Home Любопитно 5 факта за самолетите, които не искате да знаете

5 факта за самолетите, които не искате да знаете

от izumitelno
0 коментар 2k преглеждания

Целта на тази статия не е да ви накара да изпитвате страх от летенето. Този вид транспорт всъщност е доста безопасен. В действителност, това е най-безопасният транспорт в света от десетилетие насам и сигурността му продължава да се подобрява. Въпреки това, тези шест самолетни факта могат да ви накарат да се замислите, преди да резервирате следващия си самолетен билет:

 

1. Вашият самолет не може да е толкова нов, колкото си мислите

Много хора не осъзнават колко стари са всъщност въздухоплавателните средства, които ежедневно кръстосват небето. Обикновено стари самолети използват авиокомпании на по-малки, развиващи се нации, както и нискотарифни превозвачи. Няколко слоя боя върху интериора могат да заблудят нетренираното око, че самолетът е нов.

2. Номерата на полетите се объркват рядко, но се случва

Номерата на полетите не служат само за да ви помогнат да се ориентирате в кой район на летището да отидете. Те помогнат на ръководителите на полети да насочват правилно пилотите по възложените им маршрути. Но понякога се правят грешки. В резултат на това два пътнически самолети на една и съща авиокомпания почти се блъскат един в друг заради сходни номера на полета. От тогава на самолети, които се намират в една и съща зона на летището и имат насрочено излитане за един и същи времени терминал, не се дават близки номера на полета.

3. Понякога самолетът, в който летите, е поправен с тиксо

 

Това, разбира се, не е обикновено тиксо, каквото можете да си купите от книжарницата. То е високотехнологично, изключително здраво алуминиево тиксо и се използва само за външни поправки. Алуминиевата лента струва стотици долари на руло. И се използва само за маловажни повърхности, които изискват наистина козметични ремонти.

4. Много фактори влияят върху шанса ви за оцеляване при инцидент

Търговски обучения - myjobistosell.com

Носят се какви ли не легенди за факторите, които влияят върху шансовете за оцеляване при самолетен инцидент – за височината на полета, мястото в самолета, та дори и за името на авиокомпанията.

Статистиката сочи, че при самолетните компании от Северна Америка смъртните случаи при инцидент са най-малко, а при тези от Африка рискът е най-висок. Освен това изходите на самолета са точка на възпламеняване при потенциален пожар, защото горивото се съхранява в крилата.

 

Според друга градска легенда, по-ниските имат по-голям шанс да оцелеят при самолетна катастрофа, защото е по-вероятно да се скрият зад седалките, които са прекалено малки да предпазят по-едрите пътници. Не е зле обаче да помните: има по-голям шанс за умрете от ужилване на пчела, отколкото в самолетна катастрофа. Освен това е три пъти по-вероятно да ви убие мълния, отколкото инцидент със самолет.

5. Токсичен дим може да съсипе здравето ви

Наскоро британски следовател изрази опасения, че в самолетите се наблюдава така нареченият аеротоксичен синдром – смъртоносно състояние, причинено от замърсен въздух, идващ от двигателя на самолета. Според проучванията обаче единствените вредни газове, които не предизвикват загриженост, могат да бъдат открити в пилотските кабини.

 

инфо: blitz.bg

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар