Home История Търсят произхода на човечеството в България

Търсят произхода на човечеството в България

от izumitelno
0 коментар 28,4K преглеждания

Съвременният човек се е формирал в България. Африканските прахора са много по-млади от тези, които са били на родна земя.

 

България ще се окаже люлката на цивилизацията. Агенция Франс прес обяви, че произходът на съвременния човек трябва да се търси в страната ни и предизвика интереса на учени от цял свят.

 

До момента археолозите се бяха обединили около теорията, че праотците ни са дошли от Африка. Днес обаче настъпва тотален обрат и всички са вперили поглед в страната ни.

 

 

Малък екип от български изследователи е намерил доказателства за произхода на Homo sapiens на територията на България. За целта те са възстановили фосили от пресъхналото речно корито край село Рупките, на север от Чирпан.

Търсят произхода на човечеството в България
Снимка на David Naira от Pixabay 

Преди седем милиона години днешна България е изглеждала доста различно. На територията, на която днес се търсят следи от най-старите човешки предци, в миналото е имало равнина, подобна на савана, с ниска растителност, в която са бродели жирафи. Макар да звучи като описание на Африка, територията, за която говорим, е именно тази около Чирпан.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Най-старата цивилизация в България

Произходът на името „България“

 

На пръв поглед между Рупките – малко село в Южна България, и африканските пейзажи, няма много общо. Според изследователите обаче приликата е поразителна. Преди 7.2 милиона години жирафи, газели и антилопи са били сред често срещаните обитатели на Югоизточна Европа.

Тогава районът е превзет от сахарското влияние заради жестоките климатични катаклизми. Това стана и причина малък екип от учени да разкопае коритото на реката. Там са открити и извадени безброй праисторически вкаменелости.Целта на мисията е да бъде открита следа от грекопитека, който ще се окаже най-стария хуманоид и сред непосредствените предци на човека. Смята се, че откритите в района материали са по-стари от Тумаи, открит през 2001 г. в Африка и смятан за притежател на титлата.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

На територията на България е открита най-древната цивилизация в света

Савската царица предрича преражданията на Соломон. Историята показва и дълбока връзка с България

 

 

Германски войници през Втората световна война, копаейки бункери в България, са откривали подобни челюсти, което е потвърдено и от екипа на Мадлин Бьоме от университета в Тюбинген, Германия.

 

 Масло в огъня на съмнението налива петгодишния внук на местния палеонтолог-любител Петър Попдимитров. През 2002 г. мъникът намира нещо, което прилича на вкаменелост на зъб с три корена. В началото всички мислят, че това е остатък от челюстта на някакво животно. 

 

Зетът на 76-годишния Попдимитров обаче е зъболекар и го уверява, че това е човешки зъб. Това дава повод за стартиране на разкопките в района в търсене на най-ранните следи от човечество именно в страната ни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Знаете ли, че в България се намира най-старият манастир в Европа – „Свети Атанасий“

Мистериозната находка от Провадия, която може да преобърне историята на България

Тайнствените тракийски мегалити в България – част 1

Едни от най-красивите и малко известни манастири на България (Снимки)

Открити в България останки на 45 000 години говорят за неизвестна миграция към Европа 

Откриха изгубения континент Балканатолия, част от който е била и България

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още