Home История Първите държави на картата на света

Първите държави на картата на света

от izumitelno
0 коментар 2,3K преглеждания

С развитието на земеделието преди 9 хиляди години човешката цивилизация преживяла бурно развитие. Хората започнали да се обединяват отначало в родови общини, които постепенно се преобразували в села, а впоследствие и в градове-държави. Първите градове-държави се появили в Месопотамия, Египет и по поречието на река Инд.

 

Въпреки че градовете имали собствени войски и подопечни територии, тогава все още не можем да говори за държава като това, което разбираме днес. Все пак първите държави на картата на света се появили в Близкия изток в земите на днешен Ирак, Иран, Ливан и Египет около 3000 години преди новата ера.

 

Около 2350 г. пр.н.е. начело на шумерския град Акад застава цар Саргон. Той е основоположник на мощна династия и може би една от първите истински държави в световната история. Енергичен пълководец с гъвкав ум, той за няколко години основава мощна империя, обединила цяла Месопотамия, както и земите на днешна Сирия и Ливан. Акад се превърнал в най-могъщия град за времето си. Акадската империя загива близо 300 години по-късно след нашествието на амореите, идващи от Арабия, които на свой ред основали свое велико царство – Вавилония върху руините на шумерската цивилизация.

 

 

Преди въздигането на Акад, племената на Египет се обединяват, като дават начало на друга велика държава в древния свят – Египетската империя. Египетската цивилизация възниква около 3150 година пр.н.е. с политическото обединение на Горен и Долен Египет при първия фараон. Историята на Древен Египет се разделя на поредица от устойчиви царства, разделени от периоди на относителна нестабилност, наричани преходни периоди – Старото царство през ранната бронзова епоха, Средното царство през средната бронзова епоха и Новото царство през късната бронзова епоха.

Египет достига апогея на своето могъщество при Новото царство, при управлението на XIX и XX династия, след което навлиза в период на бавен упадък. През последните столетия на Античността страната попада под властта на няколко последователни външни сили, а през 31 година пр.н.е. властта на фараоните е премахната и Египет става провинция на Римската република.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Любопитни факти за Персийската империя
Кара Булгар – забравената империя на черните българи  

 

Друга малко по-неизвестна древна държава е царство Митани. То е основано от хурианците, които създават държавата си приблизително 2500 г. пр.н.е. През цялата си история те се борят срещу различни врагове като вавилонци, египтяни, хети. Създават богата цивилизация, за която знаем малко. Краят на Митани идва с въздигането на Асирия. Все пак народът ѝ не изчезва. Според много учени жителите на Митани избягват на север и се заселват в планините Арарат, като там дават начало на ново царство – Урарту или по-точно – древна Армения, чийто народ е оцелял и до днес.

След като аморейците покоряват Акад, дават началото на друга държава – Вавилония, която е непреодолим фактор в световната история в продължение на 1400 години. Те създават изключително напреднала цивилизация, чиито открития дават силен тласък в човешкото развитие. По време на Нововавилонското царство Вавилон става център на империя, владееща целия Близък изток. Краят на великата държава идва с въздигането на Персия.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Акад – първата империя в историята

Шумерската цивилизация: Възход и Падение

 

 

Северна Месопотамия е люлка на друга велика древна цивилизация – асирийската. Не се знае точно кога е създадена Асирия, но археолозите предполагат, че става около 2500 г. пр.н.е. Отначало малкото царство често е покорявано от по-силните си съседи Акад, Митани и Вавилония. Но в края на първото хилядолетие преди новата ера държавата се въздига и в следващите няколко века владее целия Близък изток, дори и Египет. Нужно е всички народи на древния свят да се вдигнат, за да успеят да свалят асирийската хегемония.

 Една от първите държави, които възникват не в Месопотамия и Египет, е Хетската империя. Хетите са древен народ, говорещ индоевропейски език. Създават царство с център Хатуса в северната и централна част на Анадола през 18 век пр.н.е. През 14 век пр.н.е. Хетската империя е на върха на мощта си, обхващайки централна Анадола, северозападна Сирия чак до Угарит и горна Месопотамия. След 1180 г. пр.н.е. империята се разпада на няколко независими неохетски градове държави, като някои оцеляват чак до 8 век пр.н.е.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Династията Дуло – забравените владетели на Европа

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

Произход на българите – теории и хипотези

Предсказания за бъдещето на България

Доказано! Траките са с най-древната писменост

Търсят произхода на човечеството в България

Кратка история на българските владетели и царе

Загадъчната смърт на българските владетели

Древната история на Първото българско царство. Къде са живели прабългарите на Аспарух?

Волжка България или Страната на градовете

Произходът на името „България“

Нова теория: Хърватите всъщност са българи

 

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още