Home Любопитно 10 невероятни истории на хора, чиято воля за живот се оказа по-силна от съдбата

10 невероятни истории на хора, чиято воля за живот се оказа по-силна от съдбата

от izumitelno
0 коментар 1,K преглеждания

Всеки от нас е имал моменти в живота, когато му се е струвало, че целият свят е срещу него. Нищо не върви така както трябва, нещата постоянно се объркват, а ние нямаме сили да ги контролирате.

Най-добрият съвет в такива моменти е: не се предавайте, не оставяйте трудностите да ви победят. Вероятно точно под това мото следващите 10 души са успели да спечелят една от най-коварните битки – тази със смъртта.

С невероятната си воля и жажда за живот, те показаха на света, че е възможно да се справят с всеки проблем, при каквито и да е обстоятелства. Разчитайки единствено на собствените си възможности.

 

10 невероятни истории на хора, чиято воля за живот се оказа по-силна от съдбата
pixabay

Напук на съдбата, която сякаш ги е била обрекла на сигурна гибел, те са се борили отчаяно за своето спасение. И са оцелели. Дори да не сте от най-суеверните хора на света, няма как да не си помислите, че тяхното спасение е предопределено от по-висши сили.

1. 500 км из ледената пустиня на Антарктида

През 1912 г. трима австралийски учени се отправят на експедиция до Антарктида. На връщане един от тях загива, след като пропада в процеп между ледовете. За да се доберат обратно до базата двамата оцелели – учените Дъглас Моусън и Ксавие Мерц трябвало да изминат пеша разстоянието от 500 км през ледената пустош. Храната, която имали скоро свършила и се наложило да изядат собствените си кучета. Мерц загинал от студ и умора. Моусън получил сериозни измръзвания – кожата му започнала да се бели, косата му опадала, а стъпалата му били разкървавени и инфектирани. Въпреки това той успява да се добере до базата. Там го чакала друга неприятна изненада – корабът, който трябвало да го върне у дома бил отплавал само преди 5 часа. За следващия той трябвало да чака 10 месеца.

 

2. 80 минути в ледените води

През 2009 година, по време на ски пътешествие, д-р Анна Багенхолм губи контрол върху ските си и пропада от стръмен склон в замръзнал поток. Тя заклещила тялото си под 20-сантиметрова ледена кора, само краката ѝ се подавали на повърхността. За щастие Анна успява да диша в пролука, която открила между водата и леда. Операцията по спасяването на жената продължила 80 минути. Накрая температурата на тялото ѝ паднала до нечуваните 13.7 градуса. Когато я откарали в болница, тя била в състояние на клинична смърт. За изненада на всички, обаче само след 3 часа сърцето ѝ отново започнало да бие, жадно за живот и нови приключения. Днес Анна работи в болницата, в която спасили живота ѝ.

3. Десет дни в пустинята Сахара

Италианецът Мауро Проспери оцелява в пустинята Сахара повече от седмица без вода и храна. По време на шестдневен преход с дължина 250 км, той се загубил и се отклонил от основното трасе. Вървял дълго по пътя си Мауро намерил параклис, в който заловил няколко прилепа, чиято кръв изпил. След няколко дни на отчаяние, италианецът прави опит да пререже вените си, но заради обезводняването кръв така и не потекла. Той възприел това за знак, събрал сили и продължил да се движи. След 5 дни в пустинята, накрая той се добрал до малък оазис. Два дни по-късно бил открит от група номади, които го откарали в болница. През това време мъжът изгубил 18 килограма от теглото си. Две години по-късно Проспери отново се включва в маратона, но този път се връща невредим.

4. Падане от 10 километра височина

На 26-ти януари 1972 сръбската стюардеса Весна Вулович се качва на самолета по линията Копенхаген-Белград. Когато се издигнали на 10 000 метра надморска височина, избухнал взрив. Самолетът се разбил в планините над бивша Чехословакия, всички 28 души на борда загинали, оцеляла само Весна. Тя получила множество наранявания: черепно-мозъчно увреждане, фрактури на крака и гръбначните прешлени, заради което била парализирана. Момичето прекарва дълго време в болница, преживява много операции, но след време отново прохожда. Весна Вулович влезе в книгата на рекордите Гинес като човек, оцелял след падане от най-голяма височина.

5. Три месеца в австралийската пустиня

6

През 2001 година австралиецът Рики Маги се събудил насред пустинята, без въобще да има спомен как се е озовал там. В продължение на 10 дни той се лутал бос в неизвестна посока. Изгубил надежда за спасение, той решил да си построи лагер. Направил си малка колиба от клони, там той прекарал цели три месеца, хранейки се с пиявици, скакалци и жаби. В крайна сметка мъжът е намерен от фермери, които го спасили. Как Рики попаднал насред австралийската пустиня остава загадка и до днес.

6. Да отрежеш ръката си, за да се спасиш

През април 2003 година, по време на екскурзия в каньоните на Юта, американския планинар Арън Ралсън заклещва дясната си ръка в скалите. Той остава така в продължение на пет дни с минимално количество вода, храна и топли дрехи. Накрая Арън взема екстремното решение да отреже ръката си, за да се спаси. След като се освобождава, той трябва да извърви, дехидратиран и с отрязана ръка, остатъка от каньона, докато намери помощ. Цялото му преживяване е описано в книгата „127 часа: Между живота и скалите“, историята му е разказана и от Дани Бойл, във филма „127 часа“.

7. Отгледана от маймуни

Когато била на 5 години, колумбийката Марина Чапмън била отвлечена. Предполага се, че местни престъпници я отнели от родителите ѝ за откуп, но по-късно я изгубили в джунглата. Тя останала жива благодарение на маймуните капуцин, които я приели за своя. От тях Марина се научила да се храни, да се катери, да се грижи за себе си. След близо пет години живот с маймуните, Чапман била открита от ловци. Те обаче я продали като робиня на жена, собственичка на бордей. След години на физически тормоз, Марина успява да избяга. Осиновена е от грижовно семейство, с което се мести във Великобритания.

8. 76 дни в открито море

През 1982 година морякът Стивън Калахан се отправя на пътешествие в Атлантическия океан със своята 6.5-метрова лодка. Седмица след началото на приключението, попаднал в буря, която разбила лодката му. Стивън успял да събере малко вещи от първа необходимости и се прехвърлил на надуваема спасителна лодка. Повече от два месеца той се носел в южните екваториални води като преживявал благодарение на харпуна, малкото провизии и дестилаторът за вода, който му осигурявал по половин литър от живителната течност на ден. На 76-ия ден Стивън се доближил достатъчно близо до остров Мари Галант в Карибско море, където местни рибари го спасили. За тези 76 дни мореплавателят изминал цели 3 300 километра.

9. Живот с пирони

През 2009 година 17-годишната Катрина Бърджис претърпява ужасна автомобилна катастрофа. Тялото ѝ било буквално раздробено – счупен врат, ребра, гръбнак, пробит бял дроб. Лекарите не дават големи шансове за оцеляване на тийнейджърката. Според тях Катрин щяла да умре или от раните си, или по време на някоя от дългите операции. Все пак опитват – с 11 титаниеви пирона те закрепват костите на гръбнака и краката ѝ; поставят и специален винт, който да поддържа врата на момичето. След по-малко от 6 месеца Катрин е напълно възстановена и дори получава предложение за работа от голяма модна агенция.

10. Три дни във външна тоалетна

Една колкото смешна, толкова и тъжна история. 75-годишният Кулидж Уинсет водел самотен живот в дома си с външна тоалетна в Западна Вирджиния. Един ден, когато отишъл „по нужда“, прогнилите дъски на тоалетната се счупили и Кулидж пропаднал до кръста в собствените си фекалии. Възрастният американец не могъл да се спаси сам, тъй като единият му крак бил ампутиран, а едната ръка обездвижена след инсулт. Кулидж прекарал три дни сред зловонните изпарения, червеи и плъхове, изтощен от недоспиване, глад и жажда. В крайна сметка съсед на американеца чул немощните му призиви за помощ и го спасил. По-късно мъжът разказва, че през цялото време се молел: „Господи, не позволявай да умра по този начин“.

 

 

инфо: 10te.bg / ЮЛИЯН ЛАЗАРОВ

Може да харесате още

Оставете коментар