Home Загадки Мойсей – къде свършва легендата и започва истината?

Мойсей – къде свършва легендата и започва истината?

от izumitelno
0 коментар 10,3K преглеждания

Съдържание:

– Легендата за Мойсей и нейните реални корени

– Раждането и живота на Мойсей – между митовете и истинските факти

– Как направеното от Мойсей се издига до ранг на чудо?

– Смъртта на Мойсей и мястото му в историята

Историята на един от най-древните народи на земята – израилтяните, е и една от най-вълнуващите, заради което те са повлияли върху много други народи и култури.

Юдеите притежават уникалната способност да оцеляват сред различни култури и народи и да създадат свой самобитен народностен образ, повлиял върху световното развитие. На тях дължим Библията и Десетте божи заповеди, които са моралният кодекс на човечеството днес.

 

 

С тези велики световни откровения е свързано името на един човек – Мойсей (Моисей): спасител, реформатор, пророк, божи избраник. Всичко това и още много достойнства принадлежат на тази напълно легендарна фигура в световната история, която има своите реални измерения. Кой е Мойсей и каква е легендата около него?

Легендата за Мойсей и нейните реални корени

Учените се борят с многобройни трудности, за да могат да отделят от легендите от ядрото на истината, а това е трудно и създава непрекъснато разногласия кое да бъде прието за исторически факт и кое да се отнесе към митовете.

 

Колкото повече времето ни отдалечава от събитията, толкова повече нараства историческата истина, а ролята на легендата намалява. При Мойсей се случва точно обратното. Авраам, Лот, Исав, Иаков са по-реални личности, защото са показани с човешки качества, но Мойсей е много по-митологизиран и това го прави най-загадъчния библейски персонаж. За великия вожд, законодател и пророк знаем твърде малко като човек. Обикновено той е представен като богопомазан и неумолим изпълнител на божията воля.

 

 

Това в никакъв случай не го прави нереална фигура. Съдбата му е отредила да бъде вожд в преломни времена за народа му и това го е издигнало до ранг на велик символ. Той е обожаван народен герой и един от великите пророци, издигнат до святост. Думите му са закон и догма, оказали влияние не само върху собствения му народ, но и върху човешката цивилизация изобщо.

 

Раждането и живота на Мойсей – между митовете и истинските факти

 

Мойсей - къде свършва легендата и започва истината?
Преход към евреина по дъното до Червено море. Илюстратор Даниел Герхарц

В мита за раждането на Мойсей има силни сходства с подобни легенди с други древни народи. Не само в древна Елада, но и в Азия и дори в Япония много народни герои имат сходни драми при раждането им. Като новородени те са пуснати във водата в кошници или сандъчета и са извадени и отгледани от други хора, най-често в дворците на някой владетел.

 

Мойсей не прави изключение от този мит. Изваден е от плетен кош, пуснат по Нил. Дъщерята на фараона – Хатшепсут, го осиновява. Защо точно в Египет се случва всичко това? Причината е, че народът на Мойсей по това време е поробен от могъщата египетска държава.

 

Както става често в легендите едно предание – че сред поробените ще се роди народен водач, който ще ги освободи, става причина за заповедта на владетеля да бъдат избити всички новородени момченца. Мойсей е сложен в плетен кош и пуснат в реката и това се оказва спасителна идея.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Доказано! Траките са с най-древната писменост

Експедицията на Хатшепсут

 

Името на героя на иврит посочва този факт – изваден от вода. Египетското значение на името е син, тоест синът, с който една от принцесите ненадейно се сдобива в реката.

 

Мойсей е отгледан в двореца на фараона. За младежките му години няма много факти, но това е съвсем в реда на легендарната традиция. Все пак е известно, че е живял като висш сановник, участвал е и във военен поход срещу нубийците.

 

 

Положението му в обществото се оказало недостатъчно, за да го направи нечувствителен към робското положение на сънародниците му. Преследването на израилтяните, в които египетските поданици виждали находчиви конкуренти, го накарало да захвърли чуждата маска и да се почувства част от народа си. Той убива египтянин, за да защити свой сънародник и с това благоразположението на фараона към него приключва.

След убийството Мойсей бяга на Изток и става помощник на свещеник на Арабския полуостров, чиято дъщеря спасява. За благодарност я получава за жена и тя му ражда двама синове. Оттук нататък легендарният елемент в биографията на Мойсей става водещ, защото той е божият избраник, който трябва да изведе израилтяните от Египет и да ги доведе до Обетованата земя, посочена от Бога, заради което героят се връща в Египет.

 

Епизодът със скрития в къпинов храст бог, който се разкрива на Мойсей, е ключов момент в легендарното повествование за Мойсей.

 

Учените и до днес се затрудняват да датират събитието, наречено в Библията Изход. Огромното мнозинство днес предполагат, че това се е случило през втората половина на ХІІІ век преди новата ера. Това се е случило по време на фараона Мернептах, който наследява Рамзес ІІ. Фактът е отбелязан мимоходом в Изход от Библията. Тогава Египет защитава западната си граница от либийски нападения, а от изток ги нападат индо-европейски народи, така че в страната настъпва хаос, от който се възползват израилтяните, за да се освободят.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

 Древната тракийска Библия Бесика 

Рамзес II: най-великият фараон от епохата на Новото Царство

 

Изходът от Египет не минава лесно. Фараонът се противопоставя, но Бог му изпраща различни нещастия, за да го принуди да пусне израилтяните да заминат.

Изходът обаче не е безпроблемен, защото фараонът преследва бегълците. Водачът Мойсей извършва много чудеса, станали нарицателни днес, и спасява народа си от гибел. Чудесата на Мойсей са разглеждани подробно от учените и изводите им са, че това са всъщност нормални явления. Всичко това доказва, че Мойсей е съвсем реална личност и най-вероятно е извършил всичко, описано в частта Изход.

 

Най-известните чудеса след напускането на Египет са разделянето на Червено море, за да преминат израилтяните, и Манна небесна, с която Бог нахранил избрания си народ.Как направеното от Мойсей се издига до ранг на чудо?

Обяснението от днешна гледна точка е просто и логично. Мойсей е живял по време на изгнанието си на Синайския полуостров 40 години. В суровата обстановка на пустинята той се е научил как да оцелява и е използвал знанията си след излизането от Египет.

 

 

На Синайския полуостров вирее вид тамарикс, който през пролетта отделя течност при убождане от насекомите. Тя бързо се сгъстява във въздуха във вид на топчета, подобни на тези при градушката. Местните бедуини смятат тази храна за лакомство и я събират, подобно на хората, които ходят да берат диви ягоди. Килограм и половина на ден е нормалното количество, което може да събере един човек, а това е достатъчно да го нахрани. Мойсей е познавал хранителните качества на сладката смола от тамарикс и я е използвал като начин за добиване на храна.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Откриха „нецензурираната“ Библия, разкриваща неудобни истини

Ето как е изглеждал в действителност Исус

 

Предмет на научни спорове е преминаването на Червено море. Преди 3 хиляди години западният ръкав на Червено море е стигал до Горчивите езера. Днес свършва в Суецкия канал. Когато Мойсей и хората му минали оттам, е имало плитки разливи, пресечени от мочурища и тесни ивици земя. Израилтяните са пътували пеш и лесно са минавали през блатата и разливите. Египтяните вероятно са се изгубили в лабиринта от блата и са затънали в тресавищата с тежките си бойни колесници.

За всяко от чудесата, извършени от Мойсей, има логично обяснение и това доказва, че става въпрос за водач, лидер с изключителни за времето си качества, който умело използва огромния си арсенал от знания за света, за да извърши своето дело.

 

Извеждането на еврейския народ от робство е само едно от многото велики дела на Мойсей. Той написва Десетте божи заповеди, създава религия, каквато другите народи не познават. Това е монотеизмът, власт на един бог, по-могъщ от всички други богове. Цели 40 години той води богоизбрания народ през пустинята, за да доведе до прага на Обетованата земя един свободен по дух народ, а не народ от роби.

 

 

Смъртта на Мойсей и мястото му в историята

 В края на живота си Мойсей не успява да стигне Обетованата земя. Това прави неговият наследник Исус Навин. А фигурата на Мойсей остава все така загадъчна. Сигурно е само едно – наистина е живял велик вожд, който е извел израилтяните от египетско робство и им е посочил пътя към свободата.

 

Времето е изтрило реалните черти на историческата личност, за да го превърне в символ на борбата за независимост на народите.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Колбринската Библия: 3 600 годишен текст, който би могъл да пренапише историята

Животът на фараоните

Откриха „таен код“ в Библията. Старият и Новият завет са криптирали множество събития в бъдещето

Жените-фараони на Древен Египет

Загадката на Непорочното Зачатие… Библията, съдържа загадъчна и тайнствена информация

Тайните на Стария завет – исторически разказ или измислица

Сурид, известен още като Енох: ИСТИНСКИЯТ строител на Пирамидите? Древни текстове разкриват изумителни подробности

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още