Home Любопитно Нужни са само 66 дни, за да промените живота си!

Нужни са само 66 дни, за да промените живота си!

от izumitelno
0 коментар 86 преглеждания

В проучване, издадено от “European Journal of Social Psychology”, Филипа Лали и нейният екип от учени, подложили на тест 96 човека в период от 12 седмици, за да разберат точно колко му трябва на човек, за да придобие нов навик.

През тези 12 седмици, участниците избрали нов навик и докладвали всеки ден относно това, колко рутинно става това действие. В края на периода, Лали анализирала резултатите и открила, че средното време, което е било нужно на участниците в проучването да развият нов навик е било 66 дни.

Вместо да гледате филми преди лягане – прочетете книга, a вместо да пиете безалкохолно на вечера – пийте вода. Опитайте това за 66 дни и вижте резултатите. Каквито и да са мотивите ви, използвайте това проучване като стимул да премахнете лошите навици и да придобиете по-добри през новата година.

Ето и няколко съвета как да го направите:

1. Бъдете досадни (Ден 1–22 )

Разпространете факта, че искате да се промените. Кажете на приятели, семейство и колеги, че имате мисия. Задайте им задача да ви следят и окуражават, когато не успеете да се придържате към новите промени. Те трябва да ви се карат, притесняват и постоянно да ви напомнят. Подложете се на натиск, защото е много по-лесно да разочаровате себе си, отколкото другите хора. Точно това ще ви даде силата да се придържате към новия си начин на живот.

2. Анализирайте се (Ден 22-44)

Вижте живота си отстрани. Какво искате да правите? Защо го правите? Как искате да се представяте на света?

Нужни са само 66 дни, за да промените живота си!
Независимо дали премахвате лош навик или пък придобивате нов по-добър, стигнете до дъното на въпроса защо го правите и как това ще се отрази на вашия живот. Ако успеете да намерите причината, то вие ще изкарате тези 66 дни много по-лесно, защото ще имате вътрешна сила, която ще ви окуражава.

3. Намерете светлината (Ден 44-66)

Нужни са само 66 дни, за да промените живота си!

Третият и финален етап е финалната права. Стигнали сте доста далеч, но все пак трябва да издържите и последните 22 дни. Лесно е да се върнете към старите си навици и да забравите защо го правите промяната. На този етап трябва да намерите нещо, за което да се държите. Нещо, което ще ви даде мотивацията и силата да постигнете целта си. Точно тези 22 дни доказват колко сте силни и каква воля имате. Всичко се свежда до това да осъзнаете, че въпреки, че все още не виждате напълно светлината в тунела, вие сте близо.

4. Наградете се (Ден 66+)

Нужни са само 66 дни, за да промените живота си!

Единственият начин да затвърдите края на стария навик или появата на нов е да го отпразнувате. Направете парти, изпийте малко шампанско и прекарайте добре с приятелите си. В случай, че е навик, който вашите приятели са искали вие да премахнете, то най-вероятно те ще желаят да го отпразнуват с вас. Кой знае – може дори и да стане традиция.

източник:beu.bg / автор: cvetomir_cankov

Може да харесате още

Оставете коментар