Home Забавно Насреддин шах и харемът му

Насреддин шах и харемът му

от Вивиан
0 коментар 128 преглеждания

Насреддин шах е шах на Иран от 5.09.1848 до 1.05.1896 година. Управлението му е третото най-дълго в цялата иранска история – след това на Шапур II от Сасанидската династия и Тахмасп I от династията на Сефевидите. Насреддин шах е първият управник, посетил Европа официално.

Насреддин шах

Насреддин шах и харемът му

Историците казват за Насреддин шах, че бил високо образован и обожавал лукса, което му спечелило много завистници. Една от най-големите му страсти била фотографията. Като малък той обожавал да прави снимки, а когато по-късно се възкачил на трона, Насреддин шах създава в палата си фото студио. През 1870-те години фотографът Антон Севрюгин отваря собствено ателие за снимки в Техеран и става фотограф на иранския глава.

Както много други управници като него, Насреддин шах имал голям харем. Това за повечето християнски народи звучи невероятно странно и много от нас дори не могат да си го представят. Фотографът Севрюгин снимал не само шаха и неговите роднини мъже, а му било позволено да фотографира и харема на Насреддин шах, който според историците, се състоял от около 100 жени.

Една от любимите му съпруги – Анис ел-Долех (в дясно)

Насреддин шах и харемът му

Говори се, че Насреддин шах сам проявявал снимките в лабораторията в палата, след което ги поставял в албуми от сатен. Интересното било, че по онова време било незаконно да се фотографират лицата на мъжете, а още по-малко на жените. Единствено най-властните мъже в страната можели да си позволят да нарушат закона.

Насреддин шах и харемът му

Снимките на жените от харема на Насреддин шах показват, че те са били с доста модерно мислене като са заставали напълно спокойно и непринудено пред камерата. Но освен всичко друго, фотографиите показват какъв е бил вкусът на иранския държавник – всички жени са облечени от глава до пети и очевидно не са се отнасяли зле към тях, тъй като си личи, че не са гладували и не са били заробвани с някаква тежка физическа работа.

Насреддин шах и харемът му

На някои снимки се забелязва, че жените на Насреддин шах носят къси поли, което никак не е случайно. През 1873 иранският глава гостува в Санкт Петербург по покана на Александър II. Там шахът посещава балетно представление и остава истински впечатлен от руските танцьорки и по-късно запознава своите жени с балета и начина на обличане на балерините.

Насреддин шах и харемът му

Насреддин шах и харемът му

Може да харесате още

Оставете коментар