Home История Трагичната история на Клеопатра и Марк Антоний

Трагичната история на Клеопатра и Марк Антоний

от izumitelno
0 коментар 15,9K преглеждания

В летописите са останали много истории за известни личности, които продължават да вълнуват света и след хилядолетия. Сред тях се откроява една, която може да се нарече най-трагичната и легендарна история за любов, властови амбиции, върхове и спадове, завършила с трагичен край. Това е историята на Марк Антоний и Клеопатра.

Тези забележителни исторически личности са добре познати на света и тяхната история заслужава да бъде предмет на задълбочено разглеждане, защото в нея се преплитат много линии на поведение, които обхващат цялата палитра на човешкото себеизразяване. Марк Антоний и Клеопатра са хората, които са имали потенциала да променят световната история, така че днес светът да изглежда съвсем различно.

Кои са Антоний и Клеопатра и какво място заемат поотделно и заедно в историята?

Марк Антоний е римски политик, военачалник на Юлий Цезар и един от триумвирите, които управляват Римската Империя по време на втория триумвират. Той е доверено лице на Гай Юлий Цезар и има връзка с египетската владетелка Клеопатра след смъртта на Юлий Цезар, който също е имал връзка с нея, а плод на тази връзка е сина им Цезарион.

Цезар и Клеопатра първоначално се срещат след намесата на Юлий Цезар в гражданската война в Египет между египетския фараон Птолемей ХІІІ и неговата сестра и съпруга Клеопатра. Намесата на римския военачалник е на страната на Клеопатра. Фараонът е победен и Клеопатра става единствен владетел на Египет, след което бързо отстранява другия си брат Птолемей ХІV. Цезар остава в Египет с Клеопатра, с която започва любовна връзка. От нея се ражда единственият му син Цезарион. През 44 г преди новата ера Клеопатра се намира в Рим и е свидетел на убийството на Цезар. Завръща се бързо в Египет и управлява от името на Цезарион.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Клеопатра не е египтянка и още интересни факта около Древен Египет

10-те най-порочни жени в историята на човечеството

Две години след смъртта на Цезар Марк Антоний, който участва в управлението като триумвир заедно с Октавиан иска среща с Клеопатра, за да получи уверение в лоялността на владетелката към древен Рим. Мястото на срещата е Тарс, а Марк Антоний е в този район за да погаси въстание. Клеопатра успява да го плени, както преди това Юлий Цезар, със своята начетеност, ум и интелигентност, с осведомеността си и умението да води разговори по всички интересни въпроси. Прочутата красота на Клеопатра, за която се носят легенди, е всъщност красотата на ума и интелекта на египетската владетелка от династията на Птолемеите, която по произход е гъркиня.

Първият владетел от династията – Птолемей І Сотер, е военачалник на Александър Македонски и негов наместник в Египет, а след разпадане на империята на македонския цар той остава владетел на тези земи и поставя началото на династия, която управлява страната в продължение на 300 години. За да запазят властта в семейството си, Птолемеите преминават към кръвосмесителни бракове. Родители на Клеопатра са брат и сестра.

Другата семейна традиция са убийствата. Сестрата на Клеопатра – Арсиноя, отравя баща им, който избира най-голямото си дете – Клеопатра, да управлява заедно с него. В заговор със съветниците на невръстния им брат, който е провъзгласен за фараон, прогонва сестра си от Египет. Клеопатра заповядва пък нейното убийство, както и на братята си, с които сключва фиктивни бракове.

Извън борбата за власт с всякакви средства, на която е приучена от самото начало, Клеопатра се отличава с много забележителни качества. Тя е единствената представителка на Птолемеите, която си прави труда да научи египетски език, за да говори на езика на страната, която управлява. Освен египетски тя владее още пет езика, притежава отлични математически способности, изучава също философия, медицина, музика, живопис и впечатлява събеседниците си с остър ум и блестящи комуникативни способности.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Клеопатра – последната египетска царица

Интересни факти за Древен Египет

Марк Антоний е запленен от харизмата на царицата и отива с нея в Александрия. Той остава с Клеопатра през цялата зима на 41 година преди новата ера, а тя ражда близнаци от него. Синът им е наречен Александър Хелиос, а дъщеря им носи името Клеопатра Селена.

Марк Антоний се завръща все пак в Рим, но след 4 години, през 37 година преди Христа, тръгва на война с партите и отново посещава Александрия. След това отказва да се завърне повече в Рим, въпреки настоятелните покани от римските сенатори. В Александрия Марк Антоний се наслаждава не само на разкошния живот, типичен за владетелите на богатата държава, но и на компанията на жената, способна да го забавлява и разсмива, както и да го провокира по неповторим начин. Клеопатра ражда и втори син на Марк Антоний, наречен Птолемей Филаделф.

Докато е бил в Рим обаче, Марк Антоний се е оженил за Октавия, сестрата на другия триумвир, с когото управляват Рим – Октавиан. Поведението на Марк Антоний, който изоставя съпругата си заради египетската царица, не се нрави на Октавиан и той решава да се възползва от случая, за да стане едноличен владетел в Рим. Марк Антоний сам му дава повод, като обявява децата на Клеопатра, за която междувременно се жени по египетските закони, за владетели на различни земи. Но истинското оскърбление за римляните идва през 34 година преди новата ера, когато Марк Антоний завзема Армения с финансовата подкрепа на богатото Египетско царство.

Клеопатра и Марк Антоний празнуват грандиозен триумф в Александрия. Египетската царица получава култ към Изида, назначена е за регент на Египет и Кипър, а Цезарион е обявен за законен наследник на Юлий Цезар. Така амбициите на Клеопатра да управлява и в Рим са реално заявени. Марк Антоний си позволява да не се съобрази с волята на самия Цезар, който избира за свой наследник племенника си Октавиан, а не сина си Цезарион, както и да празнува триумф, който не му е присъден от Сената. По такъв начин е погазен основен закон – триумфът да се присъжда само от Римския сенат, докато победителят чака пред градските врати.

Октавиан успява да убеди Сената Рим да започне война с Египет. През 33 година преди Христа римският флот тръгва към Египетското царство. Решителната битка се състои при Акциум през 31 година преди новата ера. Клеопатра също участва със своя флот. Двамата губят битката, Клеопатра напуска мястото на сражението и отплава със своите кораби, а след нея бяга и Марк Антоний. Това дава възможност на Октавиан да нахлуе в Египет.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Сражението при Акциум

Жените-фараони на Древен Египет

Смъртта на Марк Антоний и Клеопатра

 

Трагичната история на Клеопатра и Марк Антоний

След битката при Акциум Марк Антоний прави последен опит да спре Октавиан. Не успява, тъй като дори армията му, съставена главно от египтяни, го изоставя и се присъединява към победителя. Марк Антоний и Клеопатра решават да умрат заедно.

 

При римския триумвир идва известие, че Клеопатра е мъртва и той се пробожда с меча си. Според друго сведение Марк Антоний умира от раните си.

 

Няколко месеца по-късно Клеопатра го последва в смъртта, като се самоубива чрез ухапване от кобра.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Интересни факти, които ги няма в учебниците по история

Историята и империята на Александър Македонски

 

Според други сведения Клеопатра се опитва да изкуши и Октавиан, но той не иска да последва съдбата на предходниците си. Клеопатра разбира, че той иска да я отведе в Рим за своя триумф, а съдбата на пленените после е да бъдат убити. Затова египетската владетелка решава да избере сама своята смърт и по египетски се спира на отровата. Смята се, че причината за този избор е заради вярванията в Египет, че по този начин човекът става безсмъртен.

Съдбата на Египет и на наследниците на Клеопатра и Марк Антоний

Трагичната история на Клеопатра и Марк Антоний

 Египет губи своята самостоятелност като отделно царство и става римска провинция, а на династията на Птолемеите е сложен окончателен край. Така Клеопатра става и последният владетел, който управлява Египет реално, от името на сина си Цезарион, който последен носи титлата фараон.

 

Синът на Клеопатра от Юлий Цезар – Цезарион е убит по заповед на Октавиан, защото е претендент за наследник на властта в Рим. Трите деца на Клеопатра и Марк Антоний са отведени в Рим от Октавиан и отгледани от съпругата на Марк Антоний – Октавия. Дъщерята на Клеопатра от Марк Антоний, която носи името на майка си – Клеопатра Селена, се споменава по-късно като съпруга на царя на Нумидия и Мавретания. Нейният син, който е последният владетел на Нумидия, носи името Птолемей. За синовете на Клеопатра и Марк Антоний няма никакви данни в летописите.

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Кратка история на българските владетели и царе

Омуртаг и възходът на България – кратка история 

 Историята на Римската Империя

Волжка България – възход и падение

Произход на българите – теории и хипотези

Загадъчната смърт на българските владетели

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Крум и Крумовата династия – живот, управление и закони

Тангра – върховният бог на древните българи

Октавиан Август – историята на първия римски император

Най-великите жени воини, които смазвали империи

Четирите най-големи прелъстителки в историята

Клеопатра – красива кокетка или грозна чаровница?

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още