Home Загадки Преди фараоните в Египет е имало друга древна цивилизация

Преди фараоните в Египет е имало друга древна цивилизация

от izumitelno
0 коментар 48,4K преглеждания

Когато става въпрос за историята на Египет, веднага се сещаме за пирамидите и фараоните. Този период от историята на Египетското царство безспорно е най-атрактивен, защото това, което е останало след тази древна култура, е впечатляващо.

Наследството на древен Египет е добре запазено и е извор както на исторически данни, така и туристическа забележителност.

При запознаване с древното наследство на Египет се пораждат размисли каква култура е имало там преди тази цивилизация и на какво ниво са били хората, живели преди фараоните. Нови открития дават отговор на този въпрос.

Международен екип от учени е открил древни погребения, свързани с култура, развивала се в Либийската пустиня преди тази на фараоните. Намерените артефакти са датирани отпреди 9300 години преди Христа. Други са от преди 4000 години преди новата ера. В този исторически период са границите на зараждането, развитието и краят на неизвестната цивилизация.

Преди фараоните в Египет е имало друга древна цивилизация
Снимката е с илюстративна цел. pixabay.com

Гробовете, които са изследвани, са от края на неолитния период. Намерени са край бреговете на езеро, което сега е пресъхнало. Тогава обаче климатът не е бил толкова сух и това е позволило на земеделци да се заселят там, да отглеждат добитък и да развиват своя цивилизация. Тя се характеризира с монументални строежи, подобни на Стоунхендж.

Още преди 18 години археолози са направили разкопки в три погребални парка. Били открити както скелети, така и артефакти, които дават възможност да се състави картина на живота на тези древни хора. Глинените съдове, украшенията от морски раковини, камъчетата и черупките от яйца на щраус са сред откритите останки от предметите, използвани от тях.

Изследвайки едното гробище, учените правят извод за живота на хората, погребани там. Интересен факт е, че за тях е характерна ниската детска смъртност, което говори за добър стандарт на живот. Продължителността му е голяма, предвид времето, в което са живели. Те са достигали до 40-50-годишна възраст. Друго интересно е, че са били доста високи на ръст, с което също са се отличавали от човешките популации през този ранен период.

Преди около 10 години археолозите започват проучвания на други погребения на същата цивилизация, които продължават 3 години. Те откриват над сто скелета и малко артефакти. Тук резултатите са съвсем различни. Хората, погребани на това място, са били ниски на ръст, имали са малка продължителност на живота, а детската смъртност при тях е било много висока. Дори в едното гробище имало обособена зона за погребване на деца под 3-годишна възраст.

Учените смятат, че двете места за погребения са били отредени за хора с различен социален статус. Богатата прослойка е погребвана отделно от бедните работници. Социалното разслоение явно е било много силно и се е отразило на начина и продължителността на живота.

В това древно общество на един мъж са се падали по три жени, вероятно е имало многоженство.

 

Има открити също свидетелства, че са почитали предците си като са правели реконструкция на скелетите им и повторно са ги погребвали.

инфо: sanovnik.bg / ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Може да харесате още

Оставете коментар