Home Загадки Тайните на Стария завет – исторически разказ или измислица

Тайните на Стария завет – исторически разказ или измислица

от izumitelno
0 коментар 6,4K преглеждания

И до днес споровете на учени и религиозни представители се разпалват относно Библията, нейните автори, времето и целта, с която е написана. Факт е обаче, че свещената книга дава тласъкът на религията на планетата.

Според много изследователи Старият завет е написан от различни автори, а не единствено от Моисей. Има съмнения дори и в неговото съществуване, тъй като не е открито нито едно историческо свидетелство за живота и делата му.

Докато в главата Битие разказите могат да бъдат приети като истории от сферата на легендите, частта за израелските царе внушава, че писанието е историческо свидетелство.

Тайните на Стария завет – исторически разказ или измислица
Снимка на Edward Lich от Pixabay 

Прави впечатление, че името на цар Давид се споменава най-често в Светото писание, а според представители на научните средни може би именно той е оставил следи за съществуването си.

В Библията се казва, че царството на цар Давид е било от Египет до Месопотамия. В царството на Давид, неговия син Соломон и следващите им наследници хората се обединяват от един бог – Йехова.

Дълго време тази история е смятана за мит, докато еврейски група от археолози не откриват древен надпис на арамейски върху един камък. Текстът е бил част от победно слово, възпяващо завладяването на Израел. В този откъс се споменава името на цар Давид.

По-късно се откриват и други надписи, възхваляващи цар Давид и цар Соломон. Според някои това са едни от първите текстове, които са включени в Библията, написани около 1000 години преди Христа в двора на царете.

Вярва се също, че в град Хацо е открита 6-камерна порта, доказваща строителството през епохата на първите царе. Такава е била намерена също в Газер и Мегидо.

В откъс от Библията се разказва за трите величествени врати, изградени по един и същ проект. Структурата на тези порти символизирала единовластието в цялата страна.

 

Битките на израелските царе, описани в Стария завет, са потвърдени и от открития е Египет, които разказват за конфликтите на фараоните.

Потвърдено от археологията е и загиването на Давидовата династия след 400 години управление. Древните израелтяни били нападнати от вавилонците, които ги отвели в робство.

инфо: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар