Home История Октавиан Август – историята на първия римски император

Октавиан Август – историята на първия римски император

от izumitelno
0 коментар 1,6K преглеждания

Август, наричан още Август Цезар или Октавиан Август, се ражда през 63 г пр. н. е под името Гай Октавий. Той става първият и най-велик император на Римската империя след краха на Републиката, настъпил след диктатурата на неговия чичо и осиновител – Юлий Цезар.

 

В началото на живота му никой не очаквал, че името на Октавиан ще се прочуе. Семейството му е от клон от рода на Юлиите без обществено влияние и финансови средства. Единственото му предимство е, че баба му е Юлия – сестра на великия Юлий Цезар. Чичо му вижда талант в него и го насърчава да се образова и развива.

 

Октавиан е 18-годишен студент в Аполония (в днешна Албания), когато през 44 г. пр. Хр. чува новината, че чичо му е убит в Рим. Скоро той чува още по-смущаваща информация. В своето завещание Цезар е определил Октавиан като свой наследник и му е оставил три четвърти от имота си.

 

Октавиан решава да действа решително. Връща се в Рим и организира игри в чест на Цезар. Това му помага да събере малко военна сила от 3000 души – всичките ветерани от войската на Юлий Цезар.

 

Сред поддръжниците на Цезар Октавиан има естествен противник – Марк Антоний, доверен лейтенант на диктатора, който е направил повече от всеки друг, за да успокои положението в Рим след смъртта на Цезар.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Прабългарите превземат Рим – 535г

История на хуните и Хунската империя

Пуническите войни – битките между Римската република и Картагенската империя

Армиите на двамата мъже се срещат близо до Модена през 43 г. пр. н.е. Победата е на страната на младия и неопитен Октавиан, което му дава престижа да преговаря при равни условия с Антоний. Те образуват съюз срещу враговете на Цезар. През 42 г. пресичат Адриатическо море и заедно преследват убийците на Юлий Цезар.

Армиите на Октавиан и Марк Антоний разгромяват войските на най-големите си опоненти за властта над Рим – Брут и Касий, убийците на Цезар. Поражението край Филипи (42 г. пр н.е.) е толкова тежко за Брут и Касий, че и двамата се самоубиват.

Победителите си разделят контрола над империята. Октавиан Август поема властта в западните части, а Антоний в източните, където се подслонява в съблазнителни ръце на египетската царица Клеопатра.

 

Признаците за напрежение между Октавиан и Антоний изчезват през 40 г. пр. Хр., когато Антоний се връща за кратко в Италия и се жени за сестрата на Октавиан Октавия. Покоят приключва след три години, когато в Рим идва новината, че Антоний се е оженил за Клеопатра. Бракът не е легален според римското право, защото Клеопатра не е римски гражданин. Това обаче е знак за края на всякакви претенции за съюз между двамата съперници за власт.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Отвратителни факти за древен Рим, които не се учат в училище

Ето как е изглеждал в действителност Исус

Битката при Акциум през 31 година пр.н.е решава въпроса. Октавиан печели съкрушаваща победа. Антоний и Клеопатра бягат обратно в Египет, но Октавиан не ги оставя на мира, а тръгва след тях. Той стъпва на египетския бряг през 30 година пр. Хр., като в същото време двамата любовници – Антоний и Клеопатра, се самоубиват. Октавиан остава на изток достатъчно дълго, за да превърне хилядолетната страна край Нил в нова и спокойна римска провинция.

 

През 29 август 30 година пр.н.е. Октавиан триумфира в Рим като безспорен господар на изток и на запад.

 

 

Младият пълновластен господар на Рим обаче не тръгва по стъпките на чичо си Цезар. Той връща властта на Сената, като дори му осигурява ръководеното на войските и три богати провинции – Сирия, Галия и Испания. Самия той ръководи всички публични служби в империята. Ръководейки по този начин обществения живот, той на практика получава абсолютна власт над живота на хората и така над цялата римска империя.

 

С умели политически маневри, Октавиан прави така, че на 13 януари 27 пр.н.е. е назначен за император до самата си смърт. Така управлява еднолично съгласно постановлението на Сената. За да издигне престижа му още повече, на 16 януари 27 пр.н.е. Сенатът приема предложението на Мунаций Планк за удостояване на Октавиан с титлата Август.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Цар Калоян – един от владетели, заради които българите имаме славата на велик народ

Произходът на името „България“

 

В източните части на империята титлата се превежда с гръцкото Сабастос (достопочтен, свети). Самият Октавиан Август предпочита обръщението принцепс или пръв гражданин. Освен това запазва и титлата император, за да подчертае ролята си като върховен главнокомандващ. Приемането на титлата Август се счита за начало на владичеството на императорите в Рим.

 

 

С управлението на Август започва период на относителен мир, известен като Pax Romana, през който в Средиземноморския свят за повече от два века се установява мир и благоденствие. Август разширява империята, осигурява границите ѝ чрез подчинени територии и се помирява с Партското царство по пътя на дипломацията. Той реформира римската система от данъци, използва добре развитата пътна мрежа на империята и основава официална куриерска система, установява редовна войска.

 Управлението на Октавиан Август остава в историята на древен Рим като Златен век и епоха на велики военни, социални и културни постижения.

 

След смъртта му през 14 г. от н.е. Август е обявен за бог от Сената и почитан от страна на римляните. Неговите имена Август и Цезар биват приемани от всеки следващ император. В негова чест е преименуван месец Секстилий в месец Август.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Историята на Римската Империя

Произход на българите – теории и хипотези

Българите са единствените, които са побеждавали Чингис Хан и монголската империя

Кара Булгар – забравената империя на черните българи

Византийската империя – възход и падение

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Историята на Ханибал Барка – пълководецът, поставил Рим на колене

Какъв щеше да е светът, ако Картаген беше победил?

Битката при Кана

Най-важната битка във войната между Картаген и Римската империя

Древната история на Първото българско царство. Къде са живели прабългарите на Аспарух?

Историята на Османската империя

Волжка България или Страната на градовете

Синовете на Кубрат

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още