Home Любопитно Луната се смалява: 7 любопитни факта за нашия спътник

Луната се смалява: 7 любопитни факта за нашия спътник

от izumitelno
0 коментар 23 преглеждания

Луната осветява небосвода ни всяка нощ, но какво всъщност знаем за нея? В следващите редове ще ви представим няколко наистина любопитни (и малко известни) факта за нея.

И на Луната има земетресения

Въпреки че на практика земният спътник представлява мъртво парче скала с много ниска геологическа активност, и там има движения на лунната кора. Наричат ги „лунотресения“. За разлика от земните, земетресенията на Луната са предизвикани от удари на метеорити или слънчевата активност. Най-силните лунни земетресения са с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер и продължават по десетина минути.

 

pixabay

Смалява се

Луната бавно губи вътрешната си топлина. Това води до свиване на нейната повърхност – като при гроздово зърно, което се превръща в стафида. Но не е само това: и вътрешността на Луната се смалява. През последните няколкостотин милиона година Луната е „отслабнала“ – свила се е с около 50 метра.

Луната наистина влияе на съня

 

И най-големият скептик не може да отрече, че Земята и Луната си влияят. Как точно? Това вече е обект на спорове. Дали Луната може да обясни странното поведение на някои хора, е спорно, но се знае, че тя влияе на човешкия цикъл на съня и може да доведе до нарушения. Съвсем наскоро например ви разказахме за изследване, което установява, че яркостта на спътника оказва сериозно влияние върху качеството на нашия сън.

 

pixabay

Не, вълците не вият по Луната

Без вълци, които вият по Луната, не минава нито един от по-старите филми на ужасите. Но в реалния живот воят на вълците няма нищо общо с фазите на Луната. Животните просто вият само нощем, т.е. точно тогава, когато и пълната луна се вижда най-добре. Вероятно поради това нашите предци са стигнали до идеята, че двете неща са свързани.

Защо се развява американският флаг?

 

pixabay

Привържениците на конспирациите смятат, че кацането на Луната на 21 юли 1969-а никога не се е състояло, а заснетите кадри с Нийл Армстронг и Едуин Олдрин не са от Луната, а са правени в студио. Доказателство за това било развяващото се знаме – при положение, че в космическия вакуум няма вятър. Обяснението на NASA: за снимките Олдрин обръщал знамето на различни страни.

Температурните разлики там са убийствени

Мислите си, че това лято беше горещо? Земните температури буквално бледнеят в сравнение с тези на Луната – когато Слънцето огрява нейната повърхност, градусите могат да се покачат до 127 по Целзий, а без топлите слънчеви лъчи температурата на Луната може да падне до минус 153 градуса по Целзий.

Гравитацията е ниска

Гравитацията на Луната е едва една шеста от земната и затова да се достигне до повърхността ѝ е истински подвиг. Бъз Олдрин казва, че да се организира колония на Луната би било изключително трудно: краката на астронавтите, обути в тежки скафандри затъвали на 15 см в праха. Самото движение е бързо и много трудно се сменя посоката, когато отпред се окаже кратер и друг опасен обект.

 

 

източник: obekti.bg

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар