Home Вдъхновяващо Интересни факти за Христо Ботев

Интересни факти за Христо Ботев

от izumitelno
0 коментар 6,2K преглеждания

Още от малки знаем, че Христо Ботев е роден в Калофер, вероятно в една от стаите на старото училище, намирало се в храма “Св. Богородица” в центъра на града, но според една легенда в село Осен преподавал даскал Ботьо Петков и тук се родил първият му син Христо. Поради липса на църква, той бил кръстен в храма в съседното село Девене. Но точно тази страница от регистъра била откъсната.

Христо Ботев имал 6 братя и 2 сестри. Двама братя и една сестра починали още като малки: това са две момчета на име Генко и сестричката на име Тота. Христо бил най-големият, после идвали сестра му Ана и братята му Петко, Стефан, Кирил и най-малкият Боян.

Ботев получава високо за времето си образование. Той започва да учи в Карлово, където през 1854 г. се премества да учителства баща му. По-късно постъпва във Втора Одеска гимназия като “волнослушател”, но трудно се вписва в учебната дейност. Не минават и две години преди енергичният и буен Христо да бъде изключен от учебното заведение. През 1866 г. се записва в Одеския университет да учи литература и история. За да може да се издържа, започва да работи като учител в едно бесарабско село, населено с българи.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Търсят произхода на човечеството в България

Произход на българите – теории и хипотези

Поетическото наследство на Ботев включва 20 стихотворения. 16 от тях са отпечатани в единствената стихосбирка, излязла приживе на поета – през 1875 година. Тя е съвместен сборник на Ботев и Стамболов и носи заглавието “Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова”.

Христо Ботев бил привлекателен мъж. Висок, с черни очи, буйна тъмна коса и властно излъчване. Историци и изследователи на живота му още спорят коя е била първата любов на поета. За негово първо либе се спрягат три хубавици – две сестри от Карлово и една учителка от Калофер.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

 Първото българско царство – история, възход и падение

Второто българско царство – история, възход и падение

Племето Авари и връзката им с българската история

Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи

Велика България – история и поява

Кубер и основите на Куберова България 

Съветски учен: Старобългарският език създава славянската общност, българите са от най-древните доиндоевропейски народи

Историята на Котраг и създаването на Волжка България

Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село Крепча

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

Автор: Александра Божидарова

Източник: Skafeto

Може да харесате още

Оставете коментар