Home Любопитно Някои от най-невероятните пътища и железопътни линии в света

Някои от най-невероятните пътища и железопътни линии в света

от Вивиан
0 коментар 75 преглеждания

Жп линията през Голямото солено езеро

Линията минава през Голямото солено езеро в Юта и е построена през 50-те години. Всеки ден около 15 влака минават по 32-километровата линия. Несъответствието в количеството сол в езерото може да бъде забелязано от всеки, който се движи по линията – водата от северната част на езерото обикновено има подчертан червеникав оттенък, докато тази от южната страна е зеленикаво-синя.

Хинденбург дам, Германия

Това е 11-километрова железопътна линия, която свързва остров Зюлт със  сушата – провинция Шлезвиг-Холщайн. Линията е пусната в експлоатация на 1.06.1927 година. Тази линия е част от по-голямата жп линия, позната като Маршбан. Всеки ден по нея преминават около 100 влака, 50 от които пренасят автомобили, тъй като няма друг път, който да свързва сушата с остров Зюлт.

Пасаж дю Гоа, Франция

Търговски обучения - myjobistosell.com

Това е често наводняван път, който води до остров Ноармутие. През 1999 година Пасаж дю Гоа е използван по време на Tour de France, но се доказва още веднъж, че пътят не е напълно надежден заради мократа си и хлъзгава повърхност.

Пътят Фунафути в Тувалу

Разположена върху 4 коралови острова и 5 атола в близост до бреговете на Австралия, Тувалу е тихоокеанска държава, чиято максимална надморска височина е само 4.5 метра. Част от остров Фунафути е дълга и тясна, затова жителите изграждат път именно на това място. Той е изключително важен за местния трафик, тъй като свързва северната и южната част на острова, но както може да се види от снимките, вълните често се разбиват в него.

Пътят между южнокорейските острови Джиндо и Модо

Приливите водят до възникването на феномен, познат с името „Чудото на Моисей“, когато 2.9 километра дългият и 10-40 метра широкият път се наводни, но все още може да се използва. Това обикновено се случва 2 пъти годишно през април и юни. Възникването на феномена се празнува от дълги години, но той остава неизвестен за света до 1975 година, когато френският посланик Пиер Ранди го описва във френски вестник. Днес близо половин милион туристи посещават пътя всяка година.

Пътят до остров Ръф, Обединено кралство

Остров Ръф мжое да бъде достигнат чрез пътя, започващ от Кипфърд (когато приливите го позволят). Тъй като островът е дом на множество птици, туристите трябва да избягват посещенията през май и юни, за да не смутят снасящите му обитатели.

Låningsvejen, Дания

Остров Mandø е труднодостъпен при приливи, когато водата залива 4-километровия път, свързващ острова с континента. Само на двата буса – „Mandø Traktorbus” и “MandøBussen” им е позволено да преминават по пътя. Те пренасят пощата, ученици и туристи от и на острова.

Пътят Колчестър, САЩ

В края на езерото Шамплейн се намира 19-километров път, който свързва град Бърлингтън с Колчестър, Върмонт. Той не е само за автомобили, така че по него често бихте могли да забележите пешеходци, скейтъри и велосипедисти. Голяма част от пътя е павирана, с изключение на 8 километра, които са от страната на Колчестър.

Джулия Тътъл, САЩ

По тази тясна ивица суша е изградена 4-километровата магистрала Interstate 196, която свързва път I-95 на запад с Маями Бийч на изток. Пътят е кръстен на бизнесдамата Джулия Тътъл, за която се счита, че е основала Маями. Конструкцията на магистралата започва през 1959 година и е отворена на 23.12.1961. През 1988-1990 пътят е разширен, за да успява да се справи с нарастващия трафик.

Пътят Амадор, Панама

Това е 6-километров път, който трябва да се види от всеки посетител на Панама. Всеки ден той е изпълнен с туристи, дошли да се насладят на невероятните гледки. Пътят Амадор свързва 4 малки острова – Наос, Кулебра, Пиерико и Фламенко. По време на Втората световна война американската армия го използва като пост за защита срещу атаки към Панамския канал. Днес обаче той представлява оживена туристическа дестинация.

Пътят Куной, Фарьорски острови

Това е пътят, свързващ остров Борой и остров Куной. Причината за криволичещия път е неясна.

Източник: theworldgeography.com

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар