Home Любопитно Как да бъдете здрави – съвети от тибетски лекар

Как да бъдете здрави – съвети от тибетски лекар

от izumitelno
0 коментар 203 преглеждания

Защо е важно да се храним през определен промеждутък от време, как немногословността влияе на състоянието ни и как да спазваме сезонност в сексуалната сфера.

Днес ще ви разкажем за основните принципи на дълголетието и щастливия начин на живот от гледна точка на тибетската медицина.

Как да бъдете здрави – съвети от тибетски лекар

Тибетската медицина е една от най-древните в света. През вековете тя е заимствала по нещо от индуизма, аюрведата и китайската традиционна медицина. Макар да е възникнала преди будизма, тибетските лекари прилагат принципите на будистката философия.

Например, когато тибетците лекуват зависимост, през цялото време говорят на пациента за важността и краткия живот, за това колко е трудно в процеса на реинкарнация да се получи човешко въплъщение, за това че, променяйки своя живот, ние променяме живота на другите хора.

Прочутата в цял свят лекарка Пунцог Мангмо представи пред изданието Marie Claire постулатите на хармоничния живот.

1. Научете се правилно да се отнасяте към храната
Въобще смисълът на живота е в храната. Буквално. При смилането на храната се осъществява отделяне на т.нар. „чиста“ субстанция от „нечистата“. Първата е прозрачен сок. Той попада от стомаха и червата в черния дроб, където се разделя на чиста и нечиста част: чистата се превръща в кръв, а нечистата – в стомашна слуз.

Нататък чистата част от кръвта създава мускули, а нечистата става жлъчка. От прозрачния сок мускулите образуват мазнини, които защитават тялото от студ. Нечистата част мускулите отделят през деветте отверстия на тялото. От прозрачния сок на мазнините се образуват костите и хрущялите. От нечистата – лимфовъзлите и мастните наслагвания.

Чистата част от костите се образува в костен, главен или гръбначен мозък. Нечистата – в зъби, нокти и коса. Чистата част от костния мозък образува семе, а нечистата – различни смазки за тялото. Накрая нечистата част от семето участва в образуването на сперма, а чистата се превръща в нематериална субстанция, цвета на живота. Това е основата на жизнената сила на красотата и дълголетието.

2. Правилно съчетавайте храните
Тибетците се отнасят с внимание към комбинирането на храните. Несъвместими са яйцата и рибата, яйцата и млечните продукти, рибата и млякото или кафявата захар и лещата.

На празен стомах е полезно да изпиваме по чаша топла преварена вода. Важно: винаги пийте прясна вода, не преварена от вчера. Сутрин е препоръчително да се консумира топла храна. На обяд – месо, а на вечеря – нещо леко. Например, задушени зеленчуци.

Движете се след вечеря. Не лягайте веднага да спите.

3. Яжте през минимум 4 часа
В противен случай лъжете организма. Той се заема да преработва новата храна, оставяйки старата. Така провокирате образуването на шлаки. Ако ви се дояде след основно хранене, изпийте чаша чай или вода. Не яжте твърда храна!

Стомахът има четири „джоба“. Два се запълват с храна, един – с течност, а четвъртият служи за преработване и смесване на храната.

4. Запомнете, че гладът е вреден
Според тибетската медицина с глад човек губи силата си. Понякога може. Например, докато сте млади и задължително не за повече от 1-2 дни. Постепенно трябва да се минава към режим на глад, както и да се излиза от него. Отдавайте предпочитание на меката, топла и маслена храна. Неправилно е да се ядат само плодове и да се пият сокове.

По този начин се гаси храносмилателният огън. Намалява се телесната топлина. Пунцог Мангмо не подкрепя вегетарианството, нито приемането на добавки. Витамини, аминокиселини и микроелементи – най-добре е да ги получавате от естествените продукти, включително от месото.

5. Поддържайте баланс на мозъка и семето на своя съпруг
Когато един мъж говори много, казва Пунцог Мангмо, това е лошо. Той се превръща в жена. В Тибет се смята, че мъжката увереност в себе си е пряко свързана с добрата работа на бъбреците. По отношение на секса препоръчват да се спазва сезонност.

През зимата, когато спермата е плътна, е най-доброто време за зачеване. Тогава трябва често да правите секс. През пролетта и есента – два-три пъти на седмица. През лятото – два пъти месечно. Лятото е най-неблагоприятното време за зачеване.

6. Мислете разумно
Пет са задължителните правила за здравословен живот: уважение към всички хора, скромност, честност, спазване на обещанията и немногословност. Твърде много думи развалят кармата.

В тибетската медицина се смята още, че първоначалните причини на болестта – това са „три отрови на ума“: неведение, гняв и привързаност. Гневът и агресивното поведение по отношение към другите хора, към природата – това е провокация, която може да доведе до заболяване.

7. Работете над себе си
Буда е казал: „Искате да знаете какъв сте били в миналия си живот, погледнете сегашния си живот. Искате да знаете какъв ще бъдете в следващия си живот, погледнете сегашния си живот“.

Ако сте красиви, през миналия си живот сте правили нещо добро. Кармата не е съдба. Става дума само за принципа на причините и следствията. В превод от санскрит тази дума означава „действие“.

Всяко действие, което правим, създава предразположеност към определен резултат. Смята се, че в детството ние „отработваме“ предишната си карма. Т.е. по това какво детство сте имали, може да се предположи как сте се държали в предишен живот, а в старостта – как ще се държите в бъдещия.

В живота всичко е непостоянно. Поради това не бива да се привързваме към настоящата ситуация. Всеки момент правим избор и съответно подобряваме или влошаваме своята карма. Ако нещо не ви устройва, започнете да работите над себе си.

Източник: Профит.бг

Може да харесате още

Оставете коментар