Home Любопитно Креативните хора имат проблемен сън

Креативните хора имат проблемен сън

от izumitelno
0 коментар 283 преглеждания

Хората, които са силно креативно си лягат по-късно, стават по-късно и изобщо имат по-лош сън от останалите. Сънят им е проблемен през нощта и в резултат те имат повече проблеми с работата си през деня.

Креативните хора имат проблемен сън

“Креативните хора, които имат дарба в областта на визуалното, често споделят за проблеми със съня си и с ежедневното функциониране. Креативните в езиковата област спят по-дълго време, лягат по-късно и стават по-късно. С други думи, различните типове креативност са били свързани с различни модели на съня”, коментира Нета Власов, водещият автор на изследването.

“Това дава нови доказателства в подкрепа на хипотезата, че обработката на данните и изразяването чрез визуално креативни начини включва различни психо-биологични механизми от тези, които се включват при езиковата креативност”, допълва той.

Изследването е проучило 37 студенти, половината от които са изучавали изкуство, а другата половина са изучавали социални науки. При всички тях сънят е бил измерван и записван. Едновременно с това са били провеждани и тестове за нивата на визуална и езикова креативност.

Всички, при които нивата на креативност са били високи, са имали лош сън. Студентите по изкуство са спяли най-много, но не са са чувствали най-отпочинали на другия ден, което подсказва, че качеството на техния сън не е било това, което е могло да бъде.

Точната причина за лошия сън на креативните хора не е изяснена добре, но авторите на изследването споделят своите хипотези:

“Възможно е голямото количество от визуална креативност да възбужда нервната система на индивида и това да причинява смущения в съня. От друга страна е възможно удълженият сън при вербално креативните хора да усилва креативния процес по време на будност”, предполагат те.

инфо: obekti.bg

Може да харесате още

Оставете коментар