Home Любопитно Откриха изгубения континент Балканатолия, част от който е била и България

Откриха изгубения континент Балканатолия, част от който е била и България

от izumitelno
0 коментар 3,4K преглеждания

Международен екип от учени от Франция, Съединените щати и Турция твърди, че е открил изгубения континент, довел до промяна на животинската популация в Европа.

Според откъс от тяхното изследване, което ще бъде публикувано по-рано този месец в списанието Earth-Science Reviews, така нареченият Балканатолия някога се е намирал по средата на Европа, Азия и Африка и е можел да служи като мост за животните, които са преминавали от Азия в Европа.

 

Откриха изгубения континент Балканатолия, част от който е била и България
pixabay

Територията на днешна България е била част от изчезналия континент, посочва БГНЕС.

Преди около 34 млн. години е имало голямо измиране, известно като Grande Coupure, когато Западна Европа е била колонизирана от огромен приток на животни от Азия, оказал фатален натиск върху видовете, които произхождат от Европа.

Изследователският екип, ръководен от Френския национален център за научни изследвания, е открил обект в Турция, в който се намират животински вкаменелости, за които учените установяват, че принадлежат на видове, живели в Азия, и датиращи отпреди 38-35 млн. години, което означава, че тези животни са мигрирали през Балканатолия много преди изчезването Grande Coupure.

Според изследователите континентът сега е предимно под водата в източния край на Средиземно море. Но по време на еоценския период – епоха, съществувала преди 56-34 млн. години, континентът излиза на повърхността поради по-ниското морско равнище.

Откриха изгубения континент Балканатолия, част от който е била и България

„Балканатолия има сложна история на епизодично претопяване и изплуване през еоцена и е изобразявана или като прекъснат архипелаг, или като широк и непрекъснат остров. По този начин се предполага, че бозайниците, произхождащи от Азия, са се разселили в Югоизточна Европа по „южен път“ през Балканатолия“, казват изследователите.

В своето изследване изследователите идентифицират и група животни, които са били местни за Балканатолия, като хипоподобни същества, наречени ембритоподи, и торбести, наречени метатерианци.

Учените смятат, че тези животни са еволюирали в изолация на земя, която е била отделена от близките континенти – още един детайл, който допълнително подкрепя съществуването на балканатолийския континент.

 

източник: profit.bg

Може да харесате още

Оставете коментар