Home Загадки Гроб 43 – пазител на варненското злато и тайните за Черноморската Атлантида

Гроб 43 – пазител на варненското злато и тайните за Черноморската Атлантида

от izumitelno
0 коментар 15,5K преглеждания

Повечето хора по света днес са чували за великите цивилизации на Месопотамия, Египет, Индия, Китай, които са известни като най-ранните познати човешки култури, характеризиращи се с урбанизация, организирано управление и дори технически нововъведения, пише „Стандарт“.

Малцина обаче са чували за мистериозната цивилизация, която се е появила по бреговете на езерата по българското крайбрежие на Черно море преди около 6500 години. Проф. Христо Смоленов, който посвещава години от живота си в проучване на наследството й я нарича Черноморската Атлантида.

Преди 50 години археолозите в България се натъкват на огромен некропол от медната епоха от петото хилядолетие пр.н.е., съдържащ най-старото обработено злато, откривано някога. Това става близо до днешния град Варна. Разкритите множество погребения са източник на съкровища за специалистите. Но едва когато стигат до гроб с пореден номер 43, археолозите осъзнават истинското значение на находката.

В погребение 43 те откриват останките на мъж с висок обществен статус, погребан с несметни богатства. В това погребение е открито повече злато, отколкото в целия останал свят през този период.

Откритието идва случайно

За откриването на емблематичното съкровище неведнъж разказва доайенът на археолозите Александър Минчев. Преди 50 години, съвсем случайно, той е бил в кабинета на тогавашния директор на Варненския исторически музей проф. Михаил Лазаров, когато става ясно, че е намерено нещо интересно при изкоп на канал за кабел във Варна.

Гроб 43 - пазител на варненското злато и тайните за Черноморската Атлантида

Предметите са намерени от багериста Райчо Маринов от Дългопол, разказа Минчев. Докато копаел канала, 22-годишният тогава Маринов видял находките в пръстта. Той се впечатлил по-скоро от медните сечива, а не от златните предмети, въпреки че последните били с обща тежест около един килограм.

Събрал всичко в една кутия и прибирайки се в Дългопол ги сложил под леглото си у дома. Почти месец по-късно се сетил за тях и се обадил на директора на музея в родния си град, който пък звъннал на колегата си във Варна.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Кратка история на българските владетели и царе

Синовете на Кубрат

„Когато с проф. Лазаров отидохме в музея в Дългопол, всичко беше подредено върху бяла амбалажна хартия“, спомня си Минчев. Медните сечива веднага им подсказали всъщност за коя епоха става въпрос. Моментално били задействани органите на реда и находките били пренесени във Варна, а багеристът – издирен, за да покаже къде точно ги е намерил. Така е поставено и началото на разкопките на Варненския халколитен некропол.

Гроб 43 - пазител на варненското злато и тайните за Черноморската Атлантида

Уникалната варненска култура

Варненската култура, както става известна тя, не е малко и незначително общество, което се появява в малко ъгълче на територията на днешна България, за да изчезне бързо в страниците на историята. Това е удивително напреднала цивилизация, по-древна от империите на Месопотамия и Египет, и първата известна култура, която изработва златни накити и други предмети.

Днес Варна е дом на най-големия известен праисторически некропол в Югоизточна Европа, който отразява богатството на културни практики, сложни погребални ритуали, древна система от вярвания и възможности за производство на изящни и майсторски обработени артефакти. Това място днес е известно и като люлката на цивилизацията в Европа.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Цар Калоян – един от владетели, заради които българите имаме славата на велик народ

Загадъчната смърт на българските владетели

 

Подемът на златарството и благосъстоянието

Разкритите до момента и изследвани при разкопките предмети сочат, че златарството във Варна започва между 4600 г. и 4200 г. пр.н.е. С напредъка на местната култура занаятчиите усвояват металургията на медта и златото. Жителите вече имат нещо изключително ценно, с което да търгуват.

 

Гроб 43 - пазител на варненското злато и тайните за Черноморската Атлантида

Засилените контакти със съседите, както на север, така и на юг, в крайна сметка създават търговски връзки в черноморския и средиземноморския региони, което е от голямо значение за развитието на обществото. Дълбокият залив, покрай който се намират варненските селища, осигурява удобно пристанище за корабите, плаващи през Черно море, а Варна се превръща в проспериращ търговски център.

Разрасналата се търговска дейност позволява на металурзите от онези времена да натрупат богатство и много бързо се развива социална пропаст. Майсторите на метала застават на върха, следвани от търговците в средата на стълбицата и фермерите, съставляващи най-ниската класа.

Невероятни открития, направени в близкото гробище, също подсказват, че Варна е имала могъщи владетели. Положени са основите за появата на мощна и процъфтяваща култура, чието влияние прониква в цяла Европа и се разпространява хиляди години напред.

Цивилизацията на древна Варна разкрива нови тайни

 

Повече от 300 гроба са намерени в некропола и в тях са открити над 22 000 изящни предмета, в т.ч. над 3000 изработени от злато с общо тегло повече от 6 килограма. Други ценни реликви, открити в гробовете, включват мед, висококачествени кремъчни сечива, бижута, черупки от средиземноморски мекотели, керамика, остриета от обсидиан и мъниста.

Анализът на гробовете разкрива, че варненската култура е имала силно структурирано общество – елитни членове на обществото са били погребвани в плащеници със златни орнаменти, зашити в тъканите. Вечните им покои са били пълнени със съкровища, включително златни накити, тежки медни брадви, елегантни украшения и богато украсена керамика. Другите членове на обществото са имали прости погребения с ограничени гробни инвентари.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Крум и Крумовата династия – живот, управление и закони

Династията Дуло – забравените владетели на Европа

 

Златото от гроб 43

Въпреки че във варненския некропол има множество разкрити елитни погребения, едно се откроява по-специално сред останалите – гроб 43. В него археолозите намират останките на мъж с висок социален статус, който изглежда е бил владетел.

Мъжът, станал известен като Варненеца, е погребан със скиптър – символ на висок ранг или духовна власт – и има обвивка от масивно злато върху пениса си.

Гроб 43 - пазител на варненското злато и тайните за Черноморската Атлантида

Погребението е изключително важно не само заради гробните предмети. Това е и първото известно елитно погребение на мъж в Европа. Преди това жените и децата са получавали най-богато украсените погребения. И понеже, според някои археолози, неолитните обекти в цяла Европа предоставят доказателства за матриархални праиндоевропейски общества, краят на петото хилядолетие пр.н.е. е моментът, в който започва преходът към господство на мъжете на Стария континент. И действително при варненската култура се вижда, че по онова време мъжете са третирани по-добре след смъртта.

Сложната погребална обредност във варненския некропол

Погребенията във варненския некропол предлагат много повече от откритите в тях ценни артефакти и теории, свързани със социалните йерархии. Характеристиките на гробовете също така предизвикват много важни прозрения за религиозните вярвания и сложните погребални практики на тази древна цивилизация.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Кратка история на българските владетели и царе

Омуртаг и възходът на България – кратка история

За изследователите отдавна е станало ясно, че мъжете и жените са поставени в различни пози в гробовете – мъжете са положени по гръб, докато жените са в ембрионална поза.

Гроб 43 - пазител на варненското злато и тайните за Черноморската Атлантида

Но най-изненадващо от всичко е откритието, че някои гробове изобщо не съдържат скелети и тези „символични гробове“ са най-богатите по отношение на количеството злато и други съкровища, намерени в тях. Някои от тези символични гробове, или кенотафи, също така съдържат глави в реални размери, направени от непечена глина, поставени на мястото, където би била човешката глава.

В гробовете, съдържащи глинените глави, има също и златни амулети във формата на жени, поставени на мястото, където би била шията. Тези амулети, свързани с бременността и раждането, показват, че „погребенията“ са предназначени за жени. Допълнително доказателство за това е фактът, че в тези кенотафи не са открити бойни брадви, но всеки от тях е имал медна игла, кремъчен нож и навивка на вретено.

Какво ни казват най-новите открития

Близо 9 декара от халколитния варненски некропол вече са проучени, разказва след последната експедиция в района археологът д-р Владимир Славчев. Все още не е ясно къде е южната граница на древното гробище, така че с проучванията, планирани за следващите пет години, размерът на некропола може да достигне до 13 декара.

През последната година са разкрити още 10 гроба. В тях са намерени керамични съдове, кремъчни пластини и стъргалки, каменна тесла, шило с костена дръжка, гривни от черупки от средиземноморска мида – спондилус. Само едното от телата е открито така, както е било положено. Останалите кости са били препогребвани. Версиите защо е правено са няколко, включително, че гробовете са били отваряни от древни иманяри, но категорични доказателства няма в нито една посока, казва Славчев.

Целият некропол, който според радиовъглеродните изследвания е просъществувал между 150 и 250 години, е ориентиран в посока североизток-югозапад. При проучванията през годините са открити 325 гроба, като се очаква броят им да достигне максимум до 500.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Кратка история на българските владетели и царе

Омуртаг и възходът на България – кратка история

Факт е, че при съседната култура на живелите по земите около днешна Варна, ориентацията на гробовете е изток-запад. Разликите са подчертани и от позите на погребаните хора. Във Варненския повечето от мъжете са изпънати, а жените – в ембрионална поза, легнали на дясната страна. Във вътрешността на страната всички погребани са свити и на лявата си страна.

Тайните знаци

Невероятни открити прави проф. Христо Смоленов, изучавайки пропорциите на предметите от Варненското злато. Ученият открива в предметите основната за древен Египет мерна единица – царският лакът.

Оказва се, че тя намира своя прототип в златните бичета и плочка, в костените идоли на хармонията, в позлатена керамична купа, изработени от древните майстори по време на културата Варна.

Пирамидите в Гиза са изградени почти 20 века, след като най-старото златно съкровище на света е погребано в некропола край брега на Черноморската ни столица. Но пропорциите  говорят за духовно родство и тайно познание, преодоляло препятствията на хиляди километри и хиляди години. При това с математическа точност, която се спазва строго във всички предмети от Варненския некропол.

Смоленов открива и златното сечение, изразено с числото фи, в предметите. Той вижда впечатляващо съответствие между пропорциите и метриката на предметите от Варненското злато и Хеопсовата пирамида. Един красноречив пример е височината 58,176 мм на известния по-голям златен бик от Варненското съкровище. Той се нанася 9 пъти в диаметъра на позлатената купа. Това е 1/9 от царския лакът.

Гроб 43 - пазител на варненското злато и тайните за Черноморската Атлантида

Поселението на древните хора

Селището, чиито обитатели са създали некропола, е било до настоящото Варненско езеро. Има находки, които показват, че древните са се занимавали със земеделие и скотовъдство. Според археолозите хората са напуснали селището заради промяна в климата. Постепенно се е затопляло, летата са ставали по-сухи, зимите – по-студени, нивото на езерото се е вдигнало и нивите са започнали да се заблатяват.

Откритите кости могат да разкажат много за хората, създали цветуща халколитна цивилизация, допълва Виктория Русева, антрополог в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН.

Все още е рано да се коментира дали има сериозни разлики между открити костни останки от вътрешността на страната и във Варненския некропол, макар че има вероятност хората, живели край морето да са били по-едри. В единия от гробовете, откъдето ще бъде взет материал, е бил погребан масивен мъж.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Нова теория: Хърватите всъщност са българи

Предсказания за бъдещето на България

Ще бъдат направени генетични изследвания и такива на стабилни изотопи, което ще позволи в някаква степен да се изясни дали е роден и пораснал в този район или някъде другаде.

Със сигурност хората са били бели европеиди. Русева разказа още, че тъй като много заболявания дават патологични изменения по костите, е известно, че през халколита са били силно разпространени туберкулозата и други бактериални заболявания, включително бруцелоза.

От днешна гледна точка възрастта на древните популации не е достигала до много висока възраст или поне много малък брой хора са остарявали по нашите критерии. При липсата на ваксинации и пеницилин близо половината от родените деца са умирали още ненавършили 2-3 години. При родилките смъртността също е била много висока, а това е повлиявало на цялата демографска структура на обществото, като до над 40 години са доживявали основно мъжете.

Крахът и наследството на варненската култура

 

Към края на петото хилядолетие преди новата ера някога силната и могъща варненска култура започва да се разпада. Както бе вече подчертано, съществува хипотезата, че гибелта на Варненската цивилизация е резултат от комбинация от фактори, включително изменението на климата, превърнало големи площи от обработваема земя в блата, както и нахлуването на конни воини от степите.

Въпреки че варненската цивилизация не е оставила преки наследници, членовете на тази древна култура са завещали много трайни артефакти и традиции, и са поставили началото на появата на последващи цивилизации в цяла Европа. Техните умения в металургията са били безпрецедентни в Европа и в целия свят, а обществото им демонстрирало много черти на високо напреднала и развита цивилизация.

Те също така развили обществената структура на централизирана власт – лице или институция, която да наблюдава и гарантира правилното функциониране на обществото. При тях се откриват всички основни принципи на съвременното общество – модел на цивилизация, който следваме и до днес.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

Търсят произхода на човечеството в България

Маджарско кралство – кои са маджарите и каква е връзката им с българите

Доказано! Траките са с най-древната писменост

Древната история на Първото българско царство. Къде са живели прабългарите на Аспарух?

Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село Крепча

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Хан Кубер – братът на хан Аспарух, който побеждава аварите 6 пъти и създава Куберова България

Монах изследовател твърди, че българската пещерата Утробата подмладява и цери

Прабългарите в Дунавска България от времето на рода Дуло

 

източник: pochivka.blitz.bg

Може да харесате още