Home Загадки В търсене на Кивота на Завета – експертите търсят шатъра, в който се намирал Кивотът

В търсене на Кивота на Завета – експертите търсят шатъра, в който се намирал Кивотът

от izumitelno
0 коментар 542 преглеждания

Експертите търсят шатъра, в който някога се е намирал величественият Кивот на Завета – покрит със злато дървен сандък, споменат в Книга Изход, в който се намирали двете каменни плочи с Десетте Божи Заповеди.

В търсене на Кивота на Завета – експертите търсят шатъра, в който се намирал Кивотът

Археолозите вече за завършили първата серия от разкопки на мястото на древния град Силом. Главната цел на проекта е да намери доказателство за артефакта, който според Библията е съхранявал Кивота на Завета.

След месец разкопки експертите откриват стотици артефакти, включващи грънчарски отломки, монети, бижута, оръжия и множество кости, които говорят за религиозни жертвоприношения.

„Регистрирахме 700 обекта при последната разкопка – печатни импресии, скарабеи, сечива, оръжия, бижута, битови предмети, култови предмети”, казва д-р Скот Стриплинг, директор на разкопките в Силом. „И около 2000 керамични парчета на ден”.

Според репортаж на „Фокс Нюз” настоящата е първата от поне пет целогодишни разкопки, спонсорирани от „Сътрудници за Библейски изследвания” (СБИ).

Шатърът, известен още като „Скинията”, бил светилището, построено от израилтяните по инструкции, дадени от Яхве на Моисей на Синайската планина.

Главният източник на разказа за построяването на Шатъра може да бъде намерен в библейската Книга Изход, особено ако погледнем Изход 25-31 и 35-40.

Разказите описват вътрешно светилище – Светая Светих – в което се намирал Кивотът на Завета. Кивотът на свой ред бил под завеса, окачена на четири величествени стълба, и външна камера („Светилището”), която съдържала ковано злато, изработено в нещо, описано като светилник, отличаващ се с централен ствол, в който били включени четири купи във формата на бадем и шест разклонения, всяко от които крепящо три купи, които били оформени като бадеми и цветчета.

Разказите за този шатър в Библията могат да се намерят в Иисус Навин 18:1-3:

1. Цялото общество Израилеви синове се събра в Силом, и поставиха там скинията на събранието, понеже земята бе покорена от тях.

2. А от синовете Израилеви оставаха седем колена, които още не бяха получили своя дял.

3. И каза Иисус на Израилевите синове: докога ще стоите небрежни, та не отидете да завладеете земята, която ви даде Господ, Бог на отците ви?

Въпреки че множество археологически набези са били правени в Силом в миналото в търсене на шатъра, останките от шатъра така и не са намерени.

Защо Силом е толкова важен?

Този древен град бил първата столица на израилевото царство за период от 369 години.

Той бил разрушен от филистимците, които надвили израилтяните в средата на Желязната епоха и временно пленили Кивота на Завета.

По-късно Силом бил построен наново и останал населен по време на римската ера, със структури, построени от византийците и кръстоносците.

Със скорошното намиране на толкова много артефакти и животински кости археолозите вярват, че са по-близо от всякога до намирането на мястото, където някога стоял шатърът.

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар