Home Невероятно Интересни факти за Черно море

Интересни факти за Черно море

от izumitelno
2 коментара 21,7K преглеждания

Докато си седим по бреговете на Черно море и се взираме в неговата безкрайност, не осъзнаваме колко малко знаем за него.

1. Черно море е почти четири пъти колкото площта на България

Максималната дълбочина на морето е 2212 м. Ако в най-дълбоката точка на морето се постави връх Мусала, той ще се извиси със 713 м. над морското равнище. Любопитен факт е, че максималната дълбочина на Черно море е равна точно на височината на най-високия връх в планина „Славянка“ – Гоцев връх или Алиботуш, 2212 м.

2. Заобиколено от шест държави

Едно от най-интересните неща около нашето море е неговата карта. Бреговете на Черно море граничат с Турция, Румъния, Украйна, България, Русия и Грузия. Разположено между Югоизточна Европа и Азия, то се простира на 159,600 кв. мили и е свързващо звено между двата континента.

Интересни факти за Черно море

3. Мистерията около произхода на името – Черно Море

Интересен и малко известен факт за Черно море е произходът на името му. Съществуват различни теории за това как морето е започнало да се нарича с това конкретно име. Сред многото теории, има една, която казва, че Черно море се е наричало само „море“ за дълго време, преди да бъде определено като „негостоприемно море“ от гърците. Според други версии името на морето е дадено от турците, които изгубили много хора в дълбоките му води. Те го кръстили с думата Кара (Kara), която на съвременния турски език означава „черно“.

Интересни факти за Черно море

4. Безкислородната вода

Любопитен факт за Черно море е безкислородната му вода. То е най-големият воден басейн със слоеве от вода, които не се смесват по между си (меромиктичен басейн). Това позволява и съхранението на предмети в морето. На дълбочина над 200 метра почти няма живот, концентрацията на сероводорода е голяма и не позволява проникването на кислород, като по този начин дървото и въжетата се предпазват от гниене. До момента са открити малко кораби на дълбочина над 30 – 40 метра – според професионални водолази трудно се прониква по-дълбоко и поради това предстои да бъдат открити нови находки, които ще са напълно запазени.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Нова теория: Хърватите всъщност са българи

 

Американски инженер: Заявявам, че Земята е куха и обитаема отвътре

 

5. Черно Море е мястото, където е акостирал Ноевият Ковчег

Друг много интересен факт, или може би легенда за Черно море е, че планината Арарат в Източна Турция се счита за мястото, където е акостирал Ноевият ковчег след Великия потоп, за да продължи живота на земята.

Интересни факти за Черно море

6. Черно море има славата на едно от най-известните вътрешни морета в света

То дължи славата си най-вече на името си, което описва негостоприемния характер на това море за плавателните съдове, моряците и рибарите.

7. Има малки екзотични острови

Черно море е дом на много по-малки острови. Тези острови са около десет на брой и съхраняват невероятно разнообразие на флора и фауна, които правят нашето море наистина уникално. Тези острови покриват ширините на три различни страни, което прави всеки един от тях уникален сам по себе си.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село Крепча

 

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

 

8. Смъртта живее в дълбоките води на Черно море

Според древни вярвания Смъртта живее в дълбоките води на Черно море. Заради липсата на кислород в долните слоеве на водата човешките останки, които се намират в близост до потънали кораби, не са подложени на въздействието на времето. Много предмети от потъналите кораби също не са се променили заради липсата на кислород в дълбоките слоеве. Затова според местните легенди там е мястото, където живее Смъртта. Вълнуващите факти имат своето научно обяснение: поради безкислородното естеството на по-долните слоеве на водата, процесът на разлагане е изключително бавен.

Интересни факти за Черно море

9. Нивото на водата винаги остава едно и също

Още един от любопитните факти за Черно море е, че нивото на водата в това море винаги остава едно и също. Поради липса на всякакви високи или ниски приливи и отливи, няма колебания в нивото й.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село Крепча

 

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

Интересни факти за Черно море

10. Процъфтяващо сред туристите място за почивка и любима дестинация за круизи

Въпреки всички мистерии около Черно море, остава фактът, че то е популярна дестинация сред туристите през цялата година. То събира шест държави и остава сред най-желаните места за цветна, качествена и спокойна почивка.

Това са само няколко от всички невероятни факти за Черно море. Но за да научите повече за тях, най-добре е да посетите морето и нека то Ви проговори.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

 

Търсят произхода на човечеството в България

Предсказания за бъдещето на България  

 

Наистина ли Вавилонската кула лежи на дъното на Черно море

Корабът „Черният принц“ е най-издирваният в Черно море

Черно море крие най-големия музей в света

Кой дава името на Черно море и истина ли е, че смъртта живее на дъното му?

Голяма подводна река тече на дъното на Черно море

Гроб 43 – пазител на варненското злато и тайните за Черноморската Атлантида

Загадката с двете кристални пирамиди на дъното на Бермудския триъгълник

Пиратската република на остров Свети Иван и съкровището на Вълчан войвода

Най-големият български остров – от световна сензация до непростим грях

 

 

Може да харесате още

2 коментара

Борислав 30.05.2017 - 03:15

В Черно море няма осезаеми приливи и отливи, но все пак има – с амплитуда до 10 см. Това е така поради липсата на достатъчно вода и местоположението му далеч както от екватора, така и от полюсните зони, където са най-големите приливно-отливни сили.

Иван 14.07.2019 - 20:20

Абсолютно правилно!

Оставете коментар