Home История Кои са печенегите, каква е ролята и връзка им с нашата история?

Кои са печенегите, каква е ролята и връзка им с нашата история?

от izumitelno
0 коментар 47,K преглеждания

Отдавна в историята ни се признава ролята на куманите като съюзници на българските владетели, като създатели на управляващи династии и като примес в българското население от кумани, пристигнали в България като бежанци и претопени, и българизирани в последствие.

 

За ролята на печенегите или печенезите в нашата история обаче се казва съвсем малко, а на практика почти у всеки българин днес има поне капка кръв от този номадски тюркски народ със странна историческа съдба.

 

Кои са печенегите, какво са оставили в историческите хроники, преди да изчезнат като самостоятелен народ и каква е ролята им в нашата история?

 

Най-старото известие за племето печенеги дават китайските хронисти през първата половина на VІІ век. Според тях те живеят в околностите на днешния град Ташкент. През следващия век има повече подробности от тибетски източници.Името на племето е различно, за нас те са печенеги, но арабите ги наричат ал буджанак. Прието е предположението, че името идва от тюркското баджанак, което говори за семейна близост, думата днес означава зет, близък роднина по семейна линия.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Търсят произхода на човечеството в България

Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село Крепча

 

 

Печенегите са номадски тюркски народ, който живее в степите и се препитава основно с отглеждане на добитък и разбойничество. Всички летописци и пътешественици споменават, че печенегите правят впечатление сред съседите си като най-бедни и дори окаяни. На другите народи правели впечатление нечистият им начин на живот и примитивно хранене.

 

Кои са печенегите, каква е ролята и връзка им с нашата история?

Като антропологичен тип те принадлежат към кавказките народи. Летописците ги описват като тъмнокоси, тъмнооки. Други хронисти споменават дългите им бради и мустаци. Езикът им е причисляван към огузката група на тюркските езици. Религията им е езическа. Някои ги смятат за шаманисти, за мюсюлмани, християни, в зависимост от религията, която са приели различни групи от тях от народите, под чието влияние попадат.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

Историята на Иванко – убиецът на цар Асен І

 

 

Падането под турско робство – история, причини и факти

 

Социалната им структура е характерна за всички степни народи. Те живеят на племена, оглавяване от старейшини. При война властта се дава на военен вожд, като това е изборна длъжност според способностите. Броят на племената не може да бъде точно установен, има сведения за 8 племена, но и много родствени с тях. Два века по-късно вече се споменават 13 племена, което говори, че те нарастват числено с времето.

 

Печенегите са добри войни. Използват типичната тактика на степните народи. Нападат, яздейки кон и въоръжени с лък, стрели и копия. Засипват противника със стрели, за да го объркат, увличат го в преследване и го вкарват в засада. Основно занимание им са нападенията и много от тях са наемници при различни народи, включително на българите.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Династията на Асеневци – история, величие и падение

Първото българско царство – история, възход и падение

 

Второто българско царство – история, възход и падение

 

В нашата история печенегите имат значително участие и важна роля, особено от ХІІ век нататък. Те са съюзници на редица български владетели, но и на техните нападения се дължи опустошението на почти цялата територия на Северна България. Някои от тях се заселили по българските земи.

 Нападенията им били улеснени от византийската политика, която се намесила в техните междуособици, като взела страна в конфликта между тях. Това довело до нахлуване на огромна маса печенеги, които били заселени около Ниш, Овче поле и София, като византийците смятали да ги превърнат в селяни – войни.

 

През 1053 година с договор равнините на Северна България остават под властта на печенегите.

 

 

Печенегите били претопени сред българското население, но оставили много следи. От тях е образувана етнографската група шопи до София, както и капанците в Разградска област. Печенегите са положили началото и на етническата група гагаузи.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Племето Авари и връзката им с българската история

Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи

Велика България – история и поява

Кубер и основите на Куберова България

Съветски учен: Старобългарският език създава славянската общност, българите са от най-древните доиндоевропейски народи

Историята на Котраг и създаването на Волжка България

Какви военни тактики използвали срещу татаро-монголите?

Нова теория: Хърватите всъщност са българи

Произходът на името „България“

Образът на Аспарух – между митовете и историческите факти

Аварски хаганат – възход и падение

Волжка България или Страната на градовете

Византийската империя – възход и падение

Мистерията на Мадарския конник и разкриването на прародината на българите

Древната история на Първото българско царство. Къде са живели прабългарите на Аспарух?

Историята на Османската империя

Историята на Римската Империя

Прабългарите преди основаването на собствена държава

История на Руската империя

Хан Кубер – братът на хан Аспарух, който побеждава аварите 6 пъти и създава Куберова България 

 

източник:sanovnik.bg

Може да харесате още