Home История Маджарско кралство – кои са маджарите и каква е връзката им с българите

Маджарско кралство – кои са маджарите и каква е връзката им с българите

от izumitelno
0 коментар 10,K преглеждания

Сами за себе си днешните унгарци или маджари, както се наричат, смятат, че са наследници на хуните. Неслучайно едно от най-разпространените имена в Унгария е Атила. Историците обаче не са съвсем убедени в това. Теориите за произхода на маджарите са също толкова много и разнообразни, колкото са и тези за произхода на българите.

 

Най-разпространената и наложилата се във времето е за фино-унгарски произход. Според нея предците на унгарците са живеели в далечните земи на Североизточна Европа. По неизвестна причина народът им се преселил на юг по поречието на средното течение на река Волга и заживял редом с прабългарски и тюркски племена. От тях те възприели номадския начин на живот и конят станал основна част от бита им.

 

 

Езикът им също се променил и в него навлезли много тюркски думи. След като българите поели към историческата си съдба, маджарите попаднали под влиянието на Хазарския хаганат и се заселили в степите на север от Черно море.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Синовете на Кубрат

Кои са били аварите и защо са впрягали славянски жени в каруци

Около 830 г. в Хазария избухнала гражданска война. В резултат на това три големи хазарски клана се присъединили към унгарците и се преместили в областта Етелкьоз, територията между Карпатите и река Днепър. Там установили мощен племенен съюз, който нахлувал и ограбвал земите на Карпатския басейн и най-вече земите на Източната франкска империя, България и Великоморавия. По това време от изток обаче нахлули печенегите и между тях и маджарите започнала война.

 

През 895 година маджарите се намесили в българо-византийските войни на страната на Константинопол и опустошили източна България. През 896 цар Симеон в съюз с печенегите нахлул в Етелкьоз и напълно разгромил маджарите, принуждавайки ги да напуснат земите си. Маджарите тръгнали на запад и под ръководството на владетеля си Арпад се настанили в Панония, покорявайки тамошните славянски племена.

 

 

Там са положени основните на бъдещата унгарска държава. Възползвайки се от отслабването на България след смъртта на Симеон Велики, маджарите покорили цяла Панония. След това започнали серия от набези към всички околни земи и се разпространили из огромна част от Европа. Техните орди опустошили огромна територия – от България на изток, до Дания на север и Испания на юг.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Волжка България – възход и падение

Прабългарите преди основаването на собствена държава

Племето Авари и връзката им с българската история

 Заради заплахата от маджарите разпокъсаните германски земи се обединили и била създадена Свещената римска империя. През 1001 г. маджарите приели християнството от Рим и римският папа провъзгласил създаването на Маджарското кралство. В следващите векове тази държава се превърнала в огромна империя, която диктувала политиката в тази част на Европа векове наред.

 

 

Славата на средновековна Унгария залязла през 1526 година след битката при Мохач, когато турските орди разгромили маджарите, а държавата им била покорена от Османската империя.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи

Велика България – история и поява

Кубер и основите на Куберова България

Търсят произхода на човечеството в България

Произходът на името „България“

Историята на Котраг и създаването на Волжка България

Аварски хаганат – възход и падение

 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Древната история на Първото българско царство. Къде са живели прабългарите на Аспарух?

Велика България – история и поява

Първото българско царство – история, възход и падение 

Второто българско царство – история, възход и падение

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи 

 

Произход на българите – теории и хипотези

Кои са печенегите, каква е ролята и връзка им с нашата история?

Династията на Асеневци – история, величие и падение

История на хуните и Хунската империя

Византийската империя – възход и падение

Историята на Римската Империя

 

източник:sanovnik.bg

Може да харесате още