Home Любопитно Клеопатра не е египтянка и още интересни факта около Древен Египет

Клеопатра не е египтянка и още интересни факта около Древен Египет

от izumitelno
0 коментар 54,K преглеждания

Древните Египтяни са успели да се докажат като една от най-напредналите цивилизации за времето си.

За близо три хилядолетия те успяват да създадат изключително богата култура, която изумява и до днес.

Клеопатра не е египтянка

Тя е родена в Египет, но корените й са от Древна Македония. Баща й, Птолемей I Сотер, известен като Птолемей Лаг, е стратег на Александър Македонски и негов наместник в Египет, а след смъртта му един от Диадохите.

Впоследствие става владетел на Египет и основава династията на Птолемеите. Въпреки че произходът на Клеопатра не е египетски, тя е първият член на династията, който научава египетски език.

Египетските фараони били дебели

 

Клеопатра не е египтянка и още интересни факта около Древен Египет
Тутанкамон

По стенописи и папируси египетските фараони са изобразявани със слаби и грациозни тела, но в повечето случаи те изобщо не са били такива в реалния живот. Египетският режим на хранене, включващ бира, вино, хляб и мед, се е отразявал доста видимо на талията на фараоните.

Изследвания на мумии показват, че много египетски владетели са страдали от затлъстяване и диабет. Пример за това е жената фараон Хатшепсут, която на саркофага си е изобразена висока и атлетична, а всъщност е била доста пълна.

Клеопатра не е египтянка и още интересни факта около Древен Египет
Храма на Хатшепсут – pixabay

Древните египтяни изсичат едни от първите плочи с мирни споразумения

След като повече от два века те водят кървави битки с хетите за установяване на контрол върху земите на днешна Сирия и никоя страна не надделява, са принудени да сключат мир. Рамзес II и Хатушили III сключват договор, според който двете страни ще си помагат, когато някоя от тях е застрашена от чужд враг.

Днес плочата с договора между египтяни и хети се счита за един от най-ранните мирни договори в историята.

Клеопатра не е египтянка и още интересни факта около Древен Египет
Абу – Симбел един от храмовете на Рамзес II – pixabay

Египтянките имали много права

Въпреки че жените в Древен Египет били приемани като украшение за мъжете, те имали изключително големи права и финансова независимост. Можели да купуват и продават собственост, да се явяват като свидетели в съда, да влизат в ролята на жури и дори да работят нещо свързано с документи.

Жените обичайно не работели, но когато го правели, получавали същото заплащане като мъжете. За разлика от дамите в Древна Гърция, които били притежание на съпрузите си, египтянките имали право да се развеждат и женят наново и дори да изготвят предбрачни договори.

Клеопатра не е египтянка и още интересни факта около Древен Египет
pixabay

В Древен Египет лекарите специализирали

Древните лекари обичайно разбирали от всичко и лекували всичко, но в Египет се съсредоточавали и върху отделни сфери. Тази ранна форма на медицинска специализация е описана за пръв път през 450 пр. Хр. От Херодот.

В свой текст за египетската медицина той пише: „Всеки лекар лекува една болест и нищо повече… някои се занимават с очите, други със зъбите, а трети със стомаха“.

инфо: vesti.bg

Може да харесате още

Оставете коментар