Home Загадки Сурид, известен още като Енох: ИСТИНСКИЯТ строител на Пирамидите? Древни текстове разкриват изумителни подробности

Сурид, известен още като Енох: ИСТИНСКИЯТ строител на Пирамидите? Древни текстове разкриват изумителни подробности

от izumitelno
0 коментар 32,7K преглеждания

Дали пък Хеопсовата пирамида не предхожда египетската цивилизация? И дали пък Куфу не е бил този, който я е възложил?

На западния бряг на река Нил се намира едно от най-впечатляващите и най-старите чудеса на древния свят – Хеопсовата пирамида.

Сурид, известен още като Енох: ИСТИНСКИЯТ строител на Пирамидите? Древни текстове разкриват изумителни подробности

Вярвайки, че е била построена като гробница, която да приюти останките на фараона Куфу, съвременните археолози твърдят, че постройката е била построена около 2500 г.пр.Хр.

Само че множество автори твърдят, че датирането на пирамидата – и истинската ѝ цел – са напълно погрешни.

Хеопсовата пирамида е един от най-чудните и невероятни монументи на повърхността на планетата. Любопитно, тя е и най-вещо направената, що се отнася до дизайн, проектиране и математика.

Хеопсовата пирамида в Гиза е масивна постройка, съставена от приблизително 2 300 000 каменни блокове, които тежат от 2 до 3 тона всеки, а дори има няколко блока, които тежат над 50 тона. Тя е огромна. Всъщност, древните строители използвали толкова много камък, за да построят Хеопсовата пирамида, че бихте могли да построите стена около планетата, изполвайки камъните от пирамидата.

Изумително, нали?

Но много други енигми обграждат това, което се сичта за най-величествената структура, построявана някога.

Външната облицовка на Хеопсовата пирамида е била изградена от 144 000 облицовъчни камъни, всичките гладко полирани и плоски с точност до 2/100 от сантиметъра и около 2.5 метра дебели и тежащи приблизително 15 тона всяка. Говори се, че облицовъчните камъни, които някога покривали Хеопсовата пирамида, били тъй ярки, че отразявали слънчевата светлина, правейки пирамидата да блести като скъпоценен камък.

И така, откъде знаем, че Пирамидата е била построена около 2500 г.пр.Хр. и че е била построена от фараона Куфу?

Ами оказва се, че датирането на пирамидата и връзката ѝ се базират единствено на доказателство, намерено през 1837 г. от британския изследовател Ричард Хауърд Вайс.

Не най-изкусният египтолог и изследовател, Хауърд Вайс и Джон Шай Перинг с динамит си пробиват път към няколко монумента, включително погребалната камера на пирамидата на Микерин.

Единственото доказателство в пирамидата, свързващо Куфу с постройката, било намерено от Вайс.

Но тук трябва да се вземат предвид много неща. Тъй като камъкът не може да се датира с въглерод и никакви други надписи, освен официалната монограма на фараона, не са намерени в пирамидата и никъде другаде, ако става на въпрос, датата остава неоспорвана от векове. Но ако Куфу в действителност е бил строителят на Пирамидата – най-величествената древна постройка на Земята – нямаше ли да направи така, че името му завинаги да се свързва с Пирамидата, като го напише на най-различни места?

Но не всичко е такова, каквото изглежда. Неотдавна се появи ново свидетелство, което предполага, че откритието, направено от полковник Вайс, всъщност е една от най-големите измами в историята, карайки много автори да поставят под въпрос всичко, свързано с Куфу и Пирамидата.

Има автори и изследователи, които са се осмелили да тръгнат против масовата история и да предположат, че самият Вайс може да е фалшифицирал името на Куфу.

Както се оказва, през 2014 г., двама студенти по археология от Дрезденския университет успяват да изнесат тайно проба от боята, използвана в знаците на Куфу и да я донесат в Европа, за да я анализират в лаборатория.

Резултатите разкрили шокираща истина.

Въпреки че пробата, която двамата „археолози” донесли, била твърде малка за радиовъглеродно датиране, техниците успяват да определят, че пигментът не е бил нарисуван върху оригиналните варовикови камъни, когато пирамидата е била построена, а е бил поставен там при по-късен гипсов ремонт.

Какво означава това? Ами просто казано, то предполага, че орнаментът не е част от оригиналната конструкция на пирамидата, а всъщност е бил добавен на много по-късна дата, пораждайки конспирация, че Вайс е изфабрикувал цялото „откритие”.

Но защо му е изобщо на някого като Вайс – който очевидно имал страст към историята на древен Египет – да прави нещо такова?

Тук вече става дума за пари, а явно е било същото и преди стотици години. По време на експедицията си до Египет, полковник Вайс похрачва цяло СЪСТОЯНИЕ – близо 1.3 милиона долара, за да разкрие истината зад Хеопсовата пирамида.

Много ескперти предполагат, че Вайс може да е дал началото на ранна консипрация и в отчаянието си да намери нещо, което никой преди не бил намирал, решил да фалшифицира картуша на Куфу върху стената на камерата, с което да установи точна дата на постройката – която днес е всеобщо приета от историци и египтолози, като Селим Хасан, Захи Хауас, Яромир Малек, професор Розали Дейвид, или Бил Манли, или големи музеи, като Британския музей и Египетския музей, всички от които приемат, че Куфу е бил строителят на пирамидата и то от приемането, че картушът на Вайс е автентичен.

Освен това, Зекария Сичин обвинява Вайс в книгата си „Стълба към небето” в „извършване на фалшификация заради решителността му да се сдобие с важна находка, тъй като времето и парите изтичали”.

Великият Сфинкс и Великата Пирамида

Сурид, известен още като Енох: ИСТИНСКИЯТ строител на Пирамидите? Древни текстове разкриват изумителни подробности
Това е рядко изображение на Сфинкса, направено от въздушен балон в началото на 19 век, преди разкопаването и реставрирането му.

 

И така, ако Куфу не е построил Пирамидата, какво да кажем за Сфинкса – кога е бил изсечен Сфинксът и е възложил това?

За да разберем повече за Сфинкса, трябва да погледнем инвентарната Стела, изкопана от археолози през 1858 г., която описва няколко неща, но по-важното е, че тя представя списък от 22 божествени статуи, притежавани от храма на Изида, и освен това твърди, че храмът е съществувал отпреди времето на Куфу (ок. 2580 г.пр.Хр.).

Достоверността на Инвентарната Стела се разглежда от историците и египтолозите с голяма предпазливост.

И така, ако Сфинскът е съществувал преди времето на Куфу… кой тогава го е възложил?

Става интересно.

Според арабския писател на име Ибрахим ал-Маркизи, Хеопсовата пирамида не е била конструирана от Куфу – Великата пирамида е била конструирана дълго преди Великия потоп от цар на име Сурид Ибн Салук, накратко Сурид, но ще стигнем до това след минутка.

Интересно, римският историк от четвърти век Амиан Марцелин пише, че надписите, които древните твърдели, че били гравирани върху стените на определени подземни галерии, конструирани във вътрешната част на определени пирамиди, били с цел да се запази древната мъдрост от изгубване в потопа.

Връщайки се към Пирамидата, арабските изследователи приписват египетските пирамиди и храмове на ЕПОХА ПРЕДИ ПОТОПА, пише Алан Ф. Алфорд в книгата си: „Пирамида на тайните – Архитектурата на Хеопсовата пирамида, преосмислена в светлината на Митологията на Сътворението”. Освен това, авторът отбелязва Едно популярно предание, заимствано от Коптската и Херметическата традиция, твърди че строителят на Пирамидите и Храмовете е бил „първият Хермес” или „Хермес на Хермесите”, известен още като Хермес Трисмегист заради трите си качества на пророк, цар, и мъдрец.

Второ популярно предание, заимствано от стара арабска традиция, твърди че строителят на Пирамидите бил цар отпреди потопа на име Сурид Ибн Салук. През 13 век, пише Алфард, било предположено от един автор, че пирамидите са били построени от пра-адамитска раса – жители на една по-ранна Земя. Тези идеи в крайна сметка се смесили до степен, че „Сурид” бил идентифициран с Хермес.

Арабските писатели нарекли цар Сурид този, който след като научил за предстоящия потоп в съновидение, издигнал Пирамидите като трезори, за да съхраняват книги и артефакти отпреди потопа.

Сред съобщаващите за тази конкретно легенда са астрологът Абумасар Балки, историкът Абд ал-Хокм, ал-Масуди и Ибрахим ал-Маркизи, както беше споменато по-рано, всичките предполагайки, че Сурид бил Хермес или Енох.

Хермес Трисмегист бил или съвременник на Моисей, или третият в редицата от мъже, наричани Хермес, т.е. Енох, Ной и египетският жрец-цар, който ни е познат като Хермес Трисмегист, бидейки най-великият жрец, философ и цар.

Станиланд Уейк пише в „Произходът и значимостта на Великата пирамида”, че Масуди, който умрял през 967 г.сл.Хр., твърди че прави връзка с Коптската традиция, която казва, „че Сурид Бен Шалук Бен Сермуни Бен Термидун Бен Сал, един от царете на Египет преди Потопа, построил двете велики пирамиди; и въпреки че впоследствие били наречени на името на човек на име Шед-дад Бен Ад, те не били построени от Адитите, които не могли да покорят Египет заради силите, които египтяните притежавали като средство за омагьосване; че причината за построяването на Пирамидите бил следният сън, който навестил Сурид триста години преди Потопа”.

Масуди описва пазителите, определени от царя за всяка пирамида.

„Пазителят на източната пирамида бил идол от петнист гранит, застабал изправен, с оръжие като копие в ръка; змия се увивала около главата му, която се спускала и удушавала всеки наближил, като увивала около врата му, а след това отново се връщала на предишната си позиция върху идола… Когато всичко било завършено, направил Пирамидите да бъдат обитавани от живи духове; и принесъл жертви, за да попречат на натрапването на странници, както и на всички хора, освен тези, които с поведението си били достойни да бъдат допуснати”.

След това авторът казва, че според коптския разказ следният пасаж бил надписан на арабски върху Пирамидите: „Аз, цар Сурид, построих тези Пирамиди и ги завърших за шестдесет и една години. Нека този, който идва след мене и се представя за цар като мен, се опита да ги разруши за шестстотин. Да рушиш е по-лесно, отколкото да градиш. Облякох ги в коприна: нека той се опита да ги покрие с рогозки”.

Както Уейк отбелязва, Сурид може да е същият като Суфис или Хеопс, както в един папирус, за който се твърди, че е намерен в манастира Абу-Хормис, се казва, че Сурид е бил погребан в източната (Велика) Пирамида, брат му Хокит в западната, а племенникът му Каруарс в по-малката пирамида. (Вайс, „Операции,” и т.н., том 2, стр 332). Сурид като че ли е описан и в списъка на Мането под името Sôris, като първия цар на четвъртата династия. Този цар обаче се третира от М. Ленорман като неисторически. (Sec List of the Kings of Egypt, “Histoire Ancienne de l’Orient,” tom. ii. p. 430), и се позовава на Куфу (Суфис), плочата при отвора на древната мина в Синай, която английските египтолози приписват на Сорис (Шуре). Името на този цар се казва също, че е било намерено гробниците до Гизе и в знаците от каменоломната на северната пирамида на Абу-Сеир, която следователно се смята за негова гробница. (Sir J. G. ‘Wilkinson, in Rawlinson’s “Herodotus,” vol. ii. p. 344, 346).

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар