бяла Хърватия. Той се е казвал Коробатос (Chorobatos). В легендата се разказва, че на смъртния си одър той събрал петте си сина и им завещал да не се разделят, защото по отделно ще са слаби, а заедно – несломими.

За целта той им дал да счупят по една пръчка. Всеки от тях успял, но когато им дал да счупят цял наръч с пръчки, никой не успял. Според историците това е същата легенда като тази за Кубрат и неговите синове.

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Тайните за България, които Кумранските ръкописи крият

 

В историческите хроники Кубрат е познат още и като Кобратос, Kоубратос и Кубер. Хърватските историци предполагат, че Коробатос е просто друго наименование за древния български хан. За основател на средновековната хърватска държава се смята един от синовете на Коробато – Батбаян, който напуснал Бяла Хърватия и създал царство в съвременните земи на държавата.

 

Според новата теория на хърватските академици основателят на хърватската държава е синът на Кубрат Баян, който се окичил със славянската титла бан.

Историците смятат, че след края на Велика България, намирала се в южните степи на Русия, българите се разпръснали. Последен в старите си земи останал Баян. След време и той се преместил с народа си и се заселил при аварите.

 

 

Поради родствените връзки между двата народа на българския благородник му била дадена титла генерал (хърват), както и земи на територията на днешна Хърватия. След време наследниците му станали независими и така било дадено началото на новата държава.

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Древната тракийска Библия Бесика 

Колбринската Библия: 3 600 годишен текст, който би могъл да пренапише историята

Древни текстове: Масивен подземен свят съществува под Пирамидите в Гиза

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още