Home Любопитно Луната се смалява: 7 любопитни факта за нашия спътник

Луната се смалява: 7 любопитни факта за нашия спътник

от izumitelno
0 коментар 152 преглеждания

Луната осветява небосвода ни всяка нощ, но какво всъщност знаем за нея? В следващите редове ще ви представим няколко наистина любопитни (и малко известни) факта за нея.

И на Луната има земетресения

Въпреки че на практика земният спътник представлява мъртво парче скала с много ниска геологическа активност, и там има движения на лунната кора. Наричат ги „лунотресения“. За разлика от земните, земетресенията на Луната са предизвикани от удари на метеорити или слънчевата активност. Най-силните лунни земетресения са с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер и продължават по десетина минути.

 

Луната се смалява: 7 любопитни факта за нашия спътник
pixabay

Смалява се

Луната бавно губи вътрешната си топлина. Това води до свиване на нейната повърхност – като при гроздово зърно, което се превръща в стафида. Но не е само това: и вътрешността на Луната се смалява. През последните няколкостотин милиона година Луната е „отслабнала“ – свила се е с около 50 метра.

Луната наистина влияе на съня

 

И най-големият скептик не може да отрече, че Земята и Луната си влияят. Как точно? Това вече е обект на спорове. Дали Луната може да обясни странното поведение на някои хора, е спорно, но се знае, че тя влияе на човешкия цикъл на съня и може да доведе до нарушения. Съвсем наскоро например ви разказахме за изследване, което установява, че яркостта на спътника оказва сериозно влияние върху качеството на нашия сън.

 

Луната се смалява: 7 любопитни факта за нашия спътник
pixabay

Не, вълците не вият по Луната

Без вълци, които вият по Луната, не минава нито един от по-старите филми на ужасите. Но в реалния живот воят на вълците няма нищо общо с фазите на Луната. Животните просто вият само нощем, т.е. точно тогава, когато и пълната луна се вижда най-добре. Вероятно поради това нашите предци са стигнали до идеята, че двете неща са свързани.

Защо се развява американският флаг?

 

Луната се смалява: 7 любопитни факта за нашия спътник
pixabay

Привържениците на конспирациите смятат, че кацането на Луната на 21 юли 1969-а никога не се е състояло, а заснетите кадри с Нийл Армстронг и Едуин Олдрин не са от Луната, а са правени в студио. Доказателство за това било развяващото се знаме – при положение, че в космическия вакуум няма вятър. Обяснението на NASA: за снимките Олдрин обръщал знамето на различни страни.

Температурните разлики там са убийствени

Мислите си, че това лято беше горещо? Земните температури буквално бледнеят в сравнение с тези на Луната – когато Слънцето огрява нейната повърхност, градусите могат да се покачат до 127 по Целзий, а без топлите слънчеви лъчи температурата на Луната може да падне до минус 153 градуса по Целзий.

Гравитацията е ниска

Гравитацията на Луната е едва една шеста от земната и затова да се достигне до повърхността ѝ е истински подвиг. Бъз Олдрин казва, че да се организира колония на Луната би било изключително трудно: краката на астронавтите, обути в тежки скафандри затъвали на 15 см в праха. Самото движение е бързо и много трудно се сменя посоката, когато отпред се окаже кратер и друг опасен обект.

 

 

източник: obekti.bg

Може да харесате още

Оставете коментар