Home Загадки Живите камъни трованти – едно от необяснимите чудеса в света

Живите камъни трованти – едно от необяснимите чудеса в света

от izumitelno
0 коментар 42,6K преглеждания

От училище знаем, че живата и неживата природата са строго разграничени. Образците на живата природа дишат, растат, размножават се, могат да се преместват и умират. Неживата природа не притежава тези качества.

Знаем и кои екземпляри се числят към живата природа и кои към неживата. На всички е известно, че камъните са част от неживата природа. Измененията, които настъпват в тях, са резултат на природното въздействие.

Оказва се, че това не винаги е така. Съвсем близо до нас, в централните части на Румъния съществува място с уникални образци. Те представляват скални образувания, наречени трованти.

Какво е странното в тези скали?

 

Живите камъни трованти - едно от необяснимите чудеса в света

Те могат да растат, а също и да се размножават. Звучи невероятно, но е факт. И скалите официално се смятат за живи организми.

Това природно чудо все още не се поддава на научно обяснение. Това, което вече се знае със сигурност, е, че съществува зависимост между климата и движенията в скалите. Когато е сухо, те стоят на едно място и не променят размера си. В дъждовните сезони сякаш се събуждат, растат и дори се придвижват.

 

Живите камъни трованти - едно от необяснимите чудеса в света

Тези чудни камъни се държат като гъбите. След дъжд доста растат на големина. Камъче, не по-голямо от песъчинка, може да порасне до канара, с тегло над тон в границите на няколко години. Най-големите екземпляри от тровантите са над 10 метра. Установено е, че малките камъни растат по-бързо.

Живите камъни трованти - едно от необяснимите чудеса в света

Изненада за учените е и строежът им. Те приличат на дървета. Отвътре имат пръстени, които показват възрастта им, както при дървесните пънове. Техните кръгове се състоят от песъчинки.

Областта Вълча в Румъния е известна с най-голямо изобилие от трованти. Хората дори изработват сувенири от тях за туристите. Интересно предложение е да си посадиш камък и да го изчакаш да порасне.

Живите камъни трованти - едно от необяснимите чудеса в света

Преди години в района с най-много растящи камъни е открит музей на тровантите. Той разполага с богата колекция от тези екземпляри, които будят любопитство. Тъй като някои от образците са над 10 метра високи, експозицията е под открито небе на площ над хектар.

 

инфо: sanovnik.bg / ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Може да харесате още

Оставете коментар