Home Любопитно Пет мита за здравето, които е време да забравим

Пет мита за здравето, които е време да забравим

от izumitelno
0 коментар 1,2K преглеждания

Всяка седмица учени излизат с нова информация за това какво е вредно и какво е полезно за здравето ни. Често резултатите от едно изследване противоречат на предишното. Но някои от най-разпространените, очевидни „факти“ за това как да живеем здравословно, са митове, плод на погрешно тълкуване или маркетинг, преди да станат част от всекидневието ни. Mental Floss проследява корените на някои от най-разпространените заблуди за здравето.

1. Имаме нужда от осем чаши вода на ден, всеки ден.

Всеизвестно е, че човешките същества се нуждаят точно от осем чаши вода дневно, за да не умрат от дехидратация. Това е мит, чийто произход никой не може да проследи – макар и да са хвърлени усилия в тази посока. Количеството вода, от което всеки човек има нужда, е индивидуален въпрос, а и вероятно и въпрос, който няма нужда си задавате. На страниците на New York Times д-р Аарън Е. Корнел се гмурка дълбоко в мита за осемте чаши и излиза с някои успокояващи насоки:

„Няма нужда да консумирате цялото количество вода, от което се нуждаете, под формата на напитки. Също така няма нужда толкова да се грижите да не изпитате никога чувство на жажда. Човешкият организъм е достатъчно добре настроен, за да ви сигнализира да пиете дълго преди да сте действително дехидратирани.“

2. 10 000 стъпки на ден е магическата мярка за поддържане на добра форма

 

Пет мита за здравето, които е време да забравим
pixabay.com

В момента, в който повечето от нас разнасят със себе си смартфон с вграден крачкомер, да извървиш 10 хиляди крачки (около 6 км) на ден се е превърнало де факто в стандарт за здравословно движение. Но причината не е, че 10 хиляди крачки са научно установеният стандарт. Причината за правилото на „10-те хиляди крачки“ е измислено през 1965 г. от японска маркетингова кампания за един от първите крачкомери. Не че има нещо лошо в това да извървиш 10 хиляди крачки на ден. Като цяло, колкото сте по-активни, толкова по-добре. Но ще пожънете не по-малко ползи за здравето просто като се опитвате да прекарвате повече време на крак.

3. Пийте мляко, полезно е за всички 

 

Пет мита за здравето, които е време да забравим
pixabay.com

Благодарение на съгласуваните маркетингови усилия от страна на американската млечна промишленост, вече масово се смята, че млякото е синоним на здравословно хранене. Каква е истината? Повечето знаменитости, перчещи се с млечни мустаци в 20-годишната поредица от реклами, заедно с почти всички, преминали бебешка възраст, не се справят с храносмилането му. Ако не носите сравнително скоро възникнали ген на поносимост към лактозата (най-често срещан при хората от северна Европа) въздействието на млякото върху организма ви едва ли ще е положително.

4. Пропускането на закуската съсипва метаболизма

 

Пет мита за здравето, които е време да забравим
pixabay.com

Закуската отдавна се смята за част от здравословния начин на живот – особено за онези, които се опитват да отслабнат. Допреди 2015 г. дори публикуваните от правителството на САЩ „Препоръки за здравословно хранене“ препоръчва да се закусва всеки ден. Но се оказва, че „най-важното  хранене за деня“ не е най-важното хранене за деня.

 

Митът се основава на предположения, интерпретиращи погрешно по-стари проучвания. По-строгите, контролирани клинични изследвания показват, че няма връзка между закуската – или нейната липса – и напълняването.  Кое е най-доброто време за първото хранене през деня? Когато сте гладни.

5. Диетата само на сокове прочиства организма от токсини

Хайде оставете това смути от къдраво зеле. Ако искате да отървете организма си от отрови, имате всичко което ви трябва – под формата на функциониращ черен дроб и бъбреци, които се справят достатъчно добре сами, по всяко време, за да преработят и изхвърлят всичко, което не ви трябва. А ако просто искате да обърнете нова, по-здравословна страница след период на угощения, има достатъчна причина да се присъединявате към соковата мания: дори фрешовете обикновено са бъкани със захар, което има купища неприятни последици за организма. Един цял плод е далеч по-питателен (да не говорим, че е и по приятен за ядене).

инфо: obekti.bg

Може да харесате още

Оставете коментар