Home Вдъхновяващо 10-те най-вдъхновяващи жени в историята, които са променили света

10-те най-вдъхновяващи жени в историята, които са променили света

от izumitelno
0 коментар 954 преглеждания

Има ли вдъхновяващи жени в 21-ви век?

Едва ли има някой, който се съмнява в супер-силите на жената, символ на любовта и сътворението. Женската супер-сила е вродена в нейното енергийно тяло и тя определя динамиката на живота още в зародиш. Ето защо, жените с радост приемаме да бъдем определяни като „нежната половина от човечеството“, но не и като по-слабата. И без да държим на конкуренцията, самата дуалност в природата ни налага да сравняваме жената с мъжа и да стигнем до заключението, жените са по-силни, издръжливи и корави от мъжете.

За физическото превъзходство на жените можем да спорим наистина, но факт е, че женският праг на болка, търпение и компромиси е висок. По-висок от този на мъжете със сигурност! В резултат на това и въпреки цялата исторически, йерархически и битово наложена полова онеправданост, животът на жените е по-дълъг, разнообразен и предизвикателен от този на мъжете.

В наши дни има толкова много кампании, организации и инициатори, които се борят за равенството между половете. В историята обаче има много смели жени, които могат да ни служат само за пример в днешното объркано и хаотично време.

Вижте класацията за десетте най-вдъхновяващи жени в историята, които са променили света.

10. Флорен Найтингел (1820-1910)

10-те най-вдъхновяващи жени в историята, които са променили света
„Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания“

Медицинска сестра

Смятана е за основоположничка на съвременната сестринска медицинска грижа. Тя е изключително уважавана още приживе и използва известността си успешно за благотворителност, като създава първото медицинско сестринско училище. В епоха, когато медицината е тънела едва ли не в Средновековието, не се е спазвала елементарна хигиена, квалификацията е била оскъдна или никаква – Флорънс Найтингейл е показала твърд характер, упоритост и последователност във всяко свое действие. Тя е разбирала отлично ролята на медицинската сестра не само като помощник на лекаря в практиката, в грижата за пациента, но в комуникацията помежду им и чисто човешки – в оказване на морална подкрепа, утеха и разбиране. Отдадеността й, като жена и професионалист, към сестринството, е пословична и за други професии. Тя е ненакърним символ на хуманност и силен човешки дух.

 

9. Мария Кюри (1867-1934)

10-те най-вдъхновяващи жени в историята, които са променили света
“ Животът не е лесен за никой от нас. И какво от това. Трябва да имаме увереност и вяра в себе си. Трябва да вярваме, че сме предопределени да вършим нещо в този свят и него да следваме.“

Учен/ Изобретател

Полоний. Силно радиоактивен химически елемент, кръстен на Полша. Защо пък точно на нея? Може и да сте забравили – така го нарича откривателката му, френската изследователка от полски произход Мария Кюри, която, макар и в чужбина, никога не забравя родината си. Тя има основен принос в изобретяването на първия ренгтенов апарат, който е един от най-полезните уреди в медицината на 21-ви век. Тя е и първата жена, която получава Нобелова награда. При Мария Кюри научната кариера върви ръка за ръка със задълженията й на съпруга и майка, преподавател, активист за събиране на дарения през войната, патриот до последния ѝ ден. И все пак толкова е запленена от своите науки – физика и химия, че фундаменталните ѝ постижения, свързани с безкрайни опити с радиоактивни изотопи, най-накрая ѝ костват живота.

 

8. Клара Бартън (1821 – 1912)

10-те най-вдъхновяващи жени в историята, които са променили света
„Понякога работя за без пари, но, ако ми се плаща, никога няма да свърша мъжка работа за по-малко от заплащането, което биха взели мъжете.”

Възпитателка

Клара Бартън е една от най-почитаните жени в американската история. Тя започнала да се занимава с преподавателска дейност още по времето, когато само мъжете можели да упражняват учителската професия в САЩ и се превърнала в първата жена, назначавана някога на служба във федералното управление. Бартън неведнъж рискувала живота си, за да осигурява доставки (от храна, вода и медикаменти) и подкрепа на войниците по време на Гражданската война в страната. Когато била на 60 години, тя основала Американския червен кръст, която организация управлявала цели 23 години.

 

7. Мерилин Монро (1926 – 1962)

10-те най-вдъхновяващи жени в историята, които са променили света
„Дайте на една жена чифт хубави обувки и тя ще покори света.“

Актриса

Тя е вечният секс символ и икона. И днес мнозина продължават да се интересуват от нея. Искат да знаят какъв е бил личният ѝ живот, да се докоснат до загадката на нейната личност – загадката зад мита. Още приживе ѝ се приписват качества, които я правят уникална и я издигат на пиедестал. Тя умира на 36 години – много обстоятелства около смъртта й остават неизяснени. Мерилин Монро се превръща в легенда. Тя вдъхновява широк спектър от емоции – от похот до съжаление, от завист до разкаяние. Мерлин също така е едно от най-сниманите лица на 20 век. Американският филмов институт я нарича шестата по големина легенда от женски пол в американската филмова история. Включена е в списъка си на „100-те най-значими американци за всички времена“, а списания я поставят в топ десет на класацията за най-популярните икони в поп културата на 20 век. За нея са написани много книги, пиеси, филми и песни.

 

6. Емелин Панкхръст (1858 – 1928)

10-те най-вдъхновяващи жени в историята, които са променили света

 

5. Амелия Еърхарт (1897 – 1939)

10-те най-вдъхновяващи жени в историята, които са променили света
„Жените, също като мъжете, трябва да опитват да постигнат невъзможното. Когато се провалят, техният провал трябва да служи като предизвикателство за останалите.”

Пилот

Тя е една от първите жени пилоти и първата жена, прелетяла над Атлантическия океан. Храбростта й се е превърнала в вдъхновение за много жени, които се осмеляват да се насочат към професии, установени в обществото като „мъжки“.

 

4. Хелън Келър (1880 – 1968)

10-те най-вдъхновяващи жени в историята, които са променили света
“Най-добрите и красиви неща на света не могат да бъдат видяни, нито докоснати… те се усещат в сърцето.”

Писател

Представяли я като „жената, която се е родила с много по-малко възможности, отколкото всеки от нас, е стигнала там, където никой от нас дори не е мечтал…” е доктор по философия, автор, политически деец и лектор. Известна е като първият глух и сляп човек, който получава бакалавърска степен в изкуствата.

 

3. Майка Тереза (1910 – 1997)

10-те най-вдъхновяващи жени в историята, които са променили света
„Когато имаш успехи, печелиш фалшиви приятели и истински врагове, въпреки това, имай успехи.“

Монахиня

Наричат Майка Тереза най-влиятелната жена в света, а животът ѝ – най-великото събитие на ХХ век. Постиженията на малката и крехка монахиня са наистина поразителни, а нейната личност е от изключителна важност за цялото човечество. Майка Тереза посвещава живота си в служене на страдащите и бедните в Индия. През 2003 г. тя беше провъзгласена за блажена по инициатива на тогавашния папа Йоан Павел Втори. Специалната комисия на Ватикана призна за чудо изцелението на индийка от рак на стомаха през 1998 г. и на бразилец от мозъчна инфекция през 2008 г. благодарение на нейните молитви.

 

2. Жана д‘Арк (1412 – 1431)

10-те най-вдъхновяващи жени в историята, които са променили света

Жана д’Арк , позлатена бронзова конна статуя, изложена на площада на пирамидите в Париж, от Еманюел Фремиет , 1874 г. Снимка: Уикипедия

„Не се страхувам … Роденa съм, за да направя това.“

Национален герой

Тя е не просто национален герой на Франция, тя е обявена за светица. Преследвана и изгорена на клада заради вярата си в Бог и любовта към родината. Жана д’Арк е име, което оживява в съзнанието винаги, когато го чуеш. Заговори ли се за революция и саможертва Жана д’Арк е първото нещо, което се появява в ума на всеки французин. Орлеанската дева, както също е наричана, е символ на обединението на френския народ, национален герой и пример, към който гледат със страхопочитание в продължение на векове.

 

1. Клеопатра (69 пр. Хр. – 30 пр. Хр)

10-те най-вдъхновяващи жени в историята, които са променили света
„Няма да бъда победена!“

Владетел

Клеопатра е владетел на Египет. Днес тя е може би е най-известната от всички владетели на Египет и обикновено се назовава само като „Клеопатра“. Според литературния критик Харолд Блум тя е „първата световна знаменитост“. Известна със своята красота и с това, тя я е използвала за защита на своята империя от римски нашественици. Някои може и да не одобряват нейните методи, но фактът, че е направила всичко възможно, за да защити империята и народа си, остава пример за достойно управление.

Автор: Кристина Жекова

Източник: Skafeto

Може да харесате още

Оставете коментар