Home Животни Учени заснеха за първи път стъклен октопод в естествената му среда – видео

Учени заснеха за първи път стъклен октопод в естествената му среда – видео

от izumitelno
0 коментар 484 преглеждания

Нуждаете ли се от напомняне, че световният океан е пълен с необичайни божии творения? Не ви е нужно нищо повече от това да видите стъкления октопод… споделят от spisanie8.bg

Стъкленият октопод (Vitreledonella richardi) е много рядко срещан представител на главоногите, обитаващ тропическите и субтропичните води по целия свят. Видът получава името си заради прозрачното си тяло – можете да видите вътрешностите му – зрителния нерв, очите и храносмилателния тракт. Тези октоподи се срещат предимно в афотичната зона, където не достига слънчев лъч, на около 3000 фута. Те живеят до 2-5 години.

 

Учени заснеха за първи път стъклен октопод в естествената му среда - видео

Стъкленият октопод обитава дълбоки, трудно достъпни места, така че учените знаят за него твърде малко подробности. Досега имаше само две наблюдения на няколко екземпляра, извадени от коремите на изялите ги хищници.

Благодарение на приключилата неотдавна експедиция, сега вече има нови кадри отблизо на стъклен октопод в естествената му среда. Невероятното божие творение е документирано от морски биолози от Института по океанология „Шмид“ по време на 34-дневна експедиция в отдалечения архипелаг на островите Финикс.

 

Учени заснеха за първи път стъклен октопод в естествената му среда - видео

Учените заснели и кадри с китови акули, които си крадат храна една от друга, документирали дълбоководни коралови хищници и събрали проби, които биха могли да им помогнат да разберат адаптивния имунитет.

„Наблюдението на тези дълбоководни общности промени начина, по който мислим за това как организмите живеят и си взаимодействат в потайните дълбини на океана и как се развива разнообразието на живота в недрата на океана“, каза д-р Тим Шанк, биолог от океанографската институция Woods Hole.

 

 

източник: spisanie8.bg

Може да харесате още

Оставете коментар