Home Вдъхновяващо Дънов: Кажеш ли, че си нещастен, погребваш нещо в себе си!

Дънов: Кажеш ли, че си нещастен, погребваш нещо в себе си!

от izumitelno
0 коментар 808 преглеждания

Какво казва по темата мъдрецът Петър Дънов? „Докато човек има светлина в ума си, топлина в сърцето си и сила в тялото си, той всякога може да има успех в работите си”, гласи известна мисъл на Учителя. Предлагаме ви цитати от беседи на Дънов, над които си струва да се замислим.

 

Дънов: Кажеш ли, че си нещастен, погребваш нещо в себе си!
 • Ако искаш да имаш успех в живота си, търси го в себе си, а не вън от себе си. Отвън са само условията на живота.
 • Докато сте на земята, вие трябва да си помагате едни на други. Без взаимопомощ няма успех в живота.
 • Гдето няма любов, там няма и успех, и благословение. Щом се обичат хората, никой не може да им направи зло.
 • За да има успех в живота си, човек трябва да притежава следните качества: такт, твърдост, наблюдателност, разсъдливост, интуиция. Има ли тези качества, каквато работа започне, той ще има добри резултати.
 • Съвременните хора искат да бъдат щастливи, да имат успех в живота си. За да постигнат това, те трябва коренно да се преобразят. Не могат ли да изменят живота си, те не могат да направят връзка с Първата Причина, от която зависи техният успех и щастие. Да бъде човек добър, това зависи от него. Да има успех в живота си, това зависи от Бога. Като не разбират тези отношения, хората се силят да постигнат желанията си, като не знаят, че успехът им зависи от Бога. Щом не успяват в своите работи, те се разочароват, обезсърчават и казват, че животът няма смисъл. За пример, някой иска да стане министър. От него ли зависи това, или от хората? За да успее в желанието си, човек трябва да бъде добър, умен, да има предвид интересите на своите избиратели. Отговаря ли на тия условия, избирателите ще го приемат за министър. Както виждате, успехът на човека в известно направление не е в негови ръце. Обаче да бъде добър, това зависи от него.
 • Радвайте се на успехите на приятелите си като на свой успех. Радвайте се на онзи успех, който е придобит с труд, с работа, с постоянство. Само по този начин вие можете да се повдигнете.
 • Успех е да вървиш по един път дето няма никакви препятствия, никъде няма да се блъскаш. Щом се блъскаш успех няма, понеже харчиш повече енергия.
 • Кажеш ли, че си нещастен, това подразбира погребение. Ти погребваш нещо в себе си.
 • Някой търси щастието си в книгите, но и там не го намира. Той чете някоя книга, в която се говори за силата, чрез която човек твори, създава и придобива нещата. Докато чете книгата, той се въодушевява, радва се. Обаче щом я свърши, вижда, че в нея няма сила, джобовете му са празни. Той трябва да знае, че силата не е в книгата, а в самия него. Достатъчно е да обича работата си и да я прилага с любов, за да се прояви и силата, която е вложена в него. Когато болният чете за силата, трябва да повярва в нея и да направи известно усилие, да я прояви. Без разумно усилие няма успех. – „Ама ще се огъна!“ – И без огъване няма успех.
 • Законът на огъването съществува във всички светове. Ако в центъра на една металическа пружина поставите някаква тежест, пружината ще се огъне. Махнете ли тежестта, пружината се изправя, заема естественото си положение. Огъването на пружината става на физическия свят. Обаче същото нещо става и в умствения, и в чувствения свят. За пример, една мисъл се проектира в пространството. Първоначално мисълта върви праволинейно, но щом срещне известно препятствие, тя се огъва. Същото става и с чувството. Значи огъват се и мислите, и чувствата, и постъпките. Огъва се даже и характерът на човека. Всичко, което съществува и се проявява, е изложено на огъване. Не се огъва само непроявеното и това, което не съществува. – „Ама аз не искам да се огъвам.“ – Щом не искаш да се огъваш, не трябва да се проявяваш. Щом не се проявяваш, все едно, че не съществуваш. Невъзможно е човек да се прояви и да не изпита някаква тежест. Колкото малка и да е тежестта, все ще предизвика известно огъване.
 •  Вие може да постигнете какъвто и да е успех, ако имате една силна концентрирана мисъл. Концентрирана мисъл имате, когато има нещо, върху което най-силно мислите. Трябва да знаете силата на мисълта.
 •  Успех можеш да имаш, когато ти и Божественото в тебе, сте заедно.
 •  Съвременните хора се оплакват, че нямат успех в работата си. Защо нямат успех? – Защото те очакват повече от другите, отколкото от себе си.
 • Там, гдето присъствува Бог, има успех. А пък там, гдето Той не присъствува, няма успех.
 • Досега сте живели всеки за себе си. Така успех не можете да имате.
 • Учете се лесно да сменяте състоянията си, защото успехът ви зависи от доброто разположение на духа.
 •  Уверен ли си в успеха на твоята мисъл и твоето чувство? Не е достатъчно само да имаш подтик. Без увереност в това, към което се стремиш, няма успех.

Четири златни правила

Пази свободата на душата си!

Пази силата на духа си!

Пази светлината на ума си!

Пази доброто на сърцето си!

 

инфо: pik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар