Home Любопитно Без цензура: Защо в Швеция пердетата са забранени?

Без цензура: Защо в Швеция пердетата са забранени?

от izumitelno
0 коментар 51,3K преглеждания

Швеция лесно може да претендира за най-странната страна в света. И всичко това благодарение на законите и традициите, които се използват тук.

Мъжете в Швеция , например, се пращат в отпуск по майчинство (в същото време често работодателят им плаща допълнително над законовия лимит, така че заплатата им да бъде напълно запазена), децата имат право да ядат сладкиши само над три години и само в събота, слагат децата да спят на студено и не закачват пердета на прозорците.

Без цензура: Защо в Швеция пердетата са забранени?
pixabay

Туристите се забавляват: вероятно страната е приела закон за завесите, иначе кой в ​​здравия си ум би оставил прозорците голи? Но това не е шега – в Швеция наистина има закон, забраняващ завесите на прозорците.

Странният документ е приет през 17-ти век и като основа се посочват няколко причини. Първо, още тогава в Швеция се стремяха към общо „изравняване“, тоест да гарантират, че стандартът на живот за всички е приблизително еднакъв. Но зад завесите не можете да видите какъв стандарт на живот има. Второ, служителите на реда трябваше да са сигурни, че редът в градовете се спазва.

Без цензура: Защо в Швеция пердетата са забранени?
pixabay
Без цензура: Защо в Швеция пердетата са забранени?
pixabay

Има още две версии 

Една от тях разказва, че по-ранните съпруги са чакали своите съпрузи моряци и за да не се изгубят в тъмния нощен град, са им оставяли свещи на прозорците. Тъй като пламъкът можеше да запали завесите, шведите единодушно се отървали от тях.

 

В по-малко романтична версия липсата на завеси се свързва с кратък зимен дневен час. Например, защо изкуствено да блокирате светлината, когато вече има много малко от нея?

Сега в Швеция този закон изобщо не е задължителен за спазване. И мнозина са щастливи да блокират прозорците си и често не със завеси, а с помощта на специални паравани отвън – все пак шведите не са спрели да обичат свещите вечер.

източник: pochivka.blitz.bg

Може да харесате още

Оставете коментар