Home Любопитно Това е най-дълбоката синя дупка на планетата

Това е най-дълбоката синя дупка на планетата

от izumitelno
0 коментар 406 преглеждания

Dean’s Blue Hole се намира в близост до бахамския Лонг Айлънд. Тя е известна като най-дълбоката „синя дупка“ в света – термин, даден на дълбоки, вертикални пещери и дупки с вход под повърхността на водата.

Докато повечето сини дупки достигнат максимална дълбочина от 110 м, Dean’s Blue Hole се простира на повече от 200 метра.

На повърхността си тя е приблизително кръгла, с диаметър, вариращ от 25 до 35 метра. След 20-ия си метър дупката се разширява значително и се превръща в пещера с диаметър от 100 метра.

Сините дупки са наречени така заради изумителния контраст между тъмно синьото – каквито са водите в дълбините им и яркото светло синьо – цветът на плитчините около тях.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Тези феномени са образувани по време на последните ледникови периоди, когато морското равнище е било около 100-120 метра по-ниско, отколкото в момента.

Dean’s Blue Hole е популярно място за гмуркане. На Световната купа по гмуркане през 2012 г. Уилям Трубридж постави световен рекорд, когато се гмурна на дълбочина от 121 метър без въздух.

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар