Home Любопитно Малко известни факти за Холандия

Малко известни факти за Холандия

от izumitelno
0 коментар 4,3K преглеждания

Холандия – страната на лалетата. Една от най-силно развитите държави в света – процъфтяваща икономика, висок стандарт на живот. Да не забравяме и красивата природа. Важно е да отбележим и някои от останалите предимства на Холандия – като лалетата, вятърните мелници, легалната марихуана и проституцията.

Един от най-посещаваните градове в страната е и негова столица – това е Амстердам. Административната столица е Хага. Там се намира Международният съд.

Ето няколко любопитни факта за Холандия, които вероятно не сте чували:

Името

Малко известни факти за Холандия

Амстердам

Малко известен факт е, че Холандия всъщност е име на район, намиращ се в Нидерландия. Повечето хора са свикнали да използват и двете имена като нарицателно на държавата.

Липса на престъпност

Тъй като в страната няма особено голяма престъпност, през 2013 година Холандия закрила 8 от затворите си.

Велосипедите

Малко известни факти за Холандия

Където и да се обърнете в Нидерлания ще видите велосипеди. Статистиката показва, че на един човек се падат средно по 1.3 велосипеда. Почти никой не знае, но се предполага, че в амстердамските канали всяка година падат по 25 000 велосипеда.

Специални лаборатории

За да се провери чистотата на различните видове наркотици и то по легален начин, в Холандия са изградени специални лаборатории, в които съвсем спокойно можете да занесете за проба марихуана, кокаин или екстази.

Най-древната професия

Проституцията в Холандия е напълно легална. Проститутките даже плащат своите данъци и така са защитени и осигурени.

Зелената електроенергия

Железниците в Нидерландия се движат със зелена електроенергия, която е    добита от вятъра и така се превозват над 600 хиляди пътници всеки ден.

Най-гъсто населената страна в Европа

Холандия е най-гъсто населената държава в Европа – на един квадратен километър се падат по 487 души.

Кафето е любимата холандска напитка

Холандците обожават кафето – за една година един холандец изпива около 140 литра кафе, което е 3 чаши кафе на ден.

Малко известни факти за Холандия

Амстердам през нощта

Най-високите хора в света

Едни от най-високите хора в света се намират именно тук – средната височина на мъжете е около 184 см, докато жените са високи 170 см. Има различни теории на какво се дължи това – според някои е вследствие на честата консумация на млечни продукти, а според други на високия стандарт на живот и ДНК-то.

В Холандия няма бездомни животни

Насилието на животни в Холандия е забранено от властите. Освен това там няма да срещнете нито едно изоставено и бездомно животно.

Друг интересен факт за Холандия е, че както знаем, наричат я „ниската земя”.  Цели 40% от територията на Холандия се намира под морското равнище. Предпазва се от морето чрез изградени диги.

Може да харесате още

Оставете коментар