Home Любопитно Нова теория за това как бебетата научават първите си думи

Нова теория за това как бебетата научават първите си думи

от izumitelno
0 коментар 78 преглеждания

Нека предположим, че сте бебе. Прекарвате много време на високи столове и скутове. Не можете да се движите кой знае колко много. Казвате първата си дума. Как го постигнахте? Точно това е нещото ,което учените се опитват да научат от дълго време и то с добра причина – не можете да накарате бебе да ви обясни.

Нова теория за това как бебетата научават първите си думи

Можете обаче, както Елизабет Клъркин от Университета в Индиана, САЩ, да закачите камери върху главите на бебетата и да запишете това, което те виждат по време на хранене. В проучването участвали 8 бебета между 8 и 10 месечна възраст и били записвани през общо 147 хранения. Учените открили, че предметите, които можели да са първите думи на бебе са много по-често срещани от други – седем от предметите били 33% от всичките „обекти“, на които бебето обръща най-много внимание докато яде.

Нова теория за това как бебетата научават първите си думи

Клъркин и нейните колеги открили, че тези малки хора се учат да категоризират света още преди да са започнали да говорят, и това, което те категоризират са нещата, които изникват най-често във визуалната им сфера. Тези неща, за които те най-много виждат след това се превръщат в първите им думи.

Нова теория за това как бебетата научават първите си думи Нова теория за това как бебетата научават първите си думи

Проучването е лимитирано, защото е проведено само докато бебетата се хранят, затова ще е добре да има информация и от други действия, които биват извършвани. Също така в него участвали само 8 бебета, което е твърде малко, за да се затвърди теорията, но все пак това е повече доказателство, че бебетата, които все още не могат да говорят са по-умни отколкото си мислите.

източник:beu.bg / автор: cvetomir_cankov

Може да харесате още

Оставете коментар