Home Изкуство 10 интересни факта за Франция, които може и да не знаете

10 интересни факта за Франция, които може и да не знаете

от izumitelno
0 коментар 3,K преглеждания

Париж – столицата не само на Франция, но и на любовта. С неговата топла атмосфера, красиви жени и аромат на приключения, Париж привлича туристи от цял свят. Това обаче е заблуда –  да, Париж е уникален, Франция още повече, но това е фантом. Набито е в нашето съзнание благодарение на литературата и киното. „Парижки синдром“ –  появил се в следствие на разкритията на денонощна телефонна линия от японското посолство. Японците били в шок от огромните разминавания между очаквания и реалност. Но това не трябва да ви спира да посетите Франция – въпреки че не е точно както е представена във филмите, тя си остава един от най-красивите, очарователни и желани дестинации.

Ето 10 факта за Франция, които потвърждават че тя е страна, която задължително трябва да посетите:

Първо място по посещаемост от туристи

Забележителностите във Франция привличат милиони туристи всяка година. Лувърът е най-посещаваният музей в света, а самата Франция държи златото – посещавана е от близо 100 милиона души годишно.

10 интересни факта за Франция, които може и да не знаете

Конкурсите за красота са незаконни

30 000 евро или 2 години затвор – това ги чака хората, които организират или участват в конкурси за красота с деца.

Картофите – съмнителна култура

10 интересни факта за Франция, които може и да не знаете

През XVIII век голяма част от Европа била подложена на цялостно разделение заради американската кореноплодна култура – владетелите изтъквали на селяните предимствата на картофите спрямо ряпата, докато селяните горещо отхвърляли новата култура. Франция била единствената държава, в която управниците и селяните били на едно и също мнение – така за около три десетилетия или по-точно 26 години (от1748 до 1772 г.) законът на Франция забранявал картофите.

40-годишен президент

Най-младият президент на страната е Еманюел Макрон, който беше на 39-годишна възраст, когато пое поста. Преди него рекордът се е държал Наполеон III. Той встъпил в длъжност на 40-годишна възраст.

Един на петима страда от депресия

10 интересни факта за Франция, които може и да не знаете

Статистиките сочат, че Франция е държавата с най-депресирано население – един на петима французи, на някакъв етап от живота си е бил обхванат от болестта на XXI век.

Почти 60% данъци

Франция държи първо място по данъчно натоварване в целия Европейски съюз – работещите французи дават 57,3% от годишните си заплати само за социални отчисления и данъци. Няма как да се чудим защо повечето французи са постоянно депресирани.

7 опита за покушение…

10 интересни факта за Франция, които може и да не знаете

Френският крал Луи-Филип I не бил от любимците на народа – срещу него са се водили 7 опита за покушение. В единият дори бил използван „адската машина“ на Фиеска. Накрая Луи-Филип I доброволно абдикирал от трона.

8 часа и 50 минути сън

Всички сме чували, че французите са най-добрите любовници. Истината обаче е съвсем друга – вечер нещата са много по-различни отколкото цял свят подозира. Те се нуждаят от 9 часа сън на денонощие, което по-скоро ги нарежда в категорията най-спящата нация в Европа, отколкото в най-сексуалната.

90% от университетите…

Във френските колежи и университети има автомати, които продават презервативи. Това все пак означава, че подозренията, че са най-романтичната нация все пак са истина.

10 примирия…

Френската армия е една от най-добрите на континента със своите 49 поражения и 109 военни победи. Франция има два пъти повече победи отколкото загуби в битките.

А като бонус за нашите читатели ще споменем и накратко и няколко любопитни факта за Наполеон: за къде без него?!

10 интересни факта за Франция, които може и да не знаете

Наполеон е написал любовен роман. Може да се каже, че той е съавтор на брайловата азбука: Луис Брайл попада и усъвършенства неговия шифър, разработен за военните операции и така се появява брайловата азбука. Също така той въвежда дясното движение, както е и автор на съвременната консерва.

Може да харесате още

Оставете коментар