Home Свят Най-невероятните плажове по света

Най-невероятните плажове по света

от elated.firefly
0 коментар 314 преглеждания

Сивите, кафявите или дори белите пясъчни ивици са нещо нормално. Дори скалистите плажове или онези със стръмни скали, достъпни само за най-смелите приключенци не са рядкост. Но има едни плажове, които са като нищо друго на този свят и приличат на извънземни.

 1. Папаколеа, Хаваи, САЩ

Най-невероятните плажове по света

Плаж Папаколеа (известен още като Зеления плаж или Махана) се намира близо до Саут Пойнт в Хаваи. Той е единият от едва два зелени плажа в света, като другият е в островите Галапагос. Отличителният си цвят получава от минерала оливин, откриван в изгаснала лава.

Папаколеа е наполовина обграден от вулканичен конус, който след последното си изригване е отчасти разрушен и е ерозирал от океана. Плажът е достъпен само пеша или чрез 4х4 джип. За да стигнете до самия пясък, трябва да се спуснете по вулканичния конус.

 1. Сан Алфонсо дел Мар, Чили

Най-невероятните плажове по света

Този плаж се намира между най-големия изкуствен басейн в света и най-големия океан на планетата. Сан Алфонсо дел Мар е интегрална част от луксозния хотелски комплекс, носещ същото име.

Имайки предвид, че пред хотела има огромен плаж и океан, изглежда странно място за най-големия басейн в света. Но да скочиш в топлата 26 градуса вода е много по-изкушаващо от 16-градусовата солена вода с опасни вълни и течения.

Дълъг повече от 1км и съдържащ 66 милиона галона вода, басейнът повече прилича на езеро. Около него са обширни бели плажове, палмови дървета и докове за яхти и лодки.

 1. Махо, Синт Мартен

Най-невероятните плажове по света

Плаж Махо се намира от нидерландската страна на карибския остров Синт Мартен. Известен е с летището Принцеса Джулиана, намиращо се непосредствено до него.

Пристигащите самолети трябва да се снижат възможно най-близко до началото на писта 10, която е дълга едва 2180м, което означава, че преминават на минимална височина над плажа.

Поради близостта на прелитащите самолети, плажът е много популярен сред туристите. Това е едно от малкото места по света, където самолети могат да бъдат наблюдавани да излитат и кацат непосредствено до пистите.

Има опасност хората на плажа да бъдат издухани във водата, заради силата на самолетните двигатели. Властите предупреждават, че близко прелитащите самолети могат да доведат до наранявания.

 1. Оушън Дом, Япония

Най-невероятните плажове по света

Това е изкуствен плаж, изграден в курортния комплекс Seagaia до крайбрежната магистрала извън град Миядзаки в Япония и разполага с напълно контролиран вътрешен климат през цялата година.

Оушън Дом е дълъг 300 метра и широк 100м, разполага с изкуствен вулкан, изкуствен пясък, изкуствени палми и най-големият подвижен покрив в света, който предоставя перманентно синьо небе дори в най-мрачното време.

Температурата на въздуха винаги е около 30 градуса, а на водата – около 28 градуса. Вулканът е активен на всеки 15 минути и плюе огън на всеки час. Плажът може да побере 10 000 туристи, но уловката е, че само на 300м има истински плаж. Въпреки това през 1995г цели 1.25 милиона души са посетили Оушън Дом. Той е официално затворен на 1 октомври 2007г.

 1. Салесия, Франция

Най-невероятните плажове по света

Плажът близо до Сен-Флоран в Корсика е известен като Салесия и представлява дълга и незастроена ивица блестящ бял пясък.

Салесия, като повечето плажове в полупустинята Агриате, е труднодостъпен. Дългият 12-километров преход до там пази плажа сравнително ненаселен. Всъщност там често има повече крави, отколкото хора. Те имат навика да посещават Салесия целогодишно, така че са там заедно с туристите.

 1. Розовите плажове, Бермуда

Най-невероятните плажове по света

В Бермуда има невероятни големи и малки плажове. Пясъкът не е вулканичен, а е образуван от стритите останки от черупки и скелети на безгръбначни. Плажовете водят началото си от едноклетъчни организми, наречени фораминифери – тъмночервени животни, които виреят в изобилие под кораловите рифове на Бермуда. Когато те умрат, скелетите им се отлагат на морското дъно. Вълните ерозират фораминиферите, те се смесват с други остатъци по дъното и така се образували розовите плажове.

 1. Гулпиюри, Испания

Най-невероятните плажове по света

Гулпиюри е наводнена дупка със собствен плаж, близо до Лянес, Испания, на около 100м от Бискайския залив.

С дължина около 40м, басейнът разполага с вълни, благодарение на мрежа от подземни тунели, издълбани от морската вода, които позволяват на водата от залива да създава малки вълни.

Мястото е популярна туристическа дестинация, природна забележителност и част от защитените природни паркове на Испания.

 1. Хот Уотър, Нова Зеландия

Най-невероятните плажове по света

Плаж Хот Уотър се намира на източния бряг на полуостров Коромандел в Нова Зеландия, на около 12 километра от Уитианга и 175км от Окланд. Името му идва от подземните горещи извори, които се процеждат през пясъка.

Плажът е популярен сред местните и туристите. Годишно го посещават около 700 000 души.

Извиращата през пясъка вода е с температура 64 градуса. Посетителите често копаят големи дупки и се киснат в басейните минерална вода.

 1. Скрития плаж на острови Мариета, Мексико

Най-невероятните плажове по света

Защитен от външния свят, скритият плаж на о-ви Мариета е един отделен свят. Намиращи се на километри от брега на Мексико, островите са архипелаг, образувал се в следствие от вулканична активност. Оттогава те са останали почти необезпокоявани и са открити едва наскоро.

 1. Дивият горски плаж на Лоанго, Габон

Най-невероятните плажове по света

Този горски плаж се намира в национален парк Лоанго в западен Габон. Той е едно от малкото места по света, където големи стада бозайници все още имат свободен достъп до морето, както и едно от последните места в света, където плуват хипопотами. Биволи и горски слонове пасат крайбрежната растителност и се разхождат по плажа. Дори семейства горили често се хранят от дърветата край плажа.

 1. Плажното летище, Великобритания

Най-невероятните плажове по света

Летище Бара вероятно е единственото в света, където самолетите се приземяват на плажа. BRR се намира на широката страна на остров Бара в Шотландия. Летището буквално бива погълнато от водата веднъж на ден. Ако кацате там късно през деня, може да забележите няколко коли с пуснати фарове, които осветяват мястото, тъй като летището не разполага със собствено осветление.

 1. Чандипур, Индия

Най-невероятните плажове по света

Виждали ли сте някога морето да изчезва пред очите ви? При уникален феномен, рядко наблюдаван на друго място по света, морето се отдръпва на 5км всеки ден на плаж Чандипур в източна Индия.

Когато това се случи, туристите могат да изследват морското дъно, пълно с черупки и малки червени раци. Поради уникалните обстоятелства, плажът поддържа голямо биоразнообразие.

 1. Скала дей Турчи, Италия

Най-невероятните плажове по света

Скала и плажа на брега на Реалмонте в южна Сицилия, Италия. Мястото е популярна туристическа атракция заради необичайния си бял цвят.

Скалата е образувана от белопруъстица. Намира се между два плажа и е достъпна чрез естествена формация във формата на стъпала.

 1. Боулинг Бол, САЩ

Най-невероятните плажове по света

На калифорнийския бряг има градче на име Мендочино. Наблизо се намира дерето Скунер Галч, а там можете да видите на станалия известен като плаж Боулинг Бол.

Хиляди скали сякаш са се събрали заедно, противопоставяйки се на вълните като малка армия. Странното е, че скалите са с почти еднакви размери и форма, дори са разпределени равномерно. Обяснението е чисто геоложко. Хиляди години скалите са ерозирали под влиянието на Тихия океан и така са останали тези топки.

 1. Стъкления плаж, САЩ

Най-невероятните плажове по света

Намира се в парк Маккеричът близо до Форт Браг, Калифорния. Плажът е пълен с морско стъкло, образувало се след години изхвърляне на отпадъци в района.

Днес плажът често е посещаван от туристи. Събирането на стъкло е забранено, макар морско стъкло да се открива и на няколко други местни плажа извън границите на парка.

Може да харесате още

Оставете коментар