Home Любопитно Учени обясняват удоволствието от страха

Учени обясняват удоволствието от страха

от izumitelno
0 коментар 196 преглеждания

Защо хората се чувстват привлечени от къщи, обитавани от духове, филми на ужасите, „стаи на страха“?

С този въпрос се занимават учени от Дания, в навечерието на празника Хелоуин на 31 октомври. Специалистите отбелязват, че човешките същества обичат да получават „премерени порции“ страх, пише „Популярная механика“.

Учени обясняват удоволствието от страха
pixabay.com

Авторите на изследването от университета на Орхус обясняват, че интересът към страха възниква в резултат на специфични физиологични реакции – например повишаване на пулса и някои други процеси, които за кратко време променят състоянието на човека. Учените казват, че страхът може да е удовлетворителен само ако не трае дълго. Ако източникът на ужаса не изчезне скоро, страхът обзема човека и вече не му носи удоволствие, допълва БТА.

„Има един „сладък момент“, когато приятното усещане от страха достига връхната си точка. Открихме доста интересна връзка между страха, възбудата и удоволствието. На практика този феномен не е изследван преди“, казва ръководителят на екипа Марк Малмдорф Андерсен.

Учени обясняват удоволствието от страха
pixabay.com

Ученият допълва, че с колегите му са получили възможност да изучат този „сладък момент“ благодарение на експеримент, в който доброволци са посетили атракция, наречена „Къщата с духовете“.

„За да изпитате удоволствието от страха, той трябва да продължи само кратко време. Страхът също така трябва да е силно изразен, защото ако не изплашите човека достатъчно, ефектът няма да се появи“, отбелязва Андерсен.

източник: novini.bg

Може да харесате още

Оставете коментар